A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

ЛПР№ 17: "Робота з табличним процесором Excel. Операції в Excel. Робота з формулами"

Дата: 29.10.2021 10:13
Кількість переглядів: 536

Лабораторно-практична робота № 17

Тема 4. Технології комп’ютерної обробки інформації

Тема уроку: Робота з табличним процесором Excel. Операції в Excel. Робота з формулами.

            Мета уроку:

         Навчальна: Практично розглянути та закріпити роботу з табличним процесором Excel. Робота з табличним процесором Excel. Операції в Excel. Робота з формулами.

Тип уроку: Урок оволодіння знаннями, уміннями, навичками.

Метод проведення: практичний.

Хід уроку:

Теоретичні данні:

 Познайомтесь з формулами та функціями в MS-Excel.

Формули в Excel містять значення (числа, дати, час, текст - це все може бути значенням). Коли додаємо 5+2, то 5 і 2 – значення. Оператори – це вказівка на те, що потрібно робити із значеннями. До операторів відносять умовні позначення додавання +, віднімання -, множення , ділення /, піднесення в степінь ^, проценти %. Це арифметичні оператори. Значення називають також операндами. Вони можуть бути константами, постійними значеннями. Частіше в Excel у формулах використовують посилання на комірки, подібні С1 або N12. У формулах Excel обов'язковим є її початок із знака рівності “=”. Щоб помістити результат в активну комірку, комбінуючи дужками, записуємо формулу довільної складності у вигляді: =((2+3)*5). Дужки є важливим елементом в формулах, бо 5+2*3 дає 11, а (5+2)*3 дасть 21. Наявність усіх пар дужок в формулі можна перевірити, провівши по виділеній формулі у строчці формул курсором. Відсутність пари буде фіксуватись виділенням непарної дужки.

Використовують також оператори порівняння: рівність=, більше>, менше<, більше або рівне>=, менше або рівне <=, не рівно <>. Результат порівнянь є логічне значення ИСТИНА або ЛОЖЬ.

Важливими для роботи з таблицями є оператори посилань. Дві крапки (:) використовують для визначення діапазону комірок – оператор діапазону. Якщо А3 і H67 – посилання на окремі комірки, то запис D3:F6 означає діапазон усіх комірок від D3 до F6. Крапка з комою (;) це оператор об’єднання. Запис А3;D6 означає, що використовується значення з комірки А3 і комірки D6, а запис A1:D4;F1:H4 означає діапазон A1:D4 і діапазон F1:H4.

При переміщенні формули, посилання на адресу комірки автоматично змінюються. В багатьох випадках це зручно. Таке посилання на адресу називають відносним посиланням. В інших випадках потрібно, щоб адреса комірки не змінювалась. В цьому випадку використовують абсолютне посилання і його формують з допомогою символу $ . Вже адреса $A$7 є абсолютною. А інколи зручно використати і змішане посилання (стовпчик чи рядок не змінюються) у вигляді $A1 або A$1. 

І формули і функції в Excel розпочинаються із знака рівності “=”. Функція вказує програмі, що потрібно виконувати. Вона подібна до операторів (+,-, * тощо), але вона може включати в себе багато операторів. Роботу функції можна продублювати формулами, але з готовими функціями працювати краще - швидше і надійніше. Кожна функція оперує з числами, чи датами, чи текстом. Для функцій значення з якими вона працює називають аргументами. Різні функції використовують різні аргументи і різну їх кількість. Перелік функцій, їх використання, синтаксис і т. подібне перегляньте у довіднику через вказівники “функции”, “обзор” та інші.

Найчастіше використовується функція автосума (СУММ). Для цієї функції в інструментальному меню створено окрему піктограму (кнопку) із значком суми .Усі інші функції викликаються і опрацьовуються з допомогою клавіші Вставка фукции (розміщена поруч з Автосумма). Excel призначений для проведення всіляких підрахунків і він це робить майстерно, рахуючи швидко, точно і все. При проведені біжучих підрахунків в Excel поступають слідуючим чином. Відкрийте лист Копія. Перемістіть мишку за межи листа униз – направо, у область автопідрахунків і клацніть правою кнопкою миші (на строчку статусу). Отримаєте діалогову панель з можливістю вибору із таких опцій:

Нет – підрахунки не проводяться,

Среднее – функція СРЗНАЧ, виводить середнє значення з вибраного діапазону,

Количество значений - функція СЧЕТЗ, виводить кількість не порожніх клітин з вибраного діапазону,

Количество чисел - функція СЧЕТ, виводить кількість не порожніх клітин з числами з вибраного діапазону,

Максимум - функція МАКС, виводить максимальне значення числа з вибраного діапазону,

Минимум - функція МИН, виводить мінімальне значення числа з вибраного діапазону,

Сумма - функція СУММ, виводить суму чисел з вибраного діапазону.

Вибираючи ту чи іншу опцію, виділяючи різні діапазони в таблиці, спостерігайте за значеннями, що Ви отримуєте у строчці статусу. Пробуйте виділяти не тільки стовпчики, а і рядки, області даних, усю таблицю. Особливість автосумування в тому, що результати ви бачите, а щоб їх вставити у потрібну комірку, потрібно використати функцію.

 

Практична частина:

Вправа 1. Для заданої таблиці, у якій наведені результати іспитів, створити електронну таблицю, виконати її редагування.

Фото без опису

Хід роботи:

  1. Ввімкніть комп'ютер і завантажте табличний процесор MS Excel (ПускПрограммы Microsoft OfficeMicrosoft Excel).
  2. У таблиці 1 наведено результати іспитів. Створіть відповідну електронну таблицю (див. мал. 1). Переконайтеся в тому, що в ній немає помилок.
  3. Внесіть до створеної електронної таблиці такі зміни: замість предмета "Геометрія" введіть "Алгебра"; замість прізвища "Сомов І.Н." уведіть прізвище "Костенко І.А."; учневі Перілко В.О. замініть оцінку "З" з фізи­ки на оцінку "4".
  4. Викресліть із електронної таблиці рядок, у якому зазначено прізвище Перілко В.О.
  5. Якщо всі попередні пункти виконано правильно, ви отримаєте електронну таблицю з даними, наведеними в таблиці 2.
  6. Додайте ще один новий лист і назвіть його своїм ім’ям. (ПКМ на назві листа-Перейменувати)
  7. Перенесіть всю інформацію на цей лист.
  8. Введіть у поле Прізвища- прізвища своїх одногрупників.
  9. Надати стиль шрифту і вирівнювання тексту за зразком. (Вертикальне вирівнювання тексту по центру можна встановити у вікні команди меню Формат/Ячейки на вкладинці Выравнивание).
  10. Оформити таблицю за зразком (Вкладки Вид, Граница команди меню Формат/Ячейки).

Фото без опису

Додаткове завдання:

«Обчислити середній бал та загальну суму балів».

  1. Вставити додатково 2 стовпці в кінці таблиці (Вставка-Стовпець).
  2. Обчислити загальну суму балів та середні бал (Вставка-Функція-Sum, Average).
  3. Підтвердіть збереження внесених змін (Файл-Зберегти).

Вправа 2. Створіть таблицю 1, що наведена нижче

Фото без опису

  1. Проведіть розрахунок суми по кожному рядку, виконавши команду Таблиця – Формула =SUM(LEFT) – OK.
  2.  Визначте середнє значення по кожному рядку, виконавши команду Таблиця – Формула =AVERAGE(LEFT) – OK.
  3. Вставте діаграму, виконавши наступне: виділіть таблицю (перші 4 стовпці) і виконайте  команди Вставити – Рисунок – Діаграма. Змініть розміри чи перемістіть діаграму методом перетягування.

 

1) Опрацювати ЛПР 17, з теоретичної частини зробити опорний конспект

2) Виконати практичну частину

3) Виконану роботу надіслати на пошту (Galitskaya_Taxa1994@ukr.net) або Viber

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора