A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Ведучі мости колісних та гусеничних тpактоpiв, гальмівні системи

Дата: 10.11.2020 09:05
Кількість переглядів: 343

Тема уроку: Кiнцевi передачi, їх призначення, будова i дiя.

 Головна передача (рис. 1 а, б) призначена для збільшення загального передаточного числа трансмісії і, крім того (у більшості тракторів), для передачі обертання від валу, що знаходиться в поздовжній площині трактора, валу, розташованому в його поперечній площині.

Мал. 1. Головна і кінцева передачі:

а - гусеничного трактора; б - колісного трактора; 1 - конічні шестерні; 2 - механізми повороту; 3 - кінцева передача.

У колісних тракторів в ступиці відомої шестерні головної передачі розміщений механізм, званий диференціалом, через який і відбувається передача крутного моменту від головної передачі до кінцевої.

У гусеничних тракторів ведені шестерні головної передачі зазвичай жорстко укріплені на валу заднього моста, і обертання від них на кінцеву передачу 3 (рис. 72 а) передається через механізми 2 призначені для управління поворотом трактора.

Кінцева передача служить для збільшення переданого крутного моменту шляхом підвищення передавального числа трансмісії (г = 435 994), а також для передачі обертання від головної передачі або диференціала до ведучих коліс (зірочкам) трактора.

У різних тракторів конструкції кінцевих передач виконані неоднаково. У одних типів тракторів кінцеві передачі розташовані в загальному корпусі з головною передачею і диференціалом і складаються з двох пар циліндричних шестерень, по одній парі на кожне колесо (див. Рис. 72 б). У інших тракторів ці шестерні (див. Рис. 72 а) встановлені в окремих корпусах, які закріплені з боків заднього моста, тому їх іноді називають бортовими редукторами, або бортовими передачами. Кількість шестерень в кінцевих передачах буває від двох до п'яти в кожній.

У деяких потужних тракторів, як гусеничних так і колісних, знаходять застосування планетарні передачі, по конструкції більш компактні і передають обертання з великим передавальним числом (r = 6).

Влаштовані і діють планетарні передачі наступним чином. Від головної передачі обертання передається через вал (рис. 73 а) на сонячну шестерню. Обертання від сонячної шестірні передається на малі циліндричні шестерні - сателіти, вільно сидять на пальцях, укріплених, в водію. Сателіти, обертаючись, обкатуються по зубах коронної (епіциклічних) шестерні, через пальці захоплюють за совиполнени неоднаково.

Мал. 2. Кінцеві передачі:
а - планетарного типу; б - типу здвоєних редукторів; 1 - сонячна шиї терня; 2 - коронна шестерня; 311 - вали; 4 - шпилька; 589 - корпуси; в - палець; 7 - сателіти; 10 - рукав; 12 - роликовий підшипник; 1318 - шестерні; 14 - двухвенцовая шестерня; 15 - вісь; 16 - стакан; 17 - провідне колесо; 19 - піввісь; 20 - гідроциліндр; 21-проушина; 22 - тяга; 23 - важіль.

У одних типів тракторів кінцеві передачі розташовані в загальному корпусі з головною передачею і диференціалом і складаються з двох пар циліндричних шестерень, по одній парі на кожне колесо. У інших тракторів ці шестерні встановлені в окремих корпусах, які закріплені з боків заднього моста, тому їх іноді називають бортовими редукторами, або бортовими передачами. Кількість шестерень в кінцевих передачах буває від двох до п'яти в кожній.

У деяких потужних тракторів, як гусеничних так і колісних, знаходять застосування планетарні передачі, по конструкції більш компактні і передають обертання з великим передавальним числом (r = 6).

Влаштовані і діють планетарні передачі наступним чином. Від головної передачі обертання передається через вал (рис. 73 а) на сонячну шестерню. Обертання від сонячної шестірні передається на малі циліндричні шестерні - сателіти, вільно сидять на пальцях, укріплених, в водію. Сателіти, обертаючись, обкатуються по зубах коронної (епіциклічних) шестерні, через пальці захоплюють за собою водило і через з'єднаний з ним корпус редуктора обертання передається на провідне колесо або зірочку.

Мал. 3. Кінцеві передачі:

а - планетарного типу; б-типу здвоєних редукторів; 1 - сонячна шиї терня; 2 - коронна шестерня; 311 - вали; 4 - шпилька; 589 - корпуси; в - палець; 7 - сателіти; 10 - рукав; 12 - роликовий підшипник; 1318 - шестерні; 14 - двухвенцовая шестерня; 15 - вісь; 16 - стакан; 17 - провідне колесо; 19 - піввісь; 20 - гідроциліндр; 21 - вушко; 22 - тяга; 23 - важіль.

У тракторів спеціального призначення (крутосхилих і гірничо-рівнинних) кінцеві передачі роблять у вигляді самостійних редукторів, які можуть повертатися щодо остова трактора, що дозволяє при в'їзді трактора на схил (поперек схилу) утримувати задні провідні колеса (стабілізувати) в строго вертикальному положенні.

Як приклад на малюнку 73 б показано пристрій кінцевої передачі гірничо-рівнинного трактора. У цього трактора кожна з кінцевих передач являє собою здвоєні редуктори, розташовані збоку остова трактора.

Здвоєний редуктор складається з двох корпусів, усередині яких поміщені шестерня, що сидить на півосі ведучого колеса, і шестерня, жорстко укріплена на кінці вала заднього моста. Корпус першого редуктора посаджений на рукав заднього моста таким чином, що може повертатися навколо осі вала на роликових підшипниках.

Корпус пов'язаний з корпусом віссю і склянкою, утворюючи рухливий шарнір, який дозволяє корпусам переміщатися один щодо іншого.

Обертання від валу заднього моста на піввісь передається через шестерню, двухвенцовую проміжну шестерню, посаджену на підшипниках склянки і провідну шестерню.

Бортові редуктори повертаються за допомогою гідроциліндра, пов'язаного своїм штоком з корпусом. Редуктор зв'язаний з вушком, укріпленої на корпусі заднього моста тягою і важелем.

При подачі масла в гідроциліндр корпуси і будуть займати різні положення один відносно іншого (показано стрілками на малюнку) і тим самим змінювати положення провідного колеса, щодо остова трактора.

Питання для самоконтролю

1.   З яких основних елементів складається планетарний механізм?

2.   Який рух буде виконувати трактор при затягнутих гальмах сонячних шестерень?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора