A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 4: «План рахунків»

Дата: 08.11.2021 09:10
Кількість переглядів: 125

Тема 5. Автоматизована обробка облікової інформації за допомогою програм «1С: Підприємство» .

Тема уроку  5.4: «План рахунків»

 

План лекції

1.  Структура плану рахунків.

2.  Форми плану рахунків.

1.  Структура плану рахунків.

Плани рахунків - це прикладні об'єкти конфігурації. Кожен із них дозволяє описати сукупність синтетичних рахунків, призначених для угруповання інформації про господарську діяльність підприємства. Шляхом налаштування плану рахунків організується власне необхідна система обліку.

Структура
Плани рахунків підтримують багаторівневу ієрархію «рахунок — субрахунки». Кожен план рахунків може містити необхідну кількість рахунків першого рівня. До кожного рахунку може бути відкрито необхідну кількість субрахунків. У свою чергу кожен субрахунок може мати свої субрахунки — і т. д. Кількість рівнів вкладеності субрахунків у системі 1С: Підприємство 8 необмежене:

Створення та редагування рахунків може виконуватися як розробником (зумовлені рахунки), так і користувачем у процесі роботи з прикладним рішенням. Однак користувач не може видаляти рахунки, створені розробником.
За будь-яким рахунком чи субрахунком можливе ведення аналітичного обліку. При створенні та редагуванні плану рахунків необхідному рахунку або субрахунку можна поставити у відповідність необхідну кількість субконто-об'єктів аналітичного обліку:

Для того, щоб мати можливість вказівки субконто для рахунків, план рахунків пов'язується з планом видів характеристик, в якому описані види субконто, які застосовуються для цього плану рахунків:

Для кожного рахунку можна задати кілька ознак обліку, наприклад, кількісний і валютний. Крім цього, можна задати кілька ознак обліку субконто (наприклад, сумовий, кількісний, валютний). Ознаки обліку субконто дозволяють встановити ознаку використання тієї чи іншої виду субконто для формування визначених рахунків.
Також з кожним рахунком та субрахунком може бути пов'язана низка додаткової інформації, яка зберігається в реквізитах. Наприклад, це може бути ознака, що забороняє використовувати рахунок у проводках:

2. Форми плану рахунків
Для того, щоб користувач міг переглядати та змінювати дані, що містяться в плані рахунків, система підтримує кілька форм подання плану рахунків. Система може автоматично генерувати всі необхідні форми; поряд з цим розробник має можливість створити власні форми, які система використовуватиме замість форм за замовчуванням:

Форма списку
Для перегляду даних, які містяться у плані рахунків, використовується форма списку. Вона дозволяє виконувати навігацію за планом, переглядати рахунки в ієрархії та у вигляді простого списку, додавати, помічати видалення та видаляти рахунки. Форма списку дозволяє виконувати сортування та відбір інформації, що відображається за кількома критеріями:

Форма рахунку
Для перегляду та зміни окремих рахунків використовується форма рахунку. Як правило, вона подає дані у зручному для сприйняття та редагування вигляді:

Форма вибору
Крім цих двох форм плану рахунків підтримується форма вибору конкретного рахунки зі списку. Вона зазвичай містить мінімальний набір інформації, необхідної для вибору того чи іншого рахунку і може використовуватися, наприклад, для вибору рахунку при створенні бухгалтерської операції.

1) Ознайомитись з лекцією

2) Зробити опорний конспект


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора