A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку: Заробітна плата, її форми і система. Доходи населення.

Дата: 22.10.2021 09:02
Кількість переглядів: 181

Тема уроку: Заробітна плата, її форми і система. Доходи населення.

 

Заробі тна пла та, скорочено зарплата — винагорода, обчислена, зазвичай, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним  орган  виплачує  працівникові за виконану ним роботу. Розмір зарплати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

У більшості країн застосовуються дві основні форми заробітної плати - погодинна та відрядна.

Погодинна заробітна плата - встановлює розмір винагороди залежно від кваліфікації  та фактично відпрацьованого часу.

У цьому разі підраховують величину плати за годину, робочий день, тиждень, місяць і множать на відпрацьований час.

Погодинну заробітну плату, як правило, застосовують на підприємствах, де переважає регламентований технологічний режим.

Відрядна заробітна плата є похідною від погодинної та передбачає залежність заробітку від кваліфікації працівника та кількості виготовленої продукції.

У разі відрядної форми заробіток зростає прямо пропорційно кількості виготовлених виробів. При цьому встановлюють ступінь інтенсивності праці працівника за допомогою норм виробітку і норм часу.

Норма виробітку - це певний обсяг продукції, який робітник повинен  виготовити  за певний час.

Норма часу - час, що витрачається на виготовлення одиниці або партії виробів.

Відрядну заробітну плату застосовують переважно на підприємствах, де ще велика частка ручної праці, низький рівень механізації та автоматизації виробництва, або виготовлення унікальних виробів потребує високої індивідуальної майстерності. В сучасних умовах застосування відрядної заробітної плати передбачає необхідність врахування  і  таких чинників,  як якість продукції, коефіцієнт використання обладнання, економія сировини та матеріалів.

Набули поширення колективні форми оплати праці (бригадна система, акордна оплата).

Заробіток тут залежить від кінцевого результату роботи всього колективу. Між членами бригади заробіток розподіляється за коефіцієнтом трудової участі. Позитивним елементом такої форми оплати є те, що це змушує працівника турбуватися про якісне виконання не тільки свого завдання, а й колективу в цілому.

В умовах переходу до ринкової економіки виникає необхідність узгодження номінальної заробітної плати з реальною.

Номінальна заробітна плата виражається в грошах, які працівники отримують за свою працю протягом певного часу (години, дня, місяця).

Реальна заробітна плата виражається кількістю товарів і послуг, які можна придбати за отримані гроші.

Зміни реальної заробітної плати розраховують за допомогою індексу, який визначають як відношення приросту номінальної зарплати до приросту споживчих цін.

Доходи населення — це інструмент для визначення рівня добробуту суспільства. Ринкова економіка, орієнтуючи населення на підвищення свого добробуту, передусім за рахунок трудової активності, ініціативи і підприємництва, поряд з підтриманням соціально-незахищених груп населення потребує державних гарантій забезпечення споживання для всіх громадян.

Доходи населення — це сукупність коштів і витрат у натуральному виразі для підтримання фізичного, морального, економічного й інтелектуального стану людини.

Сімейний дохід не повинен бути нижче прожиткового мінімуму, тобто нижче, ніж вартість набору товарів і послуг, розрахована за нормами й нормативами споживання й забезпеченості населення першочерговими життєвими засобами. Прожитковий мінімум використовується для встановлення мінімального рівня доходів родин, а також мінімальних розмірів заробітної плати, пенсій, стипендій і інших соціальних виплат і пільг.

 

Сімейні доходи використовуються для придбання продуктів харчування, одягу, взуття, меблів, предметів культури й побуту, автомобілів, витрачаються на соціально-культурні й побутові послуги, заощадження й т.п..

Зростання доходів веде не тільки до більш повного задоволення потреб родини, а до зміни структури напрямків і переваг використання сімейних доходів. Розвиток виробництва, ріст багатства суспільства і його членів визначають збільшення заощаджень і нагромаджень. Вони використовуються для поліпшення добробуту й подальшого розвитку виробництва.

 

 

Структура сукупних доходів населення

 

 

 Контрольні питання:

 

  1. Опишіть зміст поняття "заробітна плата".
  2. Назвіть визначені в Україні джерела коштів на оплату праці.
  3. Що таке мінімальна заробітна плата, з урахуванням яких чинників вона визначається?
  4. Назвіть основні форми заробітної плати. Визначення та застосовування погодинної заробітної плати.
  5. Поняття про відрядну заробітну плату, норму виробітку і норму часу.
  6. Поняття номінальної і реальної заробітної плати.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора