A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

УРОК 17. ЕЛЕКТРОННІ КАРТИ ТА ГЛОБУСИ. КАРТОГРАФІЧНІ ІНТЕРНЕТ-ДЖЕРЕЛА.

Дата: 05.11.2021 18:42
Кількість переглядів: 1692

Матеріали до уроку:

Конспект уроку https://docs.google.com/presentation/d/1dbRthcpS57zgZQFgNuOeEo1OH_jWSyZKkQr5RpuTZ10/edit?usp=sharing

 

1.Електронні карти та глобуси. Картографічні інтернет-джерела.

Електронна карта — цифрова картографічна модель, візуалізована (проекції, умовні знаки відповідно до масштабу тощо) в комп’ютерному середовищі. Створюють на основі цифрових карт — моделей місцевості у вигляді закодованих у числовій формі просторових координат. Є оперативним засобом, тобто існує в режимі реального часу, а тому інформаційна складова постійно змінюється. Має свої особливості відображення інформації, що зумовлені роздільною здатністю пристроїв, для яких розробляються (монітори сучасних лабораторій чи невеликий смартфон), та можливостями застосування анімації та звукового супроводу.

Електронна карта не тотожна комп’ютерній карті, яка створена на основі комп’ютерних технологій.

Будь-які картографічні твори (відзображень звичайних паперових варіантів до сучасних моделей), розміщені в мережі Інтернет, є картографічними джерелами інформації.

Кількість картографічних сервісів постійно зростає.Серед відомих — Google Maps, 2gis, Bing maps,Nokia Maps, OpenStreetMap, MapQuest, Yahoo! Maps, Google Earth, Google Earth Pro, Earthexplorer таін.

 

2. Навігаційні карти

Навігаційні карти створюють задля забезпечення судноводіїв навігаційно-гідрографічною інформацією для безпечного судноплавства.

Завдання. Ознайомтеся з відкритою навігаційною картою (http://map.openseamap.org).

Аналогічні карти створюють для інших транспортних засобів — аеронавігаційні, автомобільні.

 

3. Географічні інформаційні системи (ГІС), дистанційне зондування Землі, сфери їх практичного застосування

Геоінформаційні системи (ГІС) — системи накопичення, інтерпретації, аналізу просторових даних та їхньої графічної візуалізації. По суті є багатошаровим інформаційним «тортом» про певну ділянку географічного простору (від глобального до регіонального рівнів). Складові ГІС: апаратні засоби, програмне забезпечення, дані.

ГІС об’єднують у собі дистанційне зондування і супутникові системи глобального позиціонування (GPS), Інтернет, картографування, цифрову обробку зображень і 3D- моделювання, технологію баз даних у обробці просторово розподіленої інформації.

Дистанційне зондування Землі (ДЗЗ) — отримання різноманітними безконтактними способами інформації про поверхню Землі наземними, авіаційними і космічними засобами, оснащеними різними видами знімальної апаратури. Воно є ефективною і оперативною технологією отримання інформації про властивості та характеристики об’єктів земної поверхні. Отримують інформацію про об’єкти в різних спектральних діапазонах електромагнітних хвиль.

Завдання. Ознайомтеся з сервісом Earthexplorer, що дає змогу знайти певний космічний знімок.

ГІС застосовують для вирішення практичних завдань управління природними ресурсами, військовими, об’єктами сільського господарства, екологічного моніторингу, кадастру, логістики, міського планування, телекомунікацій, торгівлі та ін.

Обсяги продажів ГІС-продуктів, ГІС-технологій, та ГІС-послуг щорічно збільшуються на 20–30 %.

 

Домашнє завдання:

  1. Опрацювати § 6 підручника.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора