A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок.15 Червона книга та чорні списки видів тварин. Зелена книга України.

Дата: 17.02.2022 11:04
Кількість переглядів: 3455

17.02.2022

Завдання:

  1. Опрацювати матеріал за силками:
  2. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=k6twxFgtn8s

  1. презентацію
  2. https://naurok.com.ua/prezentaciya-z-biologi-dlya-uchniv-11-klasu-chervona-kniga-ta-chorniy-spisok-vidiv-tvarin-zelena-kniga-ukra-ni-172200.html

https://vseosvita.ua/library/prezentacia-cervona-kniga-ta-corni-spiski-tvarin-zelena-kniga-ukraini-245831.html

https://naurok.com.ua/prezentaciya-chervona-kniga-ta-chorni-spiski-vidiv-tvarin-zelena-kniga-ukra-ni-159988.html

  1.   посилання на підручник

https://history.vn.ua/pidruchniki/sobol-biology-and-ecology-11-class-2019-standard-level/55.php  

§53

  1. Створити опорний  конспект теми та виконати тестові завдання.  

1. З наведеного нижче списку рослин оберіть ту, яку занесено до Червоної книги України:

  • наперстянка великоквіткова;
  • цибуля ведмежа;
  • синяк плямистий;
  • волошка сумська:

2. До умовно чистих територій України відносять:

  •  Карпати;
  •  Харківську область;
  •  Гірський Крим;
  • Вінницьку область;
  •  Сумську область

2. Встановіть відповідність між терміном і прикладами видів, що зустрічаються в Україні:

 

Термін

Приклади видів тварин

А. Інвазійні види

1. Колорадський жук

Б. Інтродуковані види

2. Білий амур

В. Реінтродуковані види

3. Каштанова мінуюча міль

 

4. Фазан звичайний

 

5. Муфлон

 

6. Реброплав мнеміопсис

 

7. Короп звичайний

 

8. Зубр

 

9. Пацюк

 

 

 Онлайн-тестування

Виконати тест «Екологічна політика в Україні: природоохоронне законодавство України, міждержавні угоди» на освітній платформі «На урок», скориставшись посиланням https://naurok.com.ua/test/ekologichna-politika-v-ukra-ni-prirodoohoronne-zakonodavstvo-ukra-ni-mizhderzhavni-ugodi-90306.html 

Записати конспект та пройти тест., сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24 З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

Екологічна політика в Україні

Сучасними нормативно-правовими актами, що регулюють організацію охорони навколишнього природного середовища в Україні, є: Закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про охорону атмосферного повітря», «Про карантин рослин», «Про природно-заповідний фонд України».

А також: «Земельний кодекс України», «Водний кодекс України», «Лісовий кодекс України».

В Україні існують природоохоронні території. До них належать: 5 біосферних заповідників, 17 природних заповідників, 40 національних природних парків, 45 регіональних ландшафтних парків, 3078 пам’яток природи, 2729 заказників, 616 ботанічних та зоологічних садів, дендропарків та парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 793 заповідних урочища. Загальна площа природно-заповідного фонду України становить 2,8 млн га.

 

Червона книга та чорні списки видів тварин

Червона книга України — це анотований та ілюстрований перелік рідкісних видів і підвидів, що знаходяться під загрозою зникнення на території України та підлягають охороні. Є основним документом, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові та практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони.

До останнього видання «Червона книга України» занесено 826 видів рослин і грибів: судинні рослини (611), мохоподібні (46), водорості (60), лишайники (52), гриби (57). Кількість видів рослин у третьому порівняно з другим виданням збільшилась на 285 видів, а у другому порівняно з першим — на 390 видів.

Про кожний із видів, занесених до Червоної книги, вказуються такі відомості: категорія, поширення, основні місця знаходження, чисельність у природі, в тому числі за межами України, її зміни, відомості про розмноження або розведення в неволі (культурі), заходи, що вжиті та які необхідно здійснити для їх охорони, джерела інформації. У Книзі також містяться картосхеми розповсюдження та фотографії (малюнки) занесених до неї видів тварин, рослин і грибів.

Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підлягають ретельній охороні по всій території України.

 

Зелена книга України

Зелена книга України є офіційним державним документом, в який заносять рідкісні та типові для певної місцевості рослинні угруповання, що потребують особливого режиму їх використання. На відміну від Червоної книги, Зелена звертає увагу на охорону не окремих видів а цілісних рослинних угруповань.

Останнє видання Зеленої книги (2009) охоплює 160 типових і рідкісних угруповань. У книзі також містяться ілюстрації рідкісних угруповань та нормативні документи про Зелену книгу України.

Книга є довідковим матеріалом для державних, наукових і громадських установ та організацій, навчальних закладів, фахівців у сфері збереження біорізноманіття, активістів зеленого руху.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора