Урок №13 Тема: Аналіз продуктивності праці
21.10.2021
Урок №13
Тема: Аналіз продуктивності праці
Трудомісткість продукції - показник, що характеризує затрати робочого часу на виробництві одиниці або всього обсягу виготовленої продукції.
Трудомісткість є питома і технологічна.
Питома трудомісткість - це загальні витрати людино - годин на продукцію.
Технологічна трудомісткість - це витрати нормованого часу основних робітників - відрядників на виробництво продукції.
Між показниками трудомісткості та продуктивності праці існує обернено пропорційний зв'язок - за зниження трудомісткості продуктивності праці зростає, і навпаки.
Скорочення затрат робочого часу на виробництво одиниці продукції безпосередньо впливає на величину середнього динного виробітку робітників.
Рівень і динаміка годинної продуктивності праці зазнають постійного впливу інтенсивних факторів.
Інтенсивні фактори забезпечують зниження трудомісткості виготовлення продукції і відповідний рівень виконання норм виробітку.
До них відносять:
-кваліфікаційний, професійний рівень робітників;
-технічну і енергетичну озброєність праці;
-механізацію та автоматизацію технологічних процесів за впровадження прогресивної техніки, технології, матеріалів;
-організацію нормування праці;
-застосування у виробництві комплектуючих виробів;
-поліпшення якості структури, асортименту продукції, удосконалення організації виробництва та управління.
У процесі аналізу трудомісткості вивчається її динаміка, причини зміни її величини і вплив на продуктивність праці.
Динаміку та вплив зміни величини трудомісткості на продуктивність праці робітників можна простежити, використовуючи показник питомої трудомісткості в розрахунку на 1000 грн. продукції (таблиця 1)
Таблиця 1. Аналіз трудомісткості продукції
Показник |
Минулий період |
Звітний період |
Зміна показника,% |
|||
|
|
за планом |
фактично |
план до минулого року |
факт до минулого періоду |
факт до плану |
1. Обсяг продукції, тис. грн. |
35597 |
45597 |
60644 |
128,1 |
187,2 |
146,2 |
2. Відпрацьовано всіма робітниками, люд. -год. |
980008 |
1096005 |
1096204 |
111,8 |
111,9 |
100,01 |
3. Питома продуктивність на 1000 грн. люд. -год. (ряд. 2: ряд 1) ·1000 |
27530,6 |
24036,8 |
16448,7 |
87,3 |
59,7 |
68,4 |
4. Середньогодинн. виробіток кожного робітника, грн. (ряд1:ряд2) |
0,036 |
0,042 |
0,061 |
116,7 |
169,4 |
145,2 |
Наведені в таблиці 1 дані показують, що питома трудомісткість знизилась проти минулого періоду на 40,3% (100 - 59,7) за плану 12,7% (100 - 87,3).
За рахунок цього фактора було в основному забезпечене зростання годинної продуктивності праці, яка залежить від рівня трудових затрат і виконання норм.
Фактичний аналіз продуктивності праці
Продуктивність праці найважливіший якісний показник використання трудових ресурсів підприємства і головний фактор зростання обсягів виробництва продукції.
Вимірюється продуктивність праці двома способами: кількість продукції, випущеної до одиниці часу, або кількістю часу, затраченого на виготовлення одиниці продукції.
Під час аналізу обчислюють годинну, денну і місячну продуктивність праці одного працюючого або одного робітника.
Перші два показники визначаються як відношення обсягу товарної продукції до загальної кількості відпрацьованих усіма робітниками людино - годин і людино - днів, а інші - як відношення того самого обсягу до середньоспискової чисельності робітників або всіх працівників.
Продуктивність праці характеризується вартісними, трудовими та натуральними показниками.
Найуніверсальніша система її вимірників є грошовий вимірник, який може бути використаний на будь-якому підприємстві чи галузі виробництва.
Аналізуючи продуктивність праці в динаміці, товарну продукцію необхідно перерахувати в порівняних цінах, що певною мірою забезпечить можливість об'єктивного аналізу затрат праці на виготовлення продукції.
Одним із основних факторів, що впливає на продуктивність праці, є використання робочого часу.
Зменшення втрат робочого часу і нераціональних його витрат веде до зростання продуктивності праці, ліпшого використання трудових ресурсів без додаткових заходів і витрат.
Основним джерелом даних для аналізу використання фонду робочого часу є форма 3-ПВ "Звіт про використання робочого часу".
Використання робочого часу аналізується за допомогою таких показників:середньої кількості днів, відпрацьованих одним робітником за звітний період;середня тривалість робочого дня.
Середня кількість днів, відпрацьованих одним робітником за звітний період, характеризує тривалість робочого періоду в днях.
На цей показник впливають такі фактори:
-втрати робочого часу і в тому числі прогули;
-невиходи з дозволу або з ініціативи адміністрації;
-масові невиходи на роботу;
-кількість днів чергової відпустки;
-кількість вихідних і святкових днів, кількість днів тимчасової непрацездатності, відпустки у зв'язку з навчанням.
Тривалість робочого дня робітника залежить від таких факторів:
-величини нормативно встановленого робочого тижня;
-часу простого тижня; часу надурочної роботи;
-часу простою протягом робочої зміни;
-неповного робочого часу;
-часу інших скорочень робочого дня;
-передбачених законодавством.
Повноту використання трудових ресурсів можна оцінити за кількістю відпрацьованих за звітний період днів і годин одним працюючим і одним робітником, а також за інтенсивністю використання робочого часу.
Під час аналізу необхідно визначити відхилення фактичних показників від планових або від аналогічних показників минулих періодів і встановити конкретні причини можливих відхилень.
Такий аналіз потрібно проводити, щодо кожної категорії працівників, кожного підрозділу і щодо підприємства в цілому за звітний період і в динаміці.
Завдання: Опрацювати текст,зробити конспект.
Дайте відповіді на наступні запитання:
- Що таке трудомісткість продукції?
- Дайте визначення питомій та технологічній трудомісткості?
- На що впливає скорочення затрат робочого часу?
- Що забезпечують інтенсивні фактори?
- Дайте визначення продуктивності праці?
- Якими способами вимірюється продуктивність праці?
- Якими показниками характеризується продуктивність праці?
- Який фактор впливає на продуктивність праці?
Домашнє завдання: Дайте письмові відповіді за запитання, зробіть фото на надішліть на електронну пошту Paneta13@ukr.net , або Viber