A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

ЛПР №3: «Створення таблиць за використанням формул та функцій. Побудова діаграм»

Дата: 26.10.2021 09:15
Кількість переглядів: 457

Тема 4. Система електронних таблиць EXCEL.

Лабораторно-практична  робота №3: «Створення таблиць за використанням формул та функцій. Побудова діаграм»

Мета: Сформувати в учнів практичні навички опрацювання табличної інформації за допомогою формул та функцій, використання в них абсолютних і відносних адрес комірок. Закріпити навички введення і форматування даних в електронних таблицях. Сформувати в учнів практичні навички із введення та форматування даних в електронних таблицях.

Хід роботи:

Вправа 1.

  1. Викликати програму Excel (ПускПрограммы Microsoft OfficeMicrosoft Excel 2003).
  2. Занести дані до таблиці (рис. 1) на першому аркуші (вкладка Лист1). Автоматично вводимо дані тільки в стовпчики (крiм рядка всього): Підручники, Ціна, Кількість, Придбали, Видали. В інших стовпцях дані рахуємо, використовуючи Формули.
  3. Розрахувати за формулами загальну вартість підручників. (Зробити відповідну комірку активною. Поставити знак «=», виділити комірку з ціною підручника, поставити знак множення «*», виділити комірку з кількістю цих підручників, натиснути Enter).
  4. Обчислити за допомогою формул, скільки підручників залишилось у бібліотеці.
  5. Обчислити, скільки всього підручників придбали, яка їх загальна вартість і скільки всього їх залишилось у бібліотеці. (Виділити комірку, де повинен міститися результат. Натиснути кнопку панелі інструментів. Натиснути Enter).
  6. Відформатувати таблицю за зразком.

Дозволити перенесення по словах тексту «Загальна вартість». (Зробити відповідну комірку активною. У вікні команди меню Формат/Ячейки на вкладинці Выравнивание встановити прапорець Переносить по словам). Відкоригувати ширину стовпця і висоту рядочка.

Установити для комірок стовпців «Ціна» і «Загальна вартість» формат Денежный. (Виділити комірки. У вікні команди меню Формат/Ячейки на вкладниці Число вибрати формат Денежный, встановити 2 десяткові знаки й одиницю вимірювання — грн.).

Установити для комірок стовпця «Придбали» формат Дата. (Виділити комірки. У вікні команди меню Формат/Ячейки на вкладинці Число вибрати формат Дата і встановити відповідний тип дати).

Надати стиль шрифту і вирівнювання тексту за зразком. (Вертикальне вирівнювання тексту по центру можна встановити у вікні команди меню Формат/Ячейки на вкладинці Выравнивание).

Оформити таблицю рамкою і кольором за зразком, (рис. 1) (Вкладники Вид, Граница команди меню Формат/Ячейки).

Фото без опису

Рис 1

 

Вправа 2.

 Задача. У продавця зламався калькулятор. Для полегшення розрахунків з покупцями складіть продавцю «шпаргалку» — таблицю вартості товару від
100 г до 1 кг включно з інтервалом 100 г.

1. Викликати програму Excel.

2. Занести до комірок за зразком назви продуктів і їхні ціни у форматі Денежный.

 

Фото без опису

 

3. Визначити для послідовності 0,1; 0,2; 0,3; ... 1 тип прогресії, крок і кінцеве значення. Занести до комірки С1 початкове значення прогресії — 0,1. Зробити комірку С1 активною. Викликати команду меню Правка/Заполнить/Прогрессия і встановити необхідні параметри.

4. Занести до комірки С2 формулу для обчислювання вартості 100 г горіхів. У формулі для подальшого її копіювання необхідно використати змішані адреси комірок. (Визначити, які елементи адрес формули у ході копіювання не повинні змінюватися, і поставити перед кожним з них символ «$ »).

5. Виділити комірку С2. За допомогою маркера заповнення скопіювати формулу на діапазон С2: С5.

6. Виділити діапазон С2: С5. За допомогою маркера заповнення скопіювати формули на діапазон С2: L5.

7. Перемістити таблицю на 4 рядки вниз і 1 стовпець вправо. Відкоригувати ширину стовпців.

8. Відформатувати таблицю за допомогою стандартного стилю.

9. За допомогою WordArt надати заголовок таблиці за власним бажанням.

10. Побудувати діаграму по цінах продуктів за зразком (Виділити діапазон В12: С15. Викликати майстер діаграм командою меню Вставка/Диаграмма або кнопкою на панелі інструментів. У першому вікні діалогу вибрати тип і вид діаграми. У наступних при необхідності внести зміни, орієнтуючись на зображення діаграми. Готовій діаграмі надати необхідний розмір і розмістити під таблицею).

 

Фото без опису

1) Опрацювати лабораторно - практину роботу №3

2) Виконати вправи

3) Виконану роботу надіслати на пошту (Galitskaya_Taxa1994@ukr.net) або Viber


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора