A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Створення і використання форм для введення даних в таблиці бази даних.

Дата: 30.11.2020 09:06
Кількість переглядів: 690

Тема уроку: Створення і використання форм для введення даних в таблиці бази даних Access 2007.

Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект.

У Access 2007 можна вводити дані безпосередньо в таблицю в режимі таблиця. Але зазвичай для введення даних в БД Access 2007 використовують форми (форми). Форма прискорює роботу з базою даних. Форма в БД - це структуроване інтерактивне вікно з елементами управління, в якому відображаються поля однієї або декількох таблиць або запитів.

Форму можна використовувати для введення, зміни або відображення даних з таблиці або запиту. У Microsoft Office Access 2007 передбачено нові засоби, що допомагають швидко створювати forms, а також нові типи форм і функціональні можливості.

Форми в БД Access можна створювати за допомогою різних засобів:

  • інструменту Форма;
  • інструменту Розділена Форма;
  • інструменту Кілька елементів;
  • інструменту Порожня Форма;
  • Майстра Форм;
  • Конструктора Форм.

Всі кошти створення форм поміщені в групу Форми на вкладці Створення (рис. 1).

Рис. 1.

Форми, які використовують таблиці доцільно виконувати за допомогою Майстра або зазначених інструментів, а допрацьовувати їх, тобто вносити необхідні зміни, можна в режимі макета або конструктора. У Microsoft Access 2007 передбачено два режими внесення змін і доповнень до форми: вікно компонування та режим конструктора. Перехід між режимами (відкрити, вікно компонування конструктор) можна виконати, клацнувши правою кнопкою миші форму в області переходів, а потім вибрати потрібний режим в контекстному меню.

Режим макета - це більш наочний режим редагування (зміни) форм, ніж режим конструктора. У режимі макета зміни виконуються фактично в реальній формі, тому в цьому режимі доцільно виконувати простіші зміни, пов'язані з її зовнішнім виглядом.

У тих випадках, коли в режимі макета неможливо виконати зміни в формі, доцільно застосовувати режим конструктора. Режим конструктора надає користувачеві ширші можливості для редагування (зміни) форм, в цьому режимі можна додавати поля, що настроюються елементи і складати програми.

Інструмент "Форма". Для швидкого створення форми, тобто створення одним клацанням миші можна скористатися інструментом Форм. В цьому випадку треба виділити таблицю в області об'єктів. Потім перейти на вкладку Створення і клацнути на піктограмі Форма. На екрані буде відображена Форм (рис 2).

Рис. 2.

Якщо Access виявляє одну таблицю, пов'язану ставленням «один-ко-многим» з таблицею або запитом, який використовувався для створення форми, Access додає таблицю даних в форму, засновану на пов'язаної таблиці або запиті. Якщо таблиця даних у формі не потрібна, її можна видалити.

Засіб "Розділена форма". Розділена форма - нова можливість в Microsoft Access 2007, яка дозволяє одночасно відображати дані в режимі форми і в режимі таблиці. В області об'єктів (переходів) виділити таблицю, наприклад Успішність. Далі клацнути на піктограмі "Розділена форма" на вкладці Створити. На екрані буде відображена form (3).

 


Рис. 3.

Інструмент "Кілька елементів". Форму, в якій відображається не одна, а одночасно кілька записів, можна створити інструментом "Кілька елементів" (рис. 4). Щоб створити дану форму виділимо в області об'єктів (переходів) одну з таблиць (наприклад, Успішність). Потім перейдемо на вкладку Створення і клацнемо на піктограмі "Кілька елементів". На екрані буде відображена форма (рис. 4) в режимі макета.

Рис. 4.

Форма схожа на таблицю, в ній одночасно відображаються кілька записів. Але ця форма надає можливості для настройки, так як вона відображається в режимі макета. У режимі макета можна легко здійснювати доопрацювання форми (наприклад, додавати елементи керування і т.д.).

Засіб Порожня форма. Цей інструмент можна використовувати в тому випадку, якщо необхідно швидко створити форму з декількома полями. Форма відкривається в режимі "Робота з макетами форм" і при цьому відображається область Список полів (рис. 5).

 


Рис. 5.

Майстер форм. Створення форм за допомогою майстра форм здійснюється швидко, і це засіб дозволяє включити в форму поля з кількох пов'язаних таблиць або запитів. На вкладці Створення в групі Форми треба натиснути кнопку Інші форми, а потім вибрати команду Майстер форм. Відкриється вікно діалогу Створення форм, в якому необхідно відповідати на питання кожного поточного екрану Майстри і клацати на кнопці Далі.

У першому вікні необхідно вибрати поля з джерела даних (таблиць або запитів). Для цього треба відкрити список Таблиці та запити, клацнувши на кнопку, праворуч. Наприклад, виберемо зі списку таблицю Студенти.

Рис. 6.

Потім все "Доступні поля" переведемо в "Вибрані поля", виділивши їх і натиснувши на кнопку >>. Необхідно відзначити, що, якщо form створюється на основі декількох таблиць, необхідно повторити дії для кожної таблиці - джерела. Потім необхідно клацнути на кнопці Далі. У наступному вікні треба вибрати зовнішній вигляд, наприклад в один стовпець і клацнути Далі. У наступному вікні виберемо необхідний стиль - офіційний

Після вибору стилю, потрібно перейти в останнє вікно, клацнувши на кнопці Далі. В останньому вікні Майстра потрібно ввести ім'я (наприклад, Студенти мастер_форм) і вказати подальші дії: Відкрити форму для перегляду і введення даних; Змінити макет форми.

Після введення імені форми (наприклад, Студенти), вибору режиму: «Відкрити форму для перегляду і введення даних» і клацнути на кнопці Готово, отримаємо наступну форму для введення і перегляду записів в таблицю Студенти.

 

Рис. 7.

Конструктор форм. Для створення нової порожньої форми Студенти необхідно виконати наступне:

У вікні програми Access 2007 вибрати вкладку Створення. Клацнути на піктограмі "Конструктор форм". У вікні редагування з'явиться вікно Form1 з порожньою областю даних.

Для відображення списку полів необхідної таблиці клацнути на піктограмі "Додати існуючі поля", з'явиться список таблиць. Клацнувши на знак "+" таблиці (наприклад, Студенти), відкриється список необхідних полів (рис.8).

 


Рис. 8.

3. Поля зі списку перемістити на форму. Додавання полів здійснюється при натиснутій лівої кнопки миші.

4. Помістити поля на форму (рис. 9).

Рис. 9.

5. Переміщення полів і їхніх імен за формою проводитися наступним чином:

Виділити поле з ім'ям клацанням миші. Навколо нього з'являться маркери переміщення і зміни розмірів. Переміщати поле можна разом з прив'язаним до нього Ім'ям або окремо від нього.

Для переміщення помістити покажчик миші на квадратик, що знаходиться в лівому верхньому кутку елемента. Покажчик миші у вигляді чотирьох спрямованої стрілки дозволяє переміщати об'єкт.

Натиснути кнопку миші і, утримуючи її, буксирувати поле або його ім'я в потрібне місце в формі. Потім відпустити кнопку миші.

Для зміни написи, пов'язаної з полем необхідно виконати на ній подвійне клацання мишею і виконати необхідні зміни. Потім закрити вікно.

Для зміни розмірів помістити курсор на розмірні маркери, при цьому курсор набере вигляду двонаправленої стрілки. Натиснути кнопку миші, буксирувати в потрібному напрямку, потім відпустити кнопку миші.

Для видалення поля виділити його, натиснути клавішу Delete або іншим способом.

6. Зберегти форму.

7. Переглянути форму Студенти_конструктор, виконавши на ній подвійне клацання в області переходів.

Рис. 10.

Якщо вид форми не задовольняє, її можна відкрити в режимі Конструктор і внести необхідні зміни, потім зберегти.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора