A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Редагування малюнка та режими перегляду.

Дата: 11.12.2020 10:10
Кількість переглядів: 204

Тема уроку: Редагування малюнка та режими перегляду.

Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект.

Вставка тексту в малюнок.

Для вставки тексту в малюнок використовують інструмент Напись. Для цього потрібно клацнути мишкою на кнопці “А” панелі інструментів. Після цей курсор набуде вигляду хрестика. Щиглик мишею на малюнку приведе до появи прямокутника (рамки) для введення тексту в місці щиглика. У місці введення з'явиться текстовий курсор у виді букви I. Рамка показує границі ділянки малюнка, у якому буде розміщений текст.

Якщо текст досить довгий, то він може не поміститися в рамці і висота рамки зміниться. Це зв'язано з тим, що при введенні відбувається автоматичний переніс слів на наступну рядок при досягненні правої границі рамки. У результаті текст може бути неправильно розташований. Тому часто потрібно спеціально змінювати розміри рамки. Для цього необхідно помістити курсор на жирні крапки на границі рамки, після чого курсор поміняє свій вид на “двох стрілок, спрямовані в різні сторони”. При натиснутій лівій клавіші миші можна буде пересунути границі рамки в заданому напрямку.

Режими вставки тексту в Paint.

Текст на малюнок можна поміщати в двох режимах. У першому режимі текст зафарбовується обраним кольором, а колір його тла збігається з основним кольором тла (напис непрозора, текст закриває малюнок). В другому випадку текст також зафарбовується обраним кольором, а фон тексту не зафарбовується (напис прозорий, текст розміщується поверх малюнка). Для переключення режиму на екрані з'являється спеціальна панель.

Зміна шрифту тексту на малюнку.

Для набору тексту можна використовувати різні шрифти. Шрифт являє собою набір букв, цифр, символів і знаків пунктуації визначеного зовнішнього вигляду. Характеристики шрифту - назва (Times New Roman, Arial, Courier New і ін.), розмір і накреслення (звичайний, напівжирне, курсив, підкреслений). Для зміни всіх атрибутів шрифту можна використовувати “панель атрибутів тексту” (див. мал. № 9). Включити і відключити поява панелі можна в підменю Вид. Панель атрибутів тексту являє собою діалогове вікно. У ньому розташовані два списки, що розкриваються, (для вибору шрифту і його розміру) і три кнопки (напівжирний, курсив і підкреслений). Змінювати шрифт можна до набору і під час набору тексту. Для припинення набору тексту чи можна клацнути мишкою на чи малюнку перемінити інструмент. Після цього змінювати шрифт для раніше набраного тексту не можна.

Зміна масштабу в редакторі Paint.

Інструмент Масштаб служить для збільшення масштабу відображення поточного малюнка. Можна вибрати коефіцієнт збільшення “1х”, “2х”, “6х” і “8х” у спеціальній панелі. Чи можна установити прямокутник, що з'явився, над тією областю малюнка, що хочуть розглянути в збільшеному масштабі, і натиснути на ліву кнопку миші. У збільшеному масштабі можна працювати з окремими пікселями, що складають зображення малюнка. Щоб відновити вихідний масштаб зображення, вибирають коефіцієнт “1х”.

При зміні масштабу потрібна частина малюнка може пропасти з видимої частини робочого вікна Paint, тому що новий розмір малюнка в кілька разів перевершує розмір робочої області. Необхідно прокрутити вікно, щоб малюнок з'явився в робочій області. Для цього використовуються смуги вертикального і горизонтального прокручування відповідно з правої і нижньої сторони робочої області.

Також можна змінювати масштаб зображення через підменю Вид, використовуючи команду Масштаб і Выбрть. У цьому випадку коефіцієнт масштабу задається в % - 100%, 200%, 400%, 600% і 800%.

Показ на екран повного зображення малюнка.

У графічному редакторі Paint існує зручний спосіб для перегляду всього малюнка в звичайному масштабі. При цьому з екрана зникнуть рамка вікна, усі панелі інструментів, палітра і смуги прокручування. Буде видний малюнок, що тільки редагується, у звичайному масштабі в повноекранному зображенні. У цьому режимі можна тільки переглядати зображення з забороною редагування. Для цього застосовують підменю Вид і команду Просмотреть рисунок.

Виділення потрібного фрагмента малюнка.

Інструмент Виділення довільної області дозволяє виділити фрагмент - довільну область малюнка, обмежену побудованою лінією. Для цього потрібно активізувати інструмент, а потім при натиснутій лівій кнопці намалювати замкнуту область довільної форми. Якщо область обрана невірно, то клацніть курсором у будь-якім місці крім виділеної області.

Інструмент Выделение дозволяє виділити довільну прямокутну область. Порядок виконання виділення аналогічний побудові Прямоугольника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора