A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку «Введення та виправлення тексту, констант та формул»

Дата: 19.10.2021 10:36
Кількість переглядів: 153

ТЕМА 4. Система електронних таблиць EXCEL.

Тема уроку «Введення та виправлення тексту, констант та формул»

1. Введення та редагування даних в Excel

В клітинки електронної таблиці можна вводити: числа, текст та формули. Введені дані відображаються в поточній клітинці, а також і у Рядку формул.

Для того щоб ввести потрібні дані в клітинку треба:

  • зробити її поточною (виділити клітинку);
  • увести відповідні дані;
  • натиснути клавішу Enter.

Після введення у клітинку даних і натискання клавіші Enter наступною поточною клітинкою, за замовчуванням, стане сусідня клітинка знизу. Однак, коли необхідно, щоб наступною поточною клітинкою була саме сусідня клітинка з права, треба натискати клавішу Tab. В такому разі, користувач буде заповнювати електрону таблицю «за рядками», а перехід до першої клітинки наступного рядка таблиці відбудеться після натискання клавіші Enter.

Якщо, ви помилково змінили дані у клітинці, або випадково їх ввели не в ту клітинку треба натиснути клавішу Esc. В цьому разі змінені данні відновляться, а раптово введені зникнуть.

Уводити дані також можна і за допомогою Рядка формул. Для цього потрібно зробити необхідну клітинку поточною, далі установити текстовий курсор у Рядок формул і почати вводити дані. Після вводу даних натиснути Enter або Tab.

Введення тексту.

Ми вже знаємо, що, для введення тексту у клітинку електронної таблиці треба зробити її поточною, далі починати введення, а після натискання клавіш Enter або Tab введення тексту у клітинку завершується.

Однак, бувають випадки, коли треба щоб текст в клітинці розташовувався в декількох рядках. Для перенесення тексту на наступний рядок у клітинці треба натискати комбінацію клавіш Alt + Enter.

 

Редагування даних у клітинках.

Редагування даних можна проводити двома способами:

  • безпосередньо в клітинці;
  • за допомогою Рядка формул.

Редагування даних безпосередньо в клітинці – потрібно двічі кликнути на цій клітинці або натиснути клавішу F2. Редагування даних у Рядку формул – потрібно спочатку зробити клітинку поточною, а потім – кликнути на сам Рядок формул.

Якщо в клітинку потрібно ввести інші дані, то можна зробити її поточною і, не видаляючи в ній даних, уводити нові. Попередні дані буде замінено на нові.

Некоректне відображення введених даних.

Уведені в клітинки електронної таблиці дані іноді можуть відображатися некоректно. Наприклад, якщо ширина стовпця таблиці замала для відображення введеного числа, то в клітинці замість числа буде відображено .

Якщо в клітинці не вміщаються введені текстові дані, то текст накладається на сусідню клітинку. Але це тільки візуальне сприйняття, насправді весь текст міститься тільки в одній клітинці.

Для виправлення таких ситуацій потрібно збільшити ширину стовпця, де містяться введені дані.

Це можна зробити декількома способами:

Для цього слід двічі кликнути на межі стовпця в Рядку імен стовпців, і його ширина збільшиться до потрібного розміру, тобто відбудеться автопідбір ширини стовпця за змістом. Або межу можна перетягнути на потрібну ширину.

Якщо розмір стовпчика повинен бути жорстко фіксованій , його можна точно задати звернувшись до параметру Format (Формат) у розділі Cells (Клітинки) вкладки Home (Головна), де обрати налаштування Column Width (Розмір стовпчику).

2. Створення формули в Excel

За допомогою простих формул можна виконувати операції додавання, віднімання, множення та ділення значень на аркуші. Прості формули завжди починаються зі знака (=), після якого йдуть константи (числові значення) і математичні оператори, як-от "плюс" (+), "мінус" (), "множення" (*) або "ділення" (/).

Створімо просту формулу.

  1. Виберіть на аркуші клітинку, у якій необхідно ввести формулу.
  2. Введіть = (знак рівності), а потім – потрібні константи й оператори (до 8192 символів), які використовуватимуться в обчисленні.

Наприклад, введіть =1+1.

Примітки.: 

    • Замість того, щоб вводити константи в формулу, ви можете вибрати клітинки, що містять значення, які ви хочете використовувати та ввести оператори між вибраними клітинами.
    • Згідно зі стандартною послідовністю виконання арифметичних операцій спочатку здійснюють множення й ділення.
  1. Натисніть клавішу Enter (ПК) або Return (Mac).Створімо ще одну просту формулу. Введіть =5+2*3 в іншу клітинку й натисніть клавішу Enter або Return. Excel перемножить останні два числа й додасть до результату перше число.

Використання констант

 

Коли ви вводите формулумасиву, найчастіше використовується діапазон клітинок на аркуші, але це не потрібно. Ви також можете використовувати константи масивів, значення, які потрібно просто ввести в рядку формул у квадратних дужках: {}. Потім можна назвати константу ім'я, щоб її було легше використовувати повторно.

Константи можна використовувати у формулах масивів або самостійно.

  1. У формулі масиву введіть відкривна дужка, потрібні значення та закриваючі дужки. Ось приклад: =SUM(A1:E1*{1;2;3;4;5})

Константа знаходиться у квадратних дужках ({)}, і так, ці дужки можна вводити вручну.

  1. Введіть решту формул і натисніть клавіші Ctrl+Shift+Enter.

Формула виглядае десь так: {=SUM(A1:E1*{1,2,3,4,5})},і результати матиме такий вигляд:

Формула помножується на 1 і B1 на 2 тощо, що заощаджується від необхідності помістити в клітинки аркуша 1, 2, 3,4,5.

Використання константи для введення значень у стовпець

Щоб ввести значення в одному стовпці, наприклад 3 клітинки в стовпці C, потрібно:

  1. Виділіть потрібні клітинки.
  2. Введіть знак рівності та константу. Значення константи слід розділяти комами, а не комами, а вводячи текст у подвійні лапки. Наприклад: ={"Квартал 1";" Квартал2";" 3 квартал"}
  3. Натисніть сполучення клавіш Ctrl+Shift+Enter. Константа має такий вигляд:

Використання константи для введення значень у рядку

Щоб швидко ввести значення в одному рядку, наприклад клітинки F1, G1 і H1, потрібно:

  1. Виділіть потрібні клітинки.
  2. Введіть знак рівності та константу, але цього разу значення розділяються комами, а не комами. Наприклад: ={1,2,3,4,5}

  1. Загалом, це одновимірна горизонтальна константа.

Використання константи для введення значень у кількох стовпцях і рядках

  1. Виділіть потрібні клітинки.

Переконайтеся, що кількість вибраних рядків і стовпців відповідає кількості значень у константи. Наприклад, якщо константа записуватиме дані до чотирьох стовпців і трьох рядків, виберіть таку кількість стовпців і рядків.

  1. Введіть знак рівності та константу. У цьому випадку розділяти значення в кожному рядку комами та використовувати крапку з комою в кінці кожного рядка. Наприклад:

={1234:5678:9101112}

  1. Натисніть клавіші Ctrl+Shift+Enter і:

1) Опрацювання лекції.

2) Зробити конспект лекції.

3) Фото конспекту надіслати на пошту (Galitskaya_Taxa1994@ukr.net) або Viber 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора