A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку :"Легка атлетика"

Дата: 08.11.2021 10:19
Кількість переглядів: 134

1.Виконати вправи ранкової гімнастики

https://www.youtube.com/watch?v=XT8wOh8q_Ew

2.Ознайомлення та вивчення техніки метання гранати

Вступ

Вивченню і вдосконалення техніки метання способом «кидок через голову через плече», до якого відноситься метання гранати (або будь-яких обтяжених предметів - через відсутність коштів та інвентарю), не завжди приділяється належна вніманіе.Метаніе списи відноситься до техніки метання даними способом і має тисячолітню історію. Ще в другій половині V століття древній скульптор Поліклет створив свого знаменитого «Дорофора», статую атлетично складеного юнака з коротким списом в руках, яка має прагнення до гармонійного розвитку людини.

Вперше метання списа з'явилося на Олімпійських іграх в Стародавній Греції і було складовою частиною п'ятиборства, в яке входили: біг на одну стадію, стрибок в довжину, метання диска, списа і боротьба. Спис метали з невеликого узвишшя, причому спис тримали за допомогою петлі з шкіряного ременя, в яку метальник вставляв пальці. Нерідко можна чути, що легкоатлетичні вправи прості і доступні для вивчання. Це не так. Дійсно, основою легкоатлетичних вправ служать ходьба, біг, стрибки метання. Однак уважне вивчення техніки цих рухів в легкоатлетичних видах вказує на те, що вони доведені до найвищого ступеня вдосконалення. У техніці рухів копьеметателя (і інших метальників) існує багато найтонших нюансів: в його розбігу, останні кроки і всіх фазах узгодження рухів ніг, тулуба і рук.

Метання відносяться до військово-прикладних умінь і навичок. Вони складають важливу частину підготовки школярів до служби в армії.

Удосконалення техніки.

Основою вдосконалення техніки метання є координаційний навик броскового руху в поєднанні зі швидкістю розбігу. Однак єдиної думки, що є визначальним елементом техніки метання, у фахівців і спортсменів немає. Фінська школа метання вважає, що головне - це вміння швидко виконати всі рухи і поєднувати в фінальному зусиллі поворотно-разгибательное рух правого стегна і хлестообразное рух руки з ритмом розбігу. Радянська ленінградська школа метання (зокрема В.І. Алексєєв) вважала чільним поєднання розбігу з фінальним зусиллям. Олімпійська чемпіонка Е. Озолина підкреслює важливу роль елементів фінального зусилля - взяття «на себе» і вихід грудьми в останньому Кидкова кроці. Обгін снаряда в с хресній кроці, суміщення тягових зусиль з віссю снаряда і передбачуваної траєкторією польоту снаряда, поєднання роботи метальної руки і лівої ноги - моменти, на яких наголошували тренери збірної команди СРСР В. В. Кузнецов і В.І. Алексєєв.

Ми вважаємо за необхідне додати в фінальне зусилля різкий видих, який, на нашу думку, багато разів збільшить силу кидка і швидкість польоту (як у східних єдиноборствах в момент удару або кидка). Більшість фахівців сходяться в одному: важливий ритм і свобода в рухах.

Головним засобом у вдосконаленні техніки метання предметів є повторне виконання вправи. Під вправою в даному випадку треба розуміти як цілісне виконання рухів при метанні предметів і допоміжних снарядів, так і комплекс спеціальних і імітаційних вправ, які допомагають створити правильні м'язові відчуття. З цією метою рекомендуємо виконувати імітаційні вправи зі снарядами і без них. При цьому на замах робити вдих через ніс, а на фінальне зусилля - видих через рот, як в східних єдиноборствах.

Процес навчання метання гранати.

Процес навчання метання гранати 600 г на дальностьделітся на три етапи: ознайомлення, розучування, тренування (вдосконалення).

ознайомленнянаправлено на створення у учнів правильного уявлення про розучувати вправі, і ясного розуміння його структури.

Для ознайомлення необхідно:

Назвати вправу в точній відповідності з НФП: «Вправа 52. Метання гранати 600 г на дальність»;

Зразково показати вправу особисто або із залученням одного з сержантів підрозділу (заздалегідь підготовленого і відмінно виконує вправу військовослужбовця з числа тих, хто навчається). Показ повинен бути злитим, чітким і точним, в установленому темпі, щоб у тих, хто навчається склалося повне уявлення про вправу в цілому.

Вправа виконується в комплексі з підходом до місця метання і відходом від нього, а також з усіма командами і доповідями. Під час показу вправи учні повинні знаходитися в одне (двох) шереножний строю уздовж сектора метання, обличчям до нього, щоб бачити показ вправи в профіль.В разі особистого показу керівник командує сам собі;

Пояснити техніку виконання вправи і його призначення. Пояснення техніки виконання елементів вправи здійснюється лаконічно, без зайвих подробиць. Увага учнів затримується лише на найбільш істотних, на думку керівника, деталях техніки і елементах з'єднань або комбінацій, від яких багато в чому залежить якість виконання упражненія.Следует вказати, що основне призначення досліджуваного вправи - розвиток в учнів спеціальних рухових якостей і створення передумов психологічної стійкості при метанні бойових гранат.Прікладное призначення даної вправи полягає в здатності навченого військовослужбовця метати боевосколочние протипіхотні гранати в ціль на дальність і точність.

Метання гранати 600 г на дальністьвивчається на заняттях з прискореного пересуванню і легкої атлетики, а вдосконалюються - на комплексних навчально-тренувальних заняттях і на заняттях з інших предметів бойової підготовки.

Керівник доводить, що цю вправу входить складовою частиною в вправи 32, 33, 34, 35 і 37 (вправи на смузі перешкод) і в вправу 50 «Біг на 3 км з метанням гранат і стріляниною». Воно включається в перелік вправ, що виконуються під час планових занять і спортивно-масової роботи в період підготовки підрозділів до бойових дій;

Показати вправу ще раз по частинах з попутним поясненням техніки виконання. Вправа показується з зупинкою після розбігу до лінії метання з замахом рукою в русі. Керівник пояснює техніку виконання кидкових кроків і порядок виконання стопорящую стрибків.

розучуваннянаправлено на формування в учнів нових рухових навичок і вдосконалення техніки виконання упражненія.Метаніе гранати 600 г на дальність є фізична вправа складне для учнів і складається з декількох складових елементів, тому його розучування доцільно проводити по разделеніям.В початку метання гранати розучується з місця, а потім з двох і чотирьох кроків за розподілом. Метання з повного розбігу починається на малій швидкості бігових кроків після повільної ходьби, щоб відчути координацію рухів. Потім швидкість розбігу поступово збільшую

Тренування (вдосконалення)спрямована на закріплення у учнів рухових навичок, удосконалення фізичних і спеціальних якостей. Тренування полягає в багаторазовому повторенні вправи з поступовим ускладненням умов його виконання і підвищенням фізичного навантаження. Основним методом розвитку фізичних якостей у учнів під час тренування в метанні гранати 600 г на дальність є повторний метод. В цьому випадку, кількість повторень вправи (метань гранати) залежить від рівня поточних індивідуальних показників займаються, облік яких ведеться в підрозділі в картках обліку результатів практичних перевірок з фізичної підготовки та рівня спортивної підготовленості військовослужбовця. Повторний метод характеризується багаторазовим виконанням метання гранати з індивідуальною величиною зусиль 100% від максимального. Спосіб організації військовослужбовців при метанні гранати на всіх етапах навчання - фронтальний. Для підвищення щільності заняття і при наявність достатньої кількості навчальних гранат, метання проводиться в одношеренговому строю з інтервалами між учнями в 3-4 кроки. Навчають метають гранати по команді справа і зліва по одному і самі спостерігають за місцем падіння гранат. Збір гранат проводиться тільки по команді керівника заняття.

4.Техніка метання гранати

Для правильного і точного кидка необхідне правильне тримання снаряда. Гранату тримають так, щоб її ручка своїм підставою впиралася в мізинець, зігнутий і притиснутий до долоні, а решта пальців щільно охоплювали ручку гранати. При цьому великий палець може розташовуватися як уздовж осі гранати, так і поперек (рис. 1).

Мал. 1. Тримання гранати.

На змаганнях з легкої атлетики гранату метають з розбігу від планки довжиною 3,66 м в коридор шириною 10 м. Вага гранати для чоловіків і жінок 700 г, для юнаків і дівчат - 500 г.Гранату тримають способом, показаним на малюнку. Охоплюють чотирма пальцями так, щоб зігнутий мізинець стосувався торця ручки; поздовжня вісь гранати знаходиться в лінії передпліччя. Лише при виконанні кидка кисть спочатку згинається в тильному напрямі, а потім під час хльосткого руху рукою - в долонно. Під час розбігу гранату тримають над плечем. Напівзігнутих рука з гранатою - вільної рухається вперед-назад в такт бігу. Розбіг, кидкові кроки і метання гранати виконуються так само, як і при метанні списа. Піднявши гранату над плечем, метальник починає розбіг (25-30 м). У першій частині розбігу рух прямолінійний і равноускоренное (до 20 м), потім слідують п'ять кидкових кроків (до 10 м) .Попав лівою ногою на контрольну позначку приблизно за 10 м від планки для метання, роблячи крок з правої ноги (з п'яти), метальник починає плавно відводити гранату по дузі, посилаючи руку вперед-вниз. Потім під час другого кроку лівою ногою з п'яти він переводить руку з гранатою вниз-назад.

Третій крок з правої ноги, так званий «схресний», - найбільш відповідальний, тому що під час його виконання відбувається підготовка до метання. Його роблять швидко за рахунок поштовху лівої ноги і махового руху правої, стопа якої ставиться з зовнішньої частини п'яти на всю підошву, повертаючись носками на 45 ° до лінії розбігу. Прискорений рух ніг і тазу випереджає верхню частину тулуба і руку з гранатою. Тулуб нахиляється в сторону, протилежну напрямку метання; рука з гранатою піднімається до висоти плечового суглоба в тому ж направленія.С четвертим кроком починається кидок гранати. Ліва нога ставиться на грунт з п'яти стопою всередину до 45 ° до лінії метання і трохи лівіше від цієї лінії (20-30 см).

Випрямляючи і повертаючи праву ногу вліво, метальник повертає тулуб грудьми в напрямку метання, виводить таз вперед на ліву ногу і, піднімаючи лікоть руки з гранатою вгору, переходить в стан «натягнутого лука».

М'язи передньої частини тулуба сильно розтягуються і слідом за цим швидко скорочуються. Спочатку скорочуються м'язи тулуба, потім руки і, нарешті, кисті і пальців. Хльостким рухом кисті і пальців закінчується ривок, і граната викидається під кутом 42-44 ° .Щоб не переступить через планку після кидка, метальник робить п'ятий, що гальмує, крок, який зупиняє поступальний рух тіла. Цей крок виконується стрибком з лівої ноги на праву, стопа якої ставиться носком вліво від лінії метання. Ліва нога піднімається назад. Іноді роблять ще додатково 2-3 стрибка на правій нозі в напрямку метання. У зв'язку з тим, що п'ятий крок робиться стрибком на метр-півтора в напрямку кидка, ліва стопа при четвертому кроці ставиться не у планки, а за метр-півтора від неї.
Після хльосткого руху пензлем і пальцями руки граната в польоті обертається вертикально (в площині польоту).

Ось це і є правильна техніка метання гранати, І якщо ви навчитеся виконувати всі нюанси, якщо навчитеся правильно виконувати цютехніку метання гранатито ви однозначно підвищите свої результати і будете метати гранату далі, ніж раніше

Висновок.

Нерідко можна чути що легкоатлетичні вправи прості і доступні для вивчання. Це не так. Дійсно основою легкоатлетичних вправ служать ходьба біг стрибки і метання. Однак уважне вивчення техніки цих рухів в легкоатлетичних видах вказує на те що вони доведені до найвищого ступеня вдосконалення. У техніці рухів копьеметателя (і інших метальників) існує багато найтонших нюансів: в його розбігу останні кроки і всіх фазах узгодження рухів ніг тулуба і рук.

Метання відносяться до військово-прикладних умінь і навичок. Вони складають важливу частину підготовки молодих людей до служби в армії.

 

Схожа інформація.

 

Опис презентації по окремим слайдів:

1 слайд

Опис слайда:

2 слайд 

Опис слайда:

3 слайд 

Опис слайда:

ВИДИ метання Метання характеризуються короткочасними, але максимальними нервово-м'язовими зусиллями, при яких в роботу залучаються не тільки м'язи рук, плечового пояса і тулуба, але і ніг. Щоб метати снаряди, необхідний високий рівень розвитку сили, швидкості, спритності та вміння концентрувати свої зусилля. Метання є вправи в метанні гранати і м'яча, а також у штовханні ядра на дальність. Залежно від способу виконання легкоатлетичні метання поділяються на: кидки з-за голови (граната, м'яч); поштовхом (ядро); метання (молота, диска, списа).

4 слайд 

Опис слайда:

Історія метання Метання - найдавніший вид легкої атлетики, який мав велику популярність ще в Стародавній Греції і включали в себе метання диска і списа. Розкопки показали, що диски в давнину виготовлялися з різного матеріалу: каменю, щільного дерева, заліза, свинцю. У VI ст до н.е. стали з'являтися спортивні диски галактика форми різної маси і об'єму. Метання списа входило в програму змагань на Олімпійських іграх в Стародавній Греції. Спочатку спис метали на точність, а потім - і на дальність. В сучасних Олімпійських іграх метання списа було включено (у чоловіків) з 1908 р Першим олімпійським чемпіоном у метанні списа став швед Е.Леммінг - 54 м 44 см. У жінок в програму Олімпійських ігор метання списа включили в 1932 р Першою чемпіонкою стала американська спортсменка М.Дідріксон - 43 м 68 см. Метання списа довгий час вважалося елітним видом легкої атлетики. Їм займалися члени аристократичних і багатих сімей. В даний час метання списа широко поширене в Європі, США, на Кубі. У країнах Південної Америки, на Азіатському і Африканському континентах метання списа широкого поширення не одержало.

5 слайд 

Опис слайда:

Метання молота - порівняно молодий вид легкої атлетики. Його історія починається в середині XVIII ст. В ті часи ковалі Ірландії і Шотландії часто змагалися в спритності і силі, кидаючи на дальність звичайний молот - своє основне знаряддя виробництва. Згодом це захоплення стало дуже популярним і було включено в програму легкоатлетичних змагань. Перший чемпіонат Англії відбувся в 1866 р Переможцем став Р.Джеймс, що показав результат 24,50 м. Перший світовий рекорд був зафіксований в 1877 р - 33,53 м, встановив його англієць Г.Халес.

6 слайд 

Опис слайда:

Техніка метання гранати Техніка метання малого м'яча і гранати. Техніка метання цих двох снарядів на відрізняється один від одного. Єдина відмінність в техніці - це тримання снаряда. Техніка метання складається з: Тримання м'яча або гранати; Розбігу (якщо метання виконується з розбігу або з трьох кроків); замаху; Броска.

7 слайд 

Опис слайда:

Техніка тримання гранати. Граната тримається щільним хватом, найзручніше тримати снаряд ближче до кінця, щоб мізинець упирався в кінець ручки. Рука, що утримує снаряд, не напружена.

8 слайд 

Опис слайда:

Метання гранати з місця При метанні гранати з місця, техніка рухових дій така. У вихідному положенні стати лівим боком до цілі, ноги по ширині плечей. Згинаючи праву ногу, нахилити тулуб вправо. Права рука з м'ячем відведена вправо, ліва рука зігнута перед грудьми. З цього вихідного положення виконати кидок за рахунок активного розгинання правої ноги, повороту грудьми в сторону метання і перенесення маси тіла на ліву ногу. При цьому метан приймає положення "натягнутий лук": обидві ноги випрямлені в колінних суглобах, права ставиться з носка, ліва стоїть на всій стопі, рука з м'ячем зігнута під кутом близько 120 градусів і відведена назад. З цього положення без затримки і фіксування його випрямити тулуб і пронести руку з м'ячем над плечем. Після випуску снаряда тулуб повернути наліво і ліву руку відвести в сторону.

9 слайд 

Опис слайда:

Метання гранати з розбігу При виконанні розбігу: розбіг виконується строго по прямій лінії з 10-12 м (довжина розбігу строго індивідуальна); розбіг виконується з прискоренням, але слід пам'ятати, що занадто велика швидкість ускладнює правильне виконання кидка. Замах При виконанні замаху: в кінці розбігу розігнути руку і виконати замах назад; одночасно повертати тулуб направо; потім виконується «схресний крок», тобто виконується крок правою ногою носком назовні, з поворотом таза в ту ж сторону; цей крок виконується значно швидше інших, щоб обігнати тулуб. Кидок При виконанні кидка: ліва нога ставиться трохи вліво від лінії розбігу; тулуб енергійно повертається грудьми до напрямку розбігу; рука, злегка згинаючись в лікті, проходить над правим плечем, і снаряд викидається вгору-вперед. Особливу увагу треба звертати на те, щоб рука зі снарядом спочатку відставала від тулуба, створюючи цим умови для кидка. Ці рухи в поєднанні з випрямленням ніг сприяють потужному кидку.

10 слайд 

Опис слайда:

11 слайд 

Опис слайда:

Способи метання гранат Метання гранати способом "з-за спини через плече" Цей спосіб метання гранати є основним, так як забезпечує найбільшу дальність і влучність кидка і може застосовуватися в найрізноманітніших умовах. З-за спини через плече гранати метають по траншеях і вогневих точках, в вікна і двері, по живій силі і бронетехніці, від низу до верху і зверху вниз (наприклад, з верхніх поверхів будівель), по нерухомих і рухається цілям. Метання однією рукою з місця без кроку. Злегка відкинувши корпус назад, відвести праву руку по дузі вгору назад через плече, зробити замах і різким рухом корпусу вперед, розгинаючи лікоть, кинути гранату з ривком пензлем. У момент кидка граната повинна проноситься над плечем (а не збоку) і випускатися в найбільш високому положенні кисті над плечем. Метання гранати з місця з кроком. Відставляючи праву ногу назад, зігнути її в коліні і, повернувши тулуб вправо, зробити замах по дузі вниз назад. Потім, випрямляючи праву ногу, різко повернутися грудьми до цілі і кинути гранату так само, як при метанні з місця без кроку. Цим способом зручно метати гранати з-за паркану, стіни, бронетехніки, а так само з окопу або ями. Метання гранати на ходу. При русі кроком (або бігом) на кроці правою ногою вперед поставити її на каблук, розгортаючи носком назовні. Одночасно замахнутися рукою з гранатою вниз назад. Чи не затримуючи руху і закінчуючи замах, виставити вперед ліву ногу; з постановкою лівої ноги на землю кинути гранату так само, як і при метанні з місця. Метання гранати з коліна. Стати на ліве або праве коліно, повернути тулуб вправо, зробити замах по дузі вгору назад через плече і, різко повертаючись грудьми до цілі, провести кидок. Якщо обстановка дозволяє, то в момент кидка доцільно швидко піднятися і кинути гранату як з положення «стоячи на місці».

12 слайд 

Опис слайда:

Методика і послідовність навчання Головними складовими основ техніки є правильне виконання хлестообразного руху рукою і послідовність роботи ланок тіла, що дозволяють використовувати зусилля всього опорно-рухового апарату. Через різної фізичної підготовленості школярів при навчанні метанню можуть виникати деякі складнощі, які необхідно враховувати при плануванні роботи з класом. Починати навчання краще за все з метання великих за розміром, але не важких м'ячів, що дозволяють правильно виконати задану вправу. Положення кисті при триманні щодо великого м'яча дозволяє хлопцям краще його відчувати. З перших уроків звертайте увагу на чітку організацію занять, домагаючись необхідної дисципліни. Діти дуже емоційні і, відчуваючи бажання краще, швидше, далі кинути м'яч, зловити його, вибігають зі своїх місць, заважають однокласникам. Враховуйте і те, що однакові вправи дітям швидко набридають, тому дозування вправ обмежуйте до 6-10 повторень. Більшість вправ в кидках, ловлі м'ячів найкраще виконувати в парах. Це сприяє вихованню взаємної координації рухів, значно підвищує інтерес до занять. Слідкуйте за зручним і раціональним розміщенням займаються на майданчику на достатній відстані один від одного. Після того як одна вправа буде освоєно, переходите до вивчення наступного, постійно вдосконалюючи попереднє.

13 слайд 

Опис слайда:

Помилки під час метання Таз і права нога занадто вивернуті вправо. МЕТА рука не повністю випрямлена. При кидку метану рука занадто відводиться в сторону від тулуба.

14 слайд 

Опис слайда:

При кидку голова і верхня частина тулуба відхиляються вліво. Ліва нога «стопорить», в результаті чого метальник згинається в попереку. Права нога виставлена ??вперед, тому неможливо нормальне перенесення зусилля.

15 слайд 

Опис слайда:

Вправи при тренуваннях метання Спеціальні кидкові вправи 1. Ноги на ширині плечей, м'яч за головою. Кидок виконується вперед-вгору в ціль при пружною роботі ніг, разгибанием тулуба і захлестом передпліччя і кистями. 2. Те ж з і.п. стоячи за крок. 3. Той же кидок з постановкою лівої ноги на грунт з і.п. стоячи на злегка зігнутою правій нозі, м'яч за головою. 4. Метання важких снарядів з трьох кроків. 5. Стоячи за крок, в руках млинець від штанги. Виконати замах вправо-вниз-назад, зайняти положення натягнутого лука. 6. Стоячи за крок, в правій руці гантель або предмет (вагою 1-2 кг). Виконати замах вперед-вниз-назад, звертаючи увагу на поворотний рух правого стегна вліво. 7. Стоячи за крок, в правій руці ядро ??(предмет 1-2 кг). Виконати замах і метнути його в ціль. 8. Метання важких снарядів з трьох кроків і з подбега. 9. Дихальна гімнастика - діафрагмальне дихання без задіяння міжреберних м'язів.

16 слайд 

Опис слайда:

Фактори, що впливають на результат Від чого залежить дальність польоту снаряда в метаннях? По-перше, від початкової швидкості вильоту снаряда, яку йому задає спортсмен і яка залежить від шляху прикладання сили до снаряда і швидкості проходження цього шляху. Чим більше шлях активного впливу спортсменом на снаряд і чим менше знадобиться часу для подолання цього шляху, тим вище початкова швидкість вильоту снаряда і вище результат. По-друге, від кута вильоту снаряда. Аналіз кинограмм найсильніших метальників списа показує, що оптимальним є кут в 40 °. Чим далі може метнути снаряд спортсмен (а значить, створити снаряду високу початкову швидкість вильоту), тим ближче до оптимального повинен бути кут вильоту снаряда. По-третє, на дальність польоту впливає опір повітряного середовища, яке залежить від площі поперечного перерізу снаряда, що знаходиться в польоті. Наприклад, якщо спортсмен може метнути снаряд тільки на 30 м, а надає снаряду кут вильоту, який необхідний при кидку на 90 м, то снаряд, випущений метальником і має малу початкову швидкість вильоту, відчуває великий опір повітря. Снаряд, випущений під необхідним до горизонту кутом, спирається на підйомні, більш щільні шари повітря під ним, що дає йому можливість планувати. По-четверте, від початкової точки вильоту снаряда. При всіх інших рівних можливостях кращий результат буде у того метальника, у якого найвища точка вильоту снаряда.

17 слайд 

Опис слайда:

Кращі результати в метаннях Метання списа: Світовий рекорд у чоловіків дорівнює 98,48 м (1996 рік) і належить Яну Железни з Чехії. Рекорд у жінок становить 72.28 м (2008) і був встановлений Барбарою Шпотакова з Чехії. Олімпійський рекорд у чоловіків 90,57 м (2008) встановив Андреас Торкільдсен з Норвегії. Рекорди світу на спис старого зразка: Уве Хон - 104,80 м і Петра Фёльке-Мейер 80,00 м.Міровой рекорд Сеппо Реті в 1991 р - 96, 96 м. Метання молота: Світовий рекорд у чоловіків дорівнює 86,74м ( 1986 р) і належить Юрію Сєдих СРСР, рекорд у жінок становить 79,42м (2011р) і був встановлений Бетті Хайдлер з Німеччини. Олімпійський рекорд у чоловіків 84,80м (1988р) встановив Сергій Литвинов СРСР в Кореї. А у жінок 76,34 (2008) встановила Оксана Менькова з Білорусії в Китаї.

На змаганнях з легкої атлетики гранату метають з розбігу від планки довжиною 3,66 м в коридор шириною 10 м. Вага гранати для чоловіків і жінок 700 г, для юнаків і дівчат - 500 г.

Гранату тримають способом, показаним на малюнку. Охоплюють чотирма пальцями так, щоб зігнутий мізинець стосувався торця ручки; поздовжня вісь гранати знаходиться в лінії передпліччя. Лише при виконанні кидка кисть спочатку згинається в тильному напрямі, а потім під час хльосткого руху рукою - в долонно.

Під час розбігу гранату тримають над плечем. Напівзігнутих рука з гранатой- вільної рухається вперед-назад в такт бігу. Розбіг, кидкові кроки і метання гранати виконуються так само, як і при метанні списа.

Піднявши гранату над плечем, метальник починає розбіг (25-30 м). У першій частині розбігу рух прямолінійний і равноускоренное (до 20 м), потім слідують п'ять кидкових кроків (до 10 м).

Потрапивши лівою ногою на контрольну позначку приблизно за 10 м від планки для метання (кадри 2-4), роблячи крок з правої ноги (з п'яти), метальник починає плавно відводити гранату по дузі, посилаючи руку вперед-вниз. Потім під час другого кроку лівою ногою з п'яти він переводить руку з гранатою вниз-назад (кадр 5).

Третій крок з правої ноги, так званий «схресний», - найбільш відповідальний, тому що під час його виконання відбувається підготовка до метання. Його роблять швидко за рахунок поштовху лівої ноги і махового руху правої, стопа якої ставиться з зовнішньої частини п'яти на всю підошву, повертаючись носками на 45 ° до лінії розбігу. Прискорений рух ніг і тазу випереджає верхню частину тулуба і руку з гранатою. Тулуб нахиляється в сторону, протилежну напрямку метання; рука з гранатою піднімається до висоти плечового суглоба в тому ж напрямку (кадри 6, 7).

З четвертим кроком починається кидок гранати. Ліва нога ставиться на грунт з п'яти стопою всередину до 45 ° до лінії метання і трохи лівіше від цієї лінії (20-30 см).

Випрямляючи і повертаючи праву ногу вліво, метальник повертає тулуб грудьми в напрямку метання, виводить таз вперед на ліву ногу і, піднімаючи лікоть руки з гранатою вгору, переходить в стан «натягнутого лука» (кадри 8, 9).

М'язи передньої частини тулуба сильно розтягуються і слідом за цим швидко скорочуються. Спочатку скорочуються м'язи тулуба, потім руки і, нарешті, кисті і пальців. Хльостким рухом кисті і пальців закінчується ривок, і граната викидається під кутом 42-44 °.

Щоб не переступити через планку після кидка, метальник робить п'ятий, що гальмує, крок, який зупиняє поступальний рух тіла. Цей крок виконується стрибком з лівої ноги на праву, стопа якої ставиться носком вліво від лінії метання. Ліва нога піднімається назад. Іноді роблять ще додатково 2-3 стрибка на правій нозі в напрямку метання.

У зв'язку з тим, що п'ятий крок робиться стрибком на метр-півтора в напрямку кидка, ліва стопа при четвертому кроці ставиться не у планки, а за метр-півтора від неї.
Після хльосткого руху пензлем і пальцями руки граната в польоті обертається вертикально (в площині польоту).

Метання гранат - поширене вправа в легкій атлетиці. Особливо при здачі нормативів в школі або армії. Популярність цю вправу отримало в останні роки, завдяки поверненню в Росії масової здачі норм ГТО "Готовий до праці й оборони".

Метання на дальність

Існує кілька способів метання навчальних гранат. Один з найпоширеніших з них - метання гранат на дальність. Робиться це з розбігу або з місця, на розсуд суддів і організаторів змагань і здачі нормативів.

Снарядом виступає навчальна граната, вага якої 600 грамів. У кожного учасника є три спроби. Якщо ви виконуєте цю вправу в армії, то особливі вимоги будуть до форми. Форма повинна бути польова з автоматом в руці. При цьому допускаються деякі послаблення - дозволений розстебнутий комір або трохи ослаблений ремінь на поясі. При цьому знімати головний убір суворо забороняється.

Метання гранати на дальність проводиться від спеціальної планки, також її може замінити лінія довжиною близько 4 метрів. Увагу приділяють також якості доріжки для розбігу. Вона повинна бути щільною, шириною близько півтора метрів, а довжиною не менше 25 метрів. У самому кінці, перед планкою, від якої належить кидок, ширина доріжки збільшується до 4 метрів.

Як встановити результати?

 

 

Кидок зараховується тільки в тому випадку, якщо граната впала в межах коридору, що не вилетівши по ширині. В цьому випадку старший суддя віддає команду: "Є", а результат спортсмена фіксується в протоколі. Ще одна умова - учасник не повинен порушити правила при здійсненні кидка, наприклад, не виходити за межі доріжки для розбігу, що не переступати за межу.

Також старший суддя піднімає вгору прапорець. Таким чином, він віддає команду судді-вимірника зафіксувати результат. Він виробляє спеціальний завмер.

Спроба не зараховується, якщо спортсмен порушує одне з правил: стосується будь-якою частиною тіла або обмундирування простору за межами міста. Причому все одно в момент кидка або відразу після нього. Настає на саму планку або зачіпає її.

Слід, що залишився від гранати, яка впала в коридор, відзначається кілочком. Замір результату спортсмена проводять за допомогою рулетки. Точність встановлюється до сантиметра.

Вимірювання проводяться не відразу, а тільки після того, як виконані всі три кидки. В протокол змагань заноситься кращий результат.

Якщо два або більше спортсменів демонструють однакові результати, то вважається, що вони розділили між собою місця. Виняток з цього правила лише при визначенні переможця. Якщо на перемогу претендує кілька спортсменів з однаковими показниками, їм надаються додаткові три кидки.

Метання гранати на точність

 

 

Метання гранат цим способом також проводиться з розбігу або з місця. На відстані в 40 метрів від кидає розташовані 3 кола. У центральний потрапити найскладніше - його діаметр становить всього півметра, за і оцінюється це потрапляння найвищим балом.

Радіус другого кола становить півтора метра, а третього два з половиною. Головна мета спортсмена - потрапити в самий центр мішені, в якому встановлений червоний прапор на висоті 30 сантиметрів від землі. Форма одягу, а також розмір і вага навчальної гранати такі ж, як і при метанні снаряда на дальність.

При цьому для того, щоб потрапити в мішень, учаснику дається набагато більше спроб. Три тільки пробних і 15 кидків в залік. При цьому спортсмен обмежений в часі. Тренуватися він може не більше хвилини, а кидати залікові кидки максимум 6 хвилин.

оцінка кидків

 

 

Метання гранат в ціль оцінює суддя, який знаходиться в безпосередній близькості від мішені. Після кожної спроби він оцінює точність попадання і піднімає відповідні табличку, також дублює цю інформацію голосом. Тільки після того, як виставлена ??оцінка за кидок, дозволяється кидати таку гранату.

Попадання в кожен розділ мішені оцінюється різною кількістю очок. За гранату в центральному колі спортсмен отримає 115 балів, за потрапляння до другого кола 75 балів і, нарешті, за потрапляння в третій - 45 очок.

Якщо граната потрапила в прапорець, встановлений в самому центрі мішені, то додаткових очок за це не передбачено. Спортсмен отримає 115 балів.

Переможців визначають як в особистому, так і в командній першості.

техніка метання

 

 

Перше правило, яке необхідно знати, щоб техніка метання гранати була вірною - як правильно тримати снаряд.

Важливо тримати гранату таким чином, щоб ручка снаряда впиралася підставою в мізинець спортсмена. Сам мізинець в цей час повинен бути зігнутий і максимально притиснутий до долоні. Інші пальці повинні щільно охоплювати ручку гранати.

Ще один важливий момент, розташування великого пальця. Він може знаходитися як уздовж осі снаряда, так і поперек його.

Вправа для метання

Для того щоб освоїти навчання метання гранати, фахівці радять виконувати певні вправи.

Перше. Встаньте в стандартну стійку - ноги на ширині плечей. Руку, в якій тримайте гранату, занесіть над плечем. Проводьте імітацію кидка, по черзі випрямляючи руки вперед і вгору. Так не менше 9-10 разів.

Наступна вправа. Початкове положення теж. Учбову гранату на час тренування можна замінити на м'яч. Кидаєте м'яч в підлогу і ловите після відскоку. Вправа повторюєте не менше 10-15 разів.

Остання порада. Виконуєте схоже вправу з відскоком м'яча, але вже від стіни, а потім від мішені, намальованої також на стіні. При цьому прагнете потрапити якомога ближче до центру. Кидки проводите з відстані 5-6 метрів.

Правила метання

 

 

Правила метання гранати не надто складні, але щоб домогтися найкращих результатів, важливо знати деякі секрети.

Високі показники демонструють спортсмени, які вибирають найкращий спосіб захоплення снаряда. Причому залежить це від індивідуальних особливостей учасника змагань. Їх кілька - довжина пальців, сила рук, рухливість суглобів.

Найголовніше, гарантувати надійну фіксацію гранати в момент, коли спортсмен готується до кидка. У той же час важливо збільшити важіль таким чином, щоб центр ваги вашого снаряда виявився максимально високо в руці метальника.

розбіг спортсмена

Важливий елемент виконання цього елемента здачі норм ГТО - розбіг спортсмена перед кидком гранати. Для того щоб підготуватися до цього фінішному зусиллю, є два способи. Сам вирішальний елемент перед кидком полягає в тому, щоб грамотно відвести снаряд.

Знаючи ці невеликі хитрощі можна домогтися гарних результатів, виконуючи метання гранати. Техніка виконання при першому способі полягає в тому, щоб відвести снаряд прямо назад.

Другий спосіб метання - відвести снаряд по дузі спочатку вперед, потім вниз і в кінці різко назад.

вирішальний елемент

 

 

Отже, щоб правильно провести метання гранати, нормативи все виконати, потрібно чітко слідувати інструкціям.

Починаємо з попереднього розбігу. Необхідно набрати оптимальну швидкість, щоб до контрольної позначки підійти в оптимальній формі. Найкраще, якщо розбіг складе 10-12 широких напівкроків-полуприжков. Розмах для відведення гранати рекомендується починати, поставивши на планку ліву ногу.

Перед кидком два вирішальних етапу - схресний крок і постановка ноги в положення упору.

Після того як нога поставлена ??в упор, починається гальмування стопою і гомілкою, а таз при цьому продовжує рух вперед. В цей час права нога спортсмена розпрямляється в колінному суглобі, тазостегновий суглоб отримує поштовх вперед і вгору.

Наступний етап - спортсмен відводить ліву руку далеко назад, при цьому сильно розтягуючи грудні м'язи. Права рука в цей час розпрямляється в ліктьовому суглобі. Коли кисть правої руки пролітає повз голови, ліктьовий суглоб розпрямляється і граната відправляється в політ під потрібним спортсмену для досягнення максимального результату кутом. На заключному етапі пензлем виконується хлестообразний кидок і граната, нарешті, відривається від руки.

Тепер важливо загальмувати, щоб не перетнути межу і спроба була зарахована. Щоб утриматися при цьому на ногах, потрібно спортсмену перескочити з опорної лівої ноги на праву. Ліву ногу при цьому найкраще відвести назад і трохи нахилитися вперед. Потім різко випростатися, відвести плечі назад, допомагаючи при цьому собі руками.

Важливо, щоб загальмувати вчасно і гарантовано не переступити межу, лівою ногою потрібно почати зупинятися за півтора-два метри до лінії кидка. Це можна зробити і ближче, але це залежить від кваліфікації спортсмена та швидкості, яку він при цьому набрав при розбігу.

Легка атлетика.
метання гранати

Вивчення і вдосконалення техніки метання способом «кидок через голову через плече», до якого відноситься метання гранати (або будь-яких обтяжених предметів - через відсутність коштів та інвентарю), не завжди приділяється належна увага.

Метання списа відноситься до техніки метання даними способом і має тисячолітню історію. Ще в другій половині V століття древній скульптор Поліклет створив свого знаменитого «Дорофора», статую атлетично складеного юнака з коротким списом в руках, яка має прагнення до гармонійного розвитку людини.

Вперше метання списа з'явилося на Олімпійських іграх в Стародавній Греції і було складовою частиною п'ятиборства, в яке входили: біг на одну стадію, стрибок в довжину, метання диска, списа і боротьба. Спис метали з невеликого узвишшя, причому спис тримали за допомогою петлі з шкіряного ременя, в яку метальник вставляв пальці.

Нерідко можна чути, що легкоатлетичні вправи прості і доступні для вивчання. Це не так. Дійсно, основою легкоатлетичних вправ служать ходьба, біг, стрибки і метання. Однак уважне вивчення техніки цих рухів в легкоатлетичних видах вказує на те, що вони доведені до найвищого ступеня вдосконалення. У техніці рухів копьеметателя (і інших метальників) існує багато найтонших нюансів: в його розбігу, останні кроки і всіх фазах узгодження рухів ніг, тулуба і рук.

Метання відносяться до військово-прикладних умінь і навичок. Вони складають важливу частину підготовки школярів до служби в армії.

Розбіг і підготовка до кидка

Снаряд тримається над плечем трохи вище рівня голови, причому ліктьовий суглоб не повинен бути нижче рівня плечового, а кут між плечем і передпліччям повинен бути більше 90 °. Такий стан метальної руки вважається найбільш ефективним перед виконанням другої частини розбігу - підготовки до кидка.

Розбіг відбувається рівномірно прискорено легким пружинистим кроком, при цьому спортсмен контролює стан снаряда і метальної руки. Довжина розбігу може коливатися і залежить від індивідуальних особливостей метальника. У метаннях малого м'яча і гранати - розбіг до 20 м.

Розбіг умовно можна розділити на дві частини. Перша частина (6-8 кроків) розбігу проводиться з метою придбання метальником початкової швидкості, друга (4-6 кроків) - підготовка до кидка. Для збереження скрестного роботи ніг і рук в розбігу спортсмен з кроком правої ноги виконує незначний рух назад кисті зі снарядом.

Розбіг до початку відведення снаряда виконується на передній частині стопи зі злегка нахиленим вперед тулубом. Друга частина розбігу називається підготовкою до кидка (фінального зусиллю) і виконується кидковими кроками з незначним прискоренням, активно відводячи снаряд назад. Зазвичай початок відведення снаряда відзначається на доріжці розбігу контрольної відміткою.

У практиці існує кілька способів відведення снаряда в момент виконання кидкових кроків, але всі вони спрямовані на обгін нижньою частиною тіла (ноги) верхніх. Це необхідно для збільшення варіанти застосування сили до снаряда - одного з основних факторів, що впливають на результат в метанні. Школярі успішно освоюють відведення снаряда назад від плеча з одночасним поворотом плеча боком в напрямку метання.

Однак при метаннях малого м'яча і гранати більш ефективним є відведення снаряда від плеча вперед-вниз-назад. Відведення кисті зі снарядом від плеча прямо назад полегшує збереження загального прямолінійного просування метальника по розгону. Відведення снаряда способом вперед-вниз-назад дозволяє чіткіше контролювати своєчасність рухів руки зі снарядом щодо центра ваги тіла і є більш динамічним замахом, що важливо для збільшення варіанти застосування сили до снаряда.

Прагнучи до створення високої (але не максимальної) швидкості в розбігу, не слід допускати зайвого напруження м'язів тіла, в іншому випадку це призводить до порушення необхідного контролю за своїми діями і створює додаткові труднощі для виконання наступної, найбільш відповідальною, частини руху.

Швидкість розбігу метальника є його індивідуальною особливістю, що відповідає її фізичної і технічної підготовленості. У заключній частині розбігу в момент виконання кидкових кроків, пов'язаних з відведенням снаряда і прийняттям зручного положення для виконання фінального впливу на снаряд, важливо правильне виконання передостаннього з кидкових кроків, так званого «скрестного кроку». Збільшуючи швидкість його виконання, метальник створює умови для переходу до кидка без зупинки, що значно підвищить швидкість впливу на снаряд у фінальному зусиллі. Це здійснюється швидким відштовхуванням стопою лівої ноги, що сприяє прискореному виносу стопи правої ноги, обгону нижніми частинами тіла верхніх і полегшує відхилення тулуба в праву сторону.

При виконанні «скрестного кроку» необхідно стежити за послідовністю і узгодженістю дій всіх частин тіла метальника. Приземляючись на стопу злегка розгорнутої назовні (25-40 °) ноги, що створює враження «скрестного кроку», метальник повинен бути переконаний в повному відведенні снаряда метальної рукою. Така постановка стопи з деяким поворотом назовні викличе незначний поворот таза, але слід пам'ятати, що цей поворот повинен бути необхідний.

У вихідному положенні для кидка учень виявляється на злегка зігнутою правій нозі, зберігаючи положення з виведеним вперед тазом. Носок стопи правої ноги злегка розгорнуто назовні, тулуб повернуто лівим боком у напрямку до метання, права рука зі снарядом відведена назад і в ліктьовому суглобі пряма; ліва рука, зігнута в лікті, знаходиться перед грудьми, створюючи натяг м'язів лівого боку тулуба. У цей момент рука зі снарядом і вісь плечей складають майже пряму лінію, тяжкість тіла знаходиться в основному на правій нозі, ліва нога внутрішньою стороною стопи стосується грунту, пряма в колінному суглобі.

фінальне зусилля

Кидок починається з поворотом стопи правої ноги п'ятою назовні з одночасним розгинанням ноги в коліні. Це розгинання просуває вперед-вгору таз, випереджаючи плечі. Одночасно кисть метальної руки повертається долонею вгору, повертаючи руку в плечовому суглобі і згинаючись в ліктьовому. В результаті цих дій оптимально розтягуються групи м'язів передньої частини тулуба, передній частині стегна правої ноги і плеча правої руки зі снарядом, і метальник виявляється в положенні «натягнутого лука». З цього положення права нога продовжує розпрямлятися в коліні і стопі, ліва, впираючись в грунт, сприяє просуванню таза вгору-вперед і зберігає натяг м'язів всього тіла. Метальник повністю повернувся грудьми вперед, з цього положення метану рука зі снарядом рухається через плече повз вуха, ще більш згинаючись в ліктьовому суглобі, залишаючи передпліччя і кисть зі снарядом як би волочиться ззаду. Ці дії метальника значно впливають на збільшення варіанти застосування сили до снаряда, а значить, і початкової швидкості його вильоту.

Одночасно з рухом тіла метальника вперед-вгору ліва рука починає рух ліктем назад долонею назовні, сприяючи просуванню вперед тулуба. Необхідно контролювати стан руки зі снарядом над плечем. Це сприяє використанню великих груп м'язів всього тіла в необхідному прямолінійній впливі на снаряд у фінальному зусиллі. При наближенні ліктя метальної руки до вуха плечі закінчили поворот в напрямку метання і починають різкий рух вперед. МЕТА рука, проходячи над плечем, випрямляється в ліктьовому суглобі. Міцно впираючись стопою лівої ноги в грунт, метальник завершує рух тулуба хлестообразним рухом кисті зі снарядом. Метальник за інерцією повертається правим боком у напрямку метання, тим самим збільшуючи шлях впливу на снаряд.

Відхилення тулуба метальника вліво від напрямку метання, згинання лівої ноги в коліні в момент випуску снаряда - грубі помилки, що ведуть до зменшення варіанти застосування сили до снаряда, а значить, до зменшення початкової швидкості вильоту снаряда. Рух тіла вперед після випуску снаряда гаситься перескоком з лівої ноги на праву з поворотом її під кутом приблизно 45 ° і згинанням в колінному суглобі з тим, щоб не перетнути лінію, що обмежує коридор для розбігу метальника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора