A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок №40 Гімнастика

Дата: 30.11.2020 09:12
Кількість переглядів: 226

Лазіння (хлопці)

СТРИБКИ

Лазіння по канату у два прийоми

Цей варіант вимагає більше зусиль при його виконанні, але в той же час він менш складний за координацією основних рухів.

У положенні вису на прямій руці інша рука зігнута й обхоплює канат на рівні голови; підтягти ноги вгору й обхопити канат ступ­нями вище, затиснути колінами.

Випрямити ноги, підтягуючись на одній руці, а іншою перехопити канат вище.

Лазіння у два прийоми можна виконувати іншим способом:

а)    у положенні вису на прямих руках одночасно підтягтися на руках і зігнути ноги в колінах, міцно обхоплюючи канат ступнями й притискаючи коліньми (рис. а);

б)    випрямити ноги, перехопити канат руками по черзі або одночасно й прийти в положення вису на прямих руках (рис. б).

 

 

Рівновага (дівчата)

 

Комбінація вправ на колоді

Стійка подовжньо перед колодою біля правого кінця; з розбігу прийняти упор, стоячи на лівому коліні, праву вбік на носок; згинаємо праву, ставлячи її біля правої кисті, стати в стійку ноги нарізно; руки в сторони й поворот ліворуч у стійку упоперек, праву позаду носок, руки на пояс; крок на правій, напівприсідаючи на ній, і правою назад; крок лівою, напівприсідаючи, з кругом лівою назад; крок правою і стрибок на ній, дугами назад руки вгору — у сторони, ліву ногу назад; крок лівою і стрибок на ній, дугами вниз — уперед руки вгору у сторони, праву назад; руки дугами вниз — угору і в сторони, змінними кроками дійти до середини колоди й зіскок убік поштовхом двох.

 

СТРИБКИ

 

Вправи зі скакалкою

Для ЗРВ використовують різноманітні найбільш зручні скакалки. Вправи зі скакалкою є одним із засобів розвитку гнучкості в школярів та зміцнення м'язів рук і ніг.

 

Комплекс вправ зі скакалкою для учнів середніх класів.

1.   Скакалка, складена вчетверо, за головою; три пружні нахили, натягуючи скакалку.

2.   Лежачи на спині, скакалка за головою, складена вдвічі; нахили вперед, натягуючи скакалку, торкнутися носків ніг.

3.   Лежачи на животі, скакалку, складену вдвічі, угору; відвести руки й ноги назад, прогнутися; тримати вихідне положення.

4.   Сід ноги нарізно, скакалку, складену вдвічі, за голову; три повороти тулуба ліворуч, натягуючи скакалку; те саме праворуч.

5.   Скакалка, складена вчетверо, внизу; натягуючи скакалку, вгору, ліву ногу в сторону на носок, прогнутися.

6.   Скакалка позаду; стрибки на двох з обертанням скакалки вперед; стрибки ноги нарізно, права попереду; те саме, ліва попереду.

7.   На скакалці, її кінці в зігнутих руках; випад лівою, руки в сторони, натягуючи скакалку; пружні згинання лівої ноги; вихідне положення; те саме з правої.

 

Комплекс вправ зі скакалкою для учнів старших класів.

1.   Скакалка попереду, чотири стрибки на двох з обертанням скакалкою назад. Стрибки на місці; те саме з обертанням уперед.

2.   Скакалка, складена вдвічі, унизу; розтягуючи скакалку, праву ногу назад на носок, прогнутися вправо; вихідне положення; те саме з іншої ноги.

3.   Скакалка, складена вчетверо, угорі; зігнути ліву ногу, скакалку вниз, обхопити гомілку, підтягнути ногу до грудей; те саме з правої ноги; присід, скакалку вперед; повторити.

4.   Стійка ноги нарізно, скакалка під стопою лівої ноги, кінці в гнутих уперед руках; натягуючи скакалку, підняти ліву зігнуту в коліні ногу вперед; розгинаючи ліву ногу вперед, рівновага, вихідне положення; те саме з правої.

5.   Сід, скакалка, складена вчетверо, угорі; сід кутом, скакалку вперед, доторкання носків; вихідне положення; повторити; згинаючи ноги, перемах у сіді, скакалка під коліньми; перемах назад у них не положення.

6.   Лежачи на спині, скакалка, складена вдвічі, угорі; перемах ногами в стійку на лопатках; тримати; вихідне положення.

7.   Скакалка позаду; два стрибки на лівій нозі з обертанням скакалки вперед; те саме на правій і на двох ногах.

 

Стрибок ноги нарізно через козла впоперек (висота 100–110см)

Місток слід ставити на відстані 3040 см, тому що стрибок викону­ють без попереднього маху ногами назад. Після відштовхування ногами від містка потягнутися руками до опори, поставити на неї руки, зігнутися в тазостегнових суглобах і розвести ноги. При відштовхуванні розігнути­ся й виконати приземлення. Розгинання тулуба після поштовху руками виконується за рахунок піднімання плечового пояса вгору, прогинання тіла та піднімання голови (рис.).

 

 

 

Послідовність навчання виконання вправ, пов'язаних зі зміцненням м'язів плечового пояса та рук:

  • в упорі лежачи, по черзі переставляючи руки, пересування ліво­руч, праворуч, уперед, назад;
  • в упорі лежачи злегка зсутулитися, потім «провиснути» у плечах і різким рухом плечових суглобів повернутися вперед у вихідне положення;
  • з упору лежачи одночасним поштовхом рук і ніг прийняти присід напівприсід, стійку ноги нарізно, руки вперед;
  • з гімнастичної лави стрибок ноги нарізно з наступним згинання» і розгинанням тулуба;
  • стрибок ноги нарізно через козла упоперек зі страховкою.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора