A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку :"Легка атлетика"

Дата: 09.11.2021 10:34
Кількість переглядів: 255

 Досягнення  легкої атлетики України

 

Підкорена Осака

У 2015-му році 31-річна киянка Тетяна Гамера зробила «золотий хет-трик» на Osaka International Ladies. Спортсменка виграла престижний марафон тричі поспіль і стала першою за останні 15 років, кому це вдалося. Крім того, Тетяна встановила рекорд України на марафонській дистанції. Вона пробігла 42 км та 195 метрів за 2 години 22 хвилини та 9 секунд.

 


Українець у пустелі

33-річний уродженець Сумської області Євген Глива – ультра марафонець, бігає на дистанції, що значно переважають традиційні 42 км 195 метрів. Наразі він посідає друге місце у рейтингу марафонців, що спеціалізуються на бігу в пустелях, поступаючись лише представникові Марокко Рашиду ель Мурабіді! Ще одним важливим досягненням Гливи є перемога в австрійському забігу в рамках світового забігу Wings For Life World Run – 2016. В світовому рейтингу українець посів 13 місце серед 34-х переможців своїх забігів.             

Лос-Анджелес Легонькової

У лютому 2016-го року  Наталя Легонькова стала переможницею одного з найстаріших та наймасовіших марафонів світу у Лос-Анджелесі з власним рекордом у 2 години 30 хвилин та 41 секунду.  До цього успіху українка вигравала марафон у Дубліні та Белфасті, а також увійшла до топ-5 бігунів на марафонській дистанції лондонської Олімпіади.

 

Рекорд «половинки»

Рекорд України у напівмарафонах належить Сергію Лебідю. У 2003 році у Мілані досвідчений спортсмен фінішував з результатом 1:01:51.
До своїх головних досягнень Лебідь додав перемогу у Наганському марафоні у 2014 році, а також участь в Олімпійських іграх 2000 та 2004 роках.

 


Кращий наш у марафоні

У грудні 2006-го Дмитро Барановський встановив рекорд України у марафонському бігу серед чоловіків, який досі більше нікому не підкорився. Спортсмен подолав дистанцію марафону у японській Фукуоці за 2 години 7 хвилин та 15 секунд. Цікаво, що у цьому забігу Дмитро став лише другим, хоча за рік до цього з результатом на хвилину більшим виграв старт.

 

Київський марафон

16 жовтня 2010 року у Києві вперше відбувся марафон. Тоді стартували на вулицях української столиці 456 учасників з 13 країн світу. Переможцями стали Володимир Горбань (2:26.36) та Людмила Шелест (3:09.17). 7 років потому траса Київського міжнародного марафону пройшла сертифікацію AIMS  та IAAF, це означає, що на столичних пагорбах спортсмени зможуть ставити світові та європейські рекорди. Цього року відбудеться 8-ий міжнародний Київський марафон Wizz Air Kyiv City Marathon 2017.

 

Бігова країна
Українці поступово перетворюються на націю, що біжить. І біжить красиво, правильно та швидко. Щороку в Україні з’являються нові бігові турніри. Марафони можна пробігти у Києві, Дніпрі, чи навіть Краматорську. За «половинками» варто їхати в Одесу, Львів або Запоріжжя. Біг стає мейнстрімом, і цим варто пишатися.

Україна олімпійська

Олімпіада – головний старт для будь-якого спортсмена, олімпійська медаль – мета, до якої йдуть через виснажливі тренування та різні обмеження. Найважливіші перемоги українських легкоатлетів далі:
 

Історичне «золото»
Перше українське олімпійське золото у легкій атлетиці здобула Інеса Кравець. Українська спортсменка взяла участь у трьох Олімпіадах. На Іграх-88 у Сеулі вона виступала ще за збірну СРСР. Свою першу олімпійську нагороду – «срібло» у стрибках у довжину – Інеса завоювала на Іграх у Барселоні 1992-го року, а чотири роки потому стала першою в історії володаркою олімпійського «золота» у потрійному стрибку.

 

Пекінський тріумф

24-річна Наталя Добринська не була фавориткою змагань у семиборстві, що включає біг на 100 м з бар’єрами, біг на 200 м, стрибок у висоту, штовхання ядра, біг на 800 м, стрибок в довжину та метання спису. Проте саме вона, набравши 6733 очки, стала олімпійською чемпіонкою. Для України це «золото» стало лише другим олімпійським у легкій атлетиці.

 

Сильні та «бронзові»

На перших в історії команди України літніх Олімпійських іграх «бронзу» здобули двоє найсильніших у прямому розумінні цього слова наших легкоатлетів. Олександр Крикун метнув молот на 80,02 м, а Олександр Багач штовхнув ядро на 20,75 м. Для обох спортсменів ці результати не були рекордними у кар’єрі, але стали єдиними олімпійськими нагородами.

 

Українські ластівки

29-річна Інга Бабакова до Атланти вже вигравала «бронзу» чемпіонатів світу у стрибках у висоту, і на Олімпійських іграх з  результатом в 201 см вона злетіла на третю сходинку. Проте ця нагорода стала справжнім поштовхом у кар’єрі Бабакової, після неї були «срібло» та «золото» чемпіонатів світу. І вона й досі є володаркою світового рекорду серед спортсменок віком понад 35 років з результатом 201 см, що Інга встановила у Осло в 2003 році.
А за 8 років у Афінах Україна знову затамувавши подих спостерігала за стрибками у висоту, де Вікторія Стьопіна перевершила результат співвітчизниці на 1 см, але так само стала «бронзовою».

 

Стрибки на вагу медалі

На Олімпійських іграх у Сіднеї скарбничка легкоатлетичної збірної України знову поповнилася двома бронзовими нагородами. Роман Щуренко у стрибнув у довжину на 8,31 м, а Олена Говорова у потрійному стрибку змогла показати свій найкращий результат у кар’єрі – 14,96 м. Для обох атлетів ці перемоги стали головними в спортивному житті.
А вже на Олімпіаді у Лондоні потрійний стрибок знову став бронзовим для нашої команді. Ольга Саладуха стала третьою, стрибнувши на 14,76 м.

 

Крізь бар’єри до мрії

Біг з бар’єрами став наймедальнішою дисципліною для української легкої атлетики на афінській Олімпіаді. За 12,45 с пробігла стометрівку Олена Красовська і стала срібною призеркою, а в бігу на 400 м з бар’єрами Тетяна Терещук-Антипова поступилася лише 0,06 с в боротьбі за другу сходинку, та отримувала лавровий вінок з бронзовою медаллю на грудях.

 

«Синьо-жовтий» подіум

1500 м на Олімпіаді в Пекіні стали тріумфальними для України. Зразу двоє наших співвітчизниць піднялися на олімпійських подіум. «Срібло» виборола досвідчена Ірина Ліщинська, яка пробігла свою коронну дистанцію з результатом 4:01,63, а третьою у забігу була Наталя Тобіас, яка встановила свій персональній рекорд – 4:01,78.

 

Перший після Бубки

Денис Юрченко став першим українським стрибуном з жердиною після легендарного Сергія Бубки, якому підкорився олімпійський подіум. В Пекіні Юрченко показав результат 5,70 м, як і троє інших атлетів, але «бронза» дісталася саме йому через додаткові показники – кількість спроб.

 

«Бронзові» команди

Неймовірне поруч. Вперше в історії українська команда у складі Олесі Повх, Єлизавети Бризгіної, Христини Стуй та Марії Ремінь вибороли медаль в одній з найпрестижніших бігових дисциплін – естафеті на 4х100м. Дівчата встановили національний рекорд – 42,04с, і поступилися лише визнаним лідерам у цій дисципліні – командам США та Ямайки.
Ще одна медаль Лондона дісталася українським дівчатам, що бігли естафету 4х400 м лише через 5 років після забігу. «Бронза» перейшла до Аліни Логвиненко, Ольги Земляк, Анни Ярощук та Наталі Пигиди, які в олімпійському забігу були четвертими, після дискваліфікації збірної Росії.

 

«Бронза» на вагу «золота»

Фаворит змагань у стрибках у висоту українець Богдан Бондаренко на Іграх у Ріо став лише третім з далеко не найкращим своїм результатом 2,33 м. Але для самого Богдана, який серйозно перехворів напередодні змагань та ще й виступав з не залікованою травмою, ця медаль стала справжнім великим досягненням, а для України вона була єдиною легкоатлетичною на останній Олімпіаді.

 

Україна чемпіонська

Бути чемпіоном світу значить назавжди вписати своє ім’я в історію спорту, буди гордістю та прикладом для наслідування. Далі кожен, хто підіймався на найвищий щабель світового п’єдесталу та оббігав стадіон з українським прапором на плечах:

 

«Вічний» рекорд Бубки

За свою кар’єру стрибун із жердиною Сергій Бубка встановив 35 світових рекордів, але його фантастичне досягнення 1994 року, коли він на змаганнях у італійському Сістрієре злетів на 6,14 м, досі залишається нескореним. Довгі роки Сергію Бубці належав і світовий рекорд і у приміщеннях – 6,15 м, який він встановив у 1993 році у Донецьку на «Зірках жердини». Але у 2014 році все на тому ж турнірі нове досягнення зафіксував француз Рено Лавіленні – 6,16 м.

 


Рекордний потрійний

Ще один світовий рекорд, який ніхто не може побити понад 20 років, належить Інесі Кравець у потрійному стрибку. Його легкоатлетка встановила на чемпіонаті світу-1995, який виграла, показавши результат 15,50 м.

 

Знакове п’ятиборство

Чемпіонка Олімпіади-2008 Наталя Добринська досі є володаркою світового рекорду у п’ятиборстві. 2012-го року у Стамбулі українка виграла світову першість у приміщеннях з феноменальним результатом – 5013 очок у сумі. Наталя стала першою спортсменкою, якій вдалося подолати рубіж у 5000 набраних очок. Попередній рекорд тримався 20 років.

 

І 100, і 200
Українка Жанна Пінтусевич-Блок – дворазова чемпіонка світу. Причому українка вигравала на найпрестижніших спринтерських дистанціях. У 1997 році на турнірі в Афінах вона стала кращою в бігу на 200 м з результатом 22,32 с. А за чотири роки в канадському Єдмонтоні виграла стометрівку з кращим результатом сезону – 10,82 с.

 

Традиційно найкраща
2011-го року у корейському Тегу Ольга Саладуха була абсолютною фавориткою у потрійному стрибку. Вона вже була чемпіонкою Європи та Всесвітньої універсіади, вигравала європейські кубки та виблискувала на етапах Діамантової ліги. Саладусі потрібно було знову довести, що вона – найкраща, і вона це зробила, стрибнувши на 14,94 м.

 

Важливий рік Мельниченко

2013-й рік видався неймовірно вдалим для Анни Мельниченко. В березні вона виграла першу в кар’єрі медаль – «бронзу» на чемпіонаті Європи у приміщеннях у Гетеборзі, а у серпні у Москві сенсаційно стала чемпіонкою світу у семиборстві. Анна набрала 6586 очок і вперше в історії України виграла «золото» у багатоборстві на світовому рівні.

 

 

Українські супермени

 

Підкорювати висоту і злітати набагато вище власного зросту для наших спортсменів не в дивину. У серпні 2005 року Юрій Кримаренко став  чемпіоном світу в Гельсінкі (Фінляндія) з результатом 2,32 м. А за 8 років у Москві Богдан Бондаренко просив стадіон тиші, щоб виконати свій головний стрибок.  Світовий рекорд – 2,41 м підкорився Богдану. Того ж року українця назвали кращим легкоатлетом Європи.

 

P.S. Чемпіонат світу у Донецьку

2013-го року Україна на відмінно провела чемпіонат юніорський чемпіонат світу з легкої атлетики. Справжнє свято відбулося на Олімпійському стадіоні у Донецьку. Участь у змаганнях взяли 1542 спортсмени зі 174 країн світу. Єдину українську медаль домашньої першості тоді здобула Валерія Семенкова у метанні молота.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора