A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку «Зміна розмірів колонок та рядків таблиці. Вибір шрифту, кольору»

Дата: 19.10.2021 09:38
Кількість переглядів: 214

ТЕМА 4. Система електронних таблиць EXCEL.

Тема уроку «Зміна розмірів колонок та рядків таблиці. Вибір шрифту, кольору»

1. Зміна розмірів колонок та рядків таблиці.

ЗМІНЕННЯ ШИРИНИ СТОВПЦЯ

Щоб змінити ширину стовпця, виконайте одну з таких дій:

  • Щоб використовувати мишу, наведіть вказівник миші на праву частину межі стовпця, який потрібно перемістити, доки не набуде потрібного розміру курсора, а потім перетягніть межу, доки стовпець не буде вибрано.
  • Щоб установити точне значення ширини стовпця, клацніть клітинку в ньому. На вкладці Макет у групі Розмір клітинки клацніть у полі Ширина стовпця, а потім вкажіть потрібні параметри.
  • Щоб автоматично змінювати ширину стовпців за вмістом, клацніть таблицю. На вкладці Макет у групі Розмір клітинки натисніть кнопку Автодобір, а потім клацніть Автодобір за вмістом.
  • Щоб використовувати лінійку, виберіть клітинку в таблиці, а потім перетягніть маркери на лінійці. Якщо потрібно відображати точну ширину стовпця на лінійці, утримуйте клавішу Alt, коли перетягуєте маркер.

ЗМІНЕННЯ ВИСОТИ РЯДКА

Щоб змінити висоту рядка, виконайте одну з таких дій:

  • Щоб використовувати мишу, наведіть вказівник миші на межу рядка, який потрібно перемістити, і перетягніть вказівник миші, щоб він перетворився на розмір вказівника Горизонтальна двовістрева стрілка , а потім потягніть межу.
  • Щоб установити точне значення висоти рядка, клацніть клітинку в ньому. На вкладці Макет у групі Розмір клітинки клацніть у полі Висота рядка, а потім укажіть потрібну висоту.
  • Щоб використовувати лінійку, виберіть клітинку в таблиці, а потім перетягніть маркери на лінійці. Якщо потрібно відображати точну висоту рядка на лінійці, утримуйте клавішу Alt, коли перетягуєте маркер

НАДАННЯ КІЛЬКОМ СТОВПЦЯМ АБО РЯДКАМ ОДНАКОВОГО РОЗМІРУ

  1. Виділіть стовпці або рядки, які мають бути однакового розміру. Щоб вибрати кілька несуміжних сегментів, натисніть і утримуйте клавішу Ctrl.
  2. На вкладці макет у групі розмір комірок натисніть кнопку розподілити стовпці   або розподілити рядки .

Об’єкт виділення

Дія

Уся таблиця

Затримайте вказівник миші на таблиці, доки не з'явиться маркер переміщення таблиці   , а потім клацніть маркер переміщення таблиці.

Один або кілька рядків

Клацніть ліворуч від рядка. 

Один або кілька стовпців

Клацніть верхню лінію сітки або верхню межу стовпця.  

Клітинка

Клацніть ліву межу клітинки. 

ЗМІНЕННЯ РОЗМІРІВ УСІЄЇ ТАБЛИЦІ ВРУЧНУ

  1. Затримайте вказівник миші на таблиці, доки не з'явиться маркер змінення розміру таблиці Меню переповнення у програмі Excel  в нижньому правому куті таблиці.
  2. Наведіть курсор на маркер змінення розміру таблиці, доки вона не стане двобічної стрілкою Курсор у вигляді двовістревої стрілки .
  3. Перетягніть межу таблиці до потрібного розміру.

Додавання та змінення простору в таблиці

Щоб збільшити вільний простір у таблиці, можна налаштувати поля клітинок або інтервал між ними.

Поля комірок розташовано в клітинці таблиці, як-от синя стрілка у верхній частині рисунка. Міжрядковий інтервал між клітинками, як-от Оранжева стрілка внизу.

  1. Клацніть таблицю.
  2. На вкладці Макет у групі Вирівнювання натисніть кнопку Поля клітинок, а потім виконайте необхідні дії в діалоговому вікні Параметри таблиці.
  3. Виконайте одну з таких дій:
    • У розділі Поля клітинок за замовчуванням введіть значення для верхнього, нижнього, лівого та правого полів.
    • У розділі Інтервали між клітинками за замовчуванням установіть прапорець Інтервали між клітинками та введіть потрібні розміри.

2.  Вибір шрифту, кольору

Еxcel має у своєму розпорядженні великим набором інструментів по налаштуванню шрифту. Ви можете вільно збільшувати і зменшувати розмір шрифту, змінювати колір, гарнітуру і накреслення. В даному уроці ми навчимося керувати параметрами шрифту в Excel на свій розсуд.

За замовчуванням всі осередки на аркуші містять однакові параметри форматування, що може привести до ускладнень в сприйнятті книги Excel, що містить велику кількість інформації. Налаштування шрифту здатна поліпшити вигляд і сприйняття книги таким чином, щоб привернути увагу до певних розділів і полегшити читання і розуміння вмісту книги.

Зміна гарнітури шрифту в Excel
За замовчуванням шрифтом кожної нової книги є Calibri. Однак, Excel має безліч інших шрифтів, які також можна використовувати для оформлення тексту. У прикладі нижче ми застосуємо форматування до заголовку таблиці, щоб виділити його на тлі решти вмісту.

2) Натисніть на стрілку поруч з полем Шрифт на вкладці Основне.
3) У який з'явився списку виберіть бажаний шрифт. Наводячи курсор на різні варіанти шрифтів, можна побачити, як змінюється текст у виділеній комірці. Така опція Excel називається інтерактивним переглядом. У нашому прикладі ми зупинимося на Georgia.

4) Шрифт тексту зміниться на обраний.

Зміна розміру шрифту в Excel
1) Виберіть осередки, в яких потрібно змінити розмір шрифту.

2) Натисніть на стрілку поруч з полем Розмір шрифту на вкладці Основне.
3) У який з'явився списку виберіть необхідний розмір шрифту. При наведенні курсора на різні розміри, можна побачити, як змінюється текст у виділеній комірці. У нашому прикладі ми зупинимося на розмірі 16, щоб зробити

4) Розмір шрифту зміниться відповідно до вибраного.
Ви можете скористатися командами Збільшити розмір шрифту і Зменшити розмір шрифту, або ж просто ввести потрібний розмір за допомогою клавіатури.

Зміна кольору шрифту в Excel
1) Виділіть комірки, колір шрифту в яких необхідно змінити.

2)Натисніть стрілку поруч з командою Колір тексту на вкладці Основне. З'явиться палітра кольорів.
3)Виберіть необхідний колір. При наведенні курсора на різні варіанти кольору можна побачити, як змінюється виділений текст. У нашому прикладі, ми виберемо зелений колір

4)Колір шрифту зміниться на обраний.
Для доступу до розширеного списку квітів, використовуйте пункт Інші кольори в нижній частині меню, що випадає команди Колір тексту.

 

1) Опрацювати лекцію

2) Зробити конспект

3) Фото конспекту надіслати на пошту (Galitskaya_taxa1994@ukr.net) або Viber 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора