A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 3: «Запуск програми, головне вікно програми, панелі інструментів програми»

Дата: 08.11.2021 08:56
Кількість переглядів: 485

Тема 5. Автоматизована обробка облікової інформації за допомогою програм «1С: Підприємство» .

Тема уроку 5.3: «Запуск програми,  головне вікно програми, панелі інструментів програми»

План лекції

1. Запуск програми.

2. Головне вікно програми

3. Панелі інструментів

1. Запуск програми.

Так само, як і безліч програм Windows «1С: Бухгалтерію» можна відкрити кількома різними способами. Спосіб запуску за промовчанням → через кнопку запуску «Пуск». Після встановлення у вкладці «Програми» створиться папка «1С:Підприємство 8», і в ній буде кілька іконок («Меню «Пуск»»)

Меню «Пуск»
Натиснувши на іконку «1С:Підприємство», відкриємо запуск програми .

Запуск «1С:Підприємство» У цьому вікні можна вибрати інформаційну базу та режим, в якому ви будете виконувати роботу.

 

2. Головне вікно програми

Головне вікно програми є типовим для операційної системи Windows. У всіх конфігураціях на платформі 1С для галузевих рішень сфери туризму воно складається із (мал. 1.):

- рядка заголовку, в якому зазначаються назва компоненти системи, і знаходяться кнопки керування вікном програми («Згорнути», «Розгорнути до розміру екрану», «Закрити вікно»);

- головного меню, команди якого призначені для виконання операцій у вікні програми: команди об’єднані в групи, назви груп утворюють рядок меню;

- панелей інструментів. За замовчуванням у вікні програми присутні панелі інструментів СтандартнаСервіс і Підтримка, які дублюють деякі команди меню ФайлПравкаСервіс і Допомога. Настроюються панелі інструментів так само, як і в будь-якій прикладній програмі операційної системи Windows (команда головного меню Сервіс>Настройка або команда Настройка в контекстному меню Панелей інструментів);

- робочого поля, у якому відкриваються вікна метаданих програми – Довідників, електронних форм Документів, Журналів, Звітів;

- панелі вікон, на якій у вигляді кнопок розміщуються назви відкритих вікон;

- панелі стану: зліва у ній знаходиться підказка про те, які дії можна виконати в даній ситуації, та індикатори активності клавіш CapsLockі NumLock.

Мал.1. Вікно програми 1С:Підприємство (конфігурація «Бухгалтерія»)

Робоче середовище програми

Всі дії бухгалтера при роботі з програмою здійснюються в робочому вікні.

Верхній рядок вікна називається заголовком вікна. У ньому видається назва програми, а також ім’я активного вікна, відкритого в програмі.

Під рядком заголовка вікна розташоване головне меню програми. Головне меню служить для виконання команд, необхідних для роботи з програмою. Команди об’єднані в групи, назви груп і складають рядок головного меню програми. Вибір мишею якого-небудь з пунктів головного меню відкриває список команд, що входять у це меню.

При роботі в якому-небудь з режимів у рядку головного меню з’являється пункт «Действия». Вибір цього пункту відкриває список усіх дій, які можна виконати в поточному режимі роботи.

+Під рядком головного меню програми розташовуються панелі інструментів. Вони служать для швидкого виклику часто використовуваних команд. Панелі можна «прижати» до будь-якої сторони головного вікна програми чи вільно розмістити в будь-якому місці екрана.

Нижній рядок вікна називається «рядком стану». Цей рядок використовується для видачі різної інформації в процесі роботи з програмою.

Простір між рядком меню і рядком стану називається робочим столом, на ньому відкриваються вікна журналів проводок, операцій, документів і т. д.

3. Панелі інструментів

Панель інструментів – це один із стандартних інтерфейсних механізмів. Він надається платформою та доступний користувачам будь-яких прикладних рішень. Панель інструментів призначена для швидкого доступу до основних функцій прикладного рішення: меню функцій, уподобань, історії та пошуку.

Склад команд на панелі інструментів постійний, і змінити його не можна. Однак є можливість керувати її розташуванням в основному вікні. Панель інструментів може бути розташована окремо або поєднана з іншими панелями. Наприклад, з панеллю розділів:

Розташування панелі інструментів може налаштувати розробник (для всіх користувачів) або користувач індивідуально для себе.

Для більш детального ознайомлення з панеллю інструментів, переглянути наступне відео

Панели инструментов 1С:Предприятие

  1. Ознайомитись с лекцією
  2. Зробити опорний конспект
  3. Дати відповіді на тестове завдання ( у зошиті)

Дати одну правильну відповідь на тестові завдання:

1. Програму «1С: Бухгалтерія» можна відкрити кількома різними способами?

А) так

Б) ні

В) правильні відповіді А) і Б)

2. Де здійснюються всі дії бухгалтера при роботі з програмою «1С: Бухгалтерія»?

А) всі дії бухгалтера при роботі з програмою здійснюються на панелі інструментів

Б) всі дії бухгалтера при роботі з програмою здійснюються в робочому вікні

В) всі дії бухгалтера при роботі з програмою здійснюються в рядку заголовку

3. Панель інструментів це - ?

А) видача різної інформації в процесі роботи з програмою

Б)  команди об’єднані в групи, назви груп і складають рядок головного меню програми

В) один із стандартних інтерфейсних механізмів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора