A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема 1: Дорожні знаки, їх характеристика.

Дата: 11.11.2020 09:05
Кількість переглядів: 1152

Тема уроку: Призначення дорожніх знаків, їх характеристика і класифікація.

Після цього уроку ви дізнаєтеся про:

  • види дорожніх знаків
  • призначення дорожніх знаків
  • принципи встановлення і використання дорожніх знаків

 

 Основний засіб регулювання дорожнього руху — дорожні знаки.

 

Класифікація дорожніх знаків.

Дорожні знаки призначені для інформування учасників дорожньо­го руху про умови, режими, напрямки руху на дорогах. Їх розподіл за групами, найменування, нумерація, розміри, форма, символи і технічні вимоги до них регламентовані державним стандартом України.

Передбачено сім груп дорожніх знаків: попереджувальні, пріори­тетні, заборонні, вказівні, інформаційно-вказівні, сервісу і таблички до дорожніх знаків.

 

Особливості встановлення дорожніх знаків.

Дія знаків поширюється на проїжджу частину , у якій або на якій вони встановлені.

 Знаки, як правило, встановлюються з правого боку дороги за межами проїжджої частини доріг і їх узбіч. Тимчасові дорожні знаки дозволяється встановлювати безпосередньо на проїжджій частині.

Тимчасові дорожні знаки на переносних пристроях, виконані на жовтому фоні, мають перевагу перед постійними дорожніми знаками і дорожньою розміткою. У той же час сигнали регулювальника, якщо вони навіть суперечать вимогам дорожніх знаків, у тому числі й тимчасових, дорожній розмітці і сигналам світлофора, є обов'язко­вими для виконання.

Забороняється самостійне встановлення, зняття, пошкодження дорожніх знаків або закривання їх предметами.

Дорожні знаки повинні бути розміщені так, щоб забезпечувався їх найкращий огляд усіма учасниками дорожнього руху і у світлий, і в темний час доби. Необхідно, щоб знаки мали світлоповертальну плівку або внутрішнє освітлення.

 

Попереджувальні знаки.

Попереджувальні знаки призначені для інформування учасників дорожнього руху про наближення до небезпечної ділянки дороги,

характер небезпеки і місце розташування небезпечної ділянки, при рухові по якій водії повинні застосовувати заходів, які б відповідали конкретній дорожній ситуації.

Ці знаки мають форму рівнобічного трикутника, оберненого вер­шиною вгору. У них, крім знаків «Напрям повороту», «Наближення до залізничного переїзду», «Одноколійна залізнична дорога», «Багатоколійна залізнична дорога» білий фон (у тимчасових — жовтий) і червоне обрамлення.

За межами населених пунктів попереджувальні знаки розміщу­ються на відстані 150—300 м до початку небезпечної ділянки, а в населених пунктах — 50—100 м.

За допомогою знаків пріоритету встановлюють черговість проїзду перехресть, перетинів окремих проїжджих частин, а також вузьких ділянок дороги. Зовнішній вигляд і форма цих знаків різноманітні.

 

Заборонні знаки.

Заборонні знаки призначені для введення або відміни певних обмежень у русі. Вони мають білий фон з черво­ним обрамленням і за невеликим винятком форму кола. Заборонні знаки встановлюють безпосередньо перед ділянками доріг, на яких уводяться відповідні обме­ження, або в місцях, де обмеження відміняються. У необхідних випадках вони встановлюються попередньо з табличками «Відстань до об'єкта» Вказівні знаки призначені для визначення По­рядку проїзду окремих ділянок шляхів і їх пере­тинів, обов'язкового напрямку руху, введення або відміна мінімально припустимих швидкостей руху.

 

Інформаційно-вказівні знаки.

Інформаційно-вказівні знаки призначені для введення або відміни певних режимів руху, інформування учасників дорожнього руху про розміщення на шляху слідування міст, населених пунктів і територій, де діють спеціальні правила. Ці знаки, за деяким винятком,
мають форму прямокутника з білим або чорним зображенням на синьому, білому, зеленому або жовтому фоні.                                     

Більшість інформаційно-вказівних знаків не має якоїсь зони дії та єдиної системи розміщення, тому що у кожного знака є свої особливості.

 

Знаки сервісу.

Знаки сервісу інформують учасників дорожнього руху про місце розміщення об'єктів сервісу на цій дорозі і збоку від неї. Ці знаки мають форму прямокутника, на якому чорним або червоним кольо­ром у білій квадратній вставці на синьому фоні нанесено зображення символу об'єкта сервісу.

Знаки сервісу встановлюються безпосередньо біля об'єкта або біля місця повороту до них. На дорогах поза населеними пункта­ми знаки сервісу встановлюються попередньо за 60—80; 16—20 кілометрів, 400—800 метрів. Відстань до об'єкта зазначається на знакові.

 

Таблички до дорожніх знаків.

Таблички до дорожніх знаків застосовують, якщо виникає не­обхідність уточнення або обмеження дії відповідного дорожнього знака. Таблички мають форму прямокутника, білий фон, на якому чорним кольором наносять символи і написи.

Таблички встановлюють безпосередньо під дорожнім знаком і са­мостійно не застосовують. З одним дорожнім знаком встановлюють не більш двох табличок.

 

Переглянути відео:

Дорожні знаки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора