A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку : «Регламентовані звіти програми «1С:Бухгалтерія». Формування регламентованих звітів»

Дата: 01.11.2021 09:05
Кількість переглядів: 623

Тема 5. Автоматизована обробка облікової інформації за допомогою програм «1С: Підприємство» .

Тема уроку 5.55: «Регламентовані звіти програми «1С:Бухгалтерія». Формування регламентованих звітів»

План лекції:

  1. Види звітів у програмі «1С:Бухгалтерія»
  2. Оновлення звітів
  3.  Підготовка до складання регламентованих звітів

Теоретичні відомості:

  1. Види звітів у програмі «1С:Бухгалтерія»

Розпочинаючи відразу з теми підготовки звітності, ми дещо зазираємо вперед. Тож почнемо з розрахунку бухгалтерських підсумків. До моменту складання звітності підсумки за період, в якому складаються звіти, вже повинні бути розраховані.

Які види звітів є у програмі

«1С:Бухгалтерія для України» розрізняє:

  • «Стандартні звіти» входять до складу типової конфігурації. Вони використовуються для аналізу підсумків на рівні рахунків, субрахунків, об'єктів аналітики, операцій.
  • «Спеціалізовані» - створюються для отримання специфічної інформації і/або формування особливої друкарської форми і зазвичай застосовуються у конкретних розділах обліку.
  • «РЕГЛАМЕНТОВАНІ ЗВІТИ» призначені для регулярної підготовки звітності до контролюючих органів. Саме ці види звітів становлять тему сьогоднішнього уроку.

  Звітність до різних фондів, податкових і статистичних органів регламентується законодавством і постійно змінюється. Ця група звітів включається до поставки програми, але є не частиною конфігурації, а групою зовнішніх файлів. Після вибору пункту Регламентированные отчеты в меню Отчеты розкривається вікно зі списком звітів. Ці форми розробник готує щокварталу і в програмі групує за кварталами.

Примітка

Натисніть кнопку довідка . Прочитайте опис до звіту. Такою довідковою інформацією супроводжується кожний документ і звіт.

2)  Оновлення звітів

Набір регламентованих звітів оновлюється як мінімум щокварталу. Чергове оновлення квартальної звітності звичайно виходить на початку наступного кварталу. Оновлення звітів жодним чином не впливає на саму базу даних, оскільки вони не входять до конфігурації (через часті зміни), а зберігаються в окремих файлах, що підключаються.

Якщо в основному коді «1С:Бухгалтерії» помилок практично немає (його щодня тестують тисячі користувачів при експлуатації програми), то в регламентованих звітах помилки, на жаль, не рідкість. Розробники конфігурації дуже часто переробляють їх у зв’язку зі змінами в законодавстві, і при цьому дуже поспішають. Тому рекомендуємо з обережністю ставитися до регламентованих звітів, самостійно перевіряючи їх показники, особливо, якщо форма нова.

Нові форми регламентованої звітності можна безоплатно отримати в тієї фірми-франчайзі, яка продала вашому підприємству програму «1С: Бухгалтерія». Файл зі звітами передається у вигляді архіву, що саморозпаковується, та іменується за шаблоном. Наприклад,

rp09q4.exe — файл зі звітами за IV квартал 2009 року. Отриманий на дискеті або електронною поштою файл потрібно зберегти в будь-якому каталозі на жорсткому диску.

Потім виберіть із головного меню «1С: Бухгалтерії» команду «Отчеты → Регламентированные отчеты». У вікні (рис. 1 ), що відкрилося, клацніть по кнопці «Загрузить». На екран буде викликано вікно Провідника Windows, в якому потрібно вибрати файл оновлення звітів.

Звіти поставляються у вигляді зовнішніх файлів із розширенням

*.ert. Файл декларації про оподаткування прибутку називається pribut.ert, декларації з ПДВ — pdv.ert тощо. Файли поміщаються до підкаталогу ExtForms, розміщеного в каталозі бази даних. Звіти різних кварталів автоматично заносяться до окремих папок, які теж іменуються за певною схемою. Звіти для III кварталу 2009 року поміщаються до папки Rp09q3.grp, для IV кварталу — до папки Rp09q4.grp тощо. У тих самих папках знаходяться файли News.rtf, release.txt, RpHist.txt, RpList.txt, у яких містяться останні відомості про звіти та історія їх зміни.

* Зазвичай підприємства орієнтуються на вартісну межу в 1000 грн., установлену Законом про податок на прибуток у податковому обліку для віднесення активів до основних фондів.

За IV квартал 2009 року вже було випущено першу редакцію регламентованих звітів. Виявивши, що папка з відповідним ім’ям уже є, «1С: Бухгалтерія» видасть на екран вікно з попередженням «Данная группа отчетов уже существует. Заменить на новые?». Клацнувши по кнопці «Да» цього вікна, ви заміните звіти, клацнувши по кнопці «Нет» — укажете створити нову теку, з ім’ям Rp09q41.grp. Другий і подальші комплекти звітів за той самий квартал буде наведено у списку, що випадає, вибору групи звітів (рис. 2). Стара редакція звітів залишиться доступною.

Заповнені звіти можна зберегти в базі, а потім відновлювати їх з архіву і продовжувати працювати з ними — редагувати, друкувати тощо. Для цього необхідно на закладці «Дополнительно» довідника «Фирмы» ввести ім’я каталогу, в якому зберігатимуться регламентовані звіти. Деякі звіти, наприклад Декларація з прибутку, звертаються при їх побудові до звітів за попередній період.

3. Підготовка до складання регламентованих звітів

Найпершим рядком у списку звітів (рис. 1) будь-якої групи стоїть пункт «ИНФОРМАЦИЯ ДЛЯ ПОЛЬЗОВАТЕЛЯ», з якою обов’язково слід ознайомитися. Тут записана історія зміни звітності для цієї групи і для всіх попередніх груп. В історії відображено, коли з’явився звіт, коли і як його було змінено. Якщо в історії змін немає інформації про якийсь звіт, то він не змінювався.

Звіти у вікні групуються за темами. В останній групі з ім’ям «Служебные обработки» є звіт «Технологический анализ бухгалтерского учета». Він призначений для аналізу складу рахунків (субрахунків) і структури аналітичного обліку з метою виявлення технічних помилок (рис. 3 )

Цей звіт рекомендується виконувати перед формуванням регламентованої звітності. Можна виконати його і на технологічному етапі закриття періоду на додачу до рекомендованих там робіт.

Звіт здійснює чотири види перевірок:

— аналіз робочого Плану рахунків;

— аналіз рахунків, що підлягають закриттю наприкінці звітного періоду;

— аналіз бухгалтерських підсумків;

— аналіз бухгалтерських проводок.

Аналіз робочого Плану рахунків полягає в перевірці властивостей синтетичних рахунків, задіяних у бухгалтерському обліку. У разі некоректного віднесення рахунка до активу або пасиву бухгалтерського балансу видається повідомлення про помилку. Наприклад, якщо ви не використовуєте субрахунки 371 та 681 для обліку авансів (передоплат), суми отриманих і виданих авансів у розрізі контрагентів буде відображено за кредитом субрахунку 361 і дебетом субрахунку 631 відповідно. Проте субрахунок 361 відзначений у програмі як активний, субрахунок 631 — як пасивний. Нехарактерні для цих субрахунків залишки не буде враховано при побудові регламентованого звіту «Баланс». Актив балансу не дорівнюватиме пасиву, і такий звіт доведеться коригувати вручну.

Якщо встановити прапорець «Структура аналитического учета», то за всіма рахунками, задіяними в алгоритмах складання форм регламентованої звітності, перевірятиметься також і аналітика.

Аналіз рахунків, що підлягають закриттю наприкінці звітного періоду, полягає в перевірці залишків за тими рахунками, які має бути закрито після формування фінансового результату. Це всі рахунки класів 7, 8 і 9. Їх сальдо на кінець звітного періоду має бути нульовим. Корисність такого аналізу вельми спірна, адже, щоб переконатися, що все гаразд, достатньо одного погляду на оборотно-сальдову відомість.

Аналіз бухгалтерських підсумків виявляє помилкові залишки на бухгалтерських рахунках, помилки ведення кількісного обліку (відсутність сальдо за кількістю або сумою у кількісних рахунків), помилки переоцінки валютних коштів на кінець звітного періоду. Цей аналіз повідомить, наприклад, що за активними рахунками і підключеними до них субконто за певні дати є кредитові залишки.

Аналіз бухгалтерських проводок перевіряє інформаційну базу на наявність проводок, не включених до списку коректних проводок.

Безумовно, всіх помилок обліку технологічний аналіз виявити не може, оскільки відбувається формальний, а не смисловий аналіз даних. Крім того, відхилення від прийнятої в типовій конфігурації системи обліку, які ви ввели для врахування специфіки роботи вашого підприємства, можуть бути сприйняті як помилки. Проте провести аналіз бажано, оскільки логіка формування звітів також формальна і «спіткнеться» на цих самих деталях.

Контрольні запитання:

  1. Які  є види звітів у програмі «1С:Бухгалтерія»?
  2. В кодах регламентованих звітів існують помилки, якщо «Так», де брати нові форми регламентованої звітності?
  3. Заповнені звіти можна зберігати в базі, що для цього потрібно зробити?
  4. В чому полягає Аналіз робочого плану рахунків?

1) Опрацювати лекцію

2) Зробити опорний конспект

3) Дати відповіді на контрольні запитання


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора