A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Установка логічних зв'язків в БД Access 2007.

Дата: 27.11.2020 11:03
Кількість переглядів: 236

Тема: Установка логічних зв'язків в БД Access 2007.

Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект.

Логічні зв'язкив становлюються між однойменними полями таблиць бази даних Access 2007. Зв'язок даних в одній таблиці з даними в інших таблицях здійснюється через унікальні ідентифікатори (ключі) або ключові поля. У нашому випадку ми повинні встановити логічні зв'язки між таблицями: Групи студентів, Студенти, Дисципліни і Успішність.

Для встановлення зв'язків використовуємо ключові поля: КодГруппи, КодСтудентов і КодДісціпліни. Наприклад, між первинним ключем (КодГруппи) tables Групи студентів і вторинним ключем (КодГруппи) tables Студенти встановлюємо зв'язок один - до - багатьох.

Перш ніж приступити до створення логічних зв'язків треба в Вікні редагування закрити всі tables і перейти на вкладку Робота з базами даних. Потім клацнути на піктограмі Схема даних, у вікні редагування з'явиться активне діалогове вікно "Додавання таблиці" на тлі неактивного вікна Схема даних (рис. 1).


Рис. 1.

У вікні Додавання таблиць необхідно виділити імена таблиць і натиснути кнопку Додати, при цьому у вікні "Схема даних" з'являться всі tables (рис. 2). Після цього необхідно закрити вікно діалогу.


Рис. 2.

Далі необхідно встановити зв'язки між табл. у вікні Схема даних. Для цього у вікні Схема даних необхідно відбуксирувати (перемістити) поле КодГруппи з таблиці Групи студентів на відповідне поле tables Студенти, в результаті цієї операції з'явиться вікно "Зміна зв'язків" (рис. 3).


Рис. 3.

У вікні діалогу "Зміна зв'язків" (рис. 3) необхідно встановити прапорці: "Забезпечити цілісність даних", "каскадне оновлення пов'язаних полів" і "каскадне видалення зв'язаних записів", переконатися в тому, що встановлений тип відносин один-ко-многим і натиснути кнопку Створити.

У вікні Схема даних з'явиться зв'язок один-ко-многим між таблицями Групи студентів і Студенти. Аналогічним чином треба зв'язати поля КодСтудента в таблицях Студенти і Успішність, а потім поля КодДісціпліни в таблицях Успішність і Дисципліни. В результаті отримаємо Схему даних, представлену на малюнку 4.

Рис. 4.

Після установки зв'язків між таблицями, вікно Схема даних необхідно закрити. Далі необхідно здійснити заповнення всіх таблиць. Заповнення доцільно починати з табл. Групи студентів, так як поле КодГруппи табл. Студенти використовується в якості стовпця підстановки для заповнення відповідного поля табл. Студенти.

Потім встановити зв'язку між табл. "Студенти" і "Успішність", "Дисципліни" і "Успішність", так як поля КодСтуденти і КодДісціпліни табл. Успішність використовується в якості стовпця підстановки для заповнення відповідних полів таблиці Успішність.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора