A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Текст та інші об'єкти на слайдах презентацій PowerPoint 2007

Дата: 16.12.2020 11:05
Кількість переглядів: 1750

Тема уроку: Текст та інші об'єкти на слайдах презентацій PowerPoint 2007.

Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект.

На слайди презентацій PowerPoint 2007 можуть бути поміщені текст і інші об'єкти. До об'єктів відносяться: таблиці, діаграми, графічні об'єкти, картинки, малюнки, фотографії, кліпи мультимедіа (фільми та звуки). Але все-таки основою слайдів презентацій PowerPoint 2007 є текст. Як можна ввести і відредагувати текст на слайдах? Як відформатувати текст на слайдах?

Розглянемо різні методи введення, редагування і форматування тексту при створенні презентації в PowerPoint 2007.

Робота з текстом в презентації PowerPoint 2007

На слайдах презентації з типовою розміткою текст вводять в текстові наповнювачі в області слайдів або області Слайди / Структура на вкладці Структура. На малюнку 1 представлений скріншот титульного слайда презентації PowerPoint 2007, в текстові наповнювачі "Заголовок слайда" і "Підзаголовок слайда" якого введено текст.

Фото без опису
Мал. 1

Якщо слайди презентації PowerPoint 2007 не містять текстових наповнювачів, то текст вводять одним з таких методів:

  • вставити на слайд об'єкт "Напис" для введення необхідного тексту;
  • вставити на слайд об'єкт "Фігура", а в неї ввести текст;
  • вставити на слайд об'єкт "WordArt".

Зазначені інструменти знаходяться на вкладці "Вставка" стрічки вікна PowerPoint 2007 (рисунок 2).

Фото без опису
Мал. 2

Вставлені на слайд презентації PowerPoint 2007 об'єкти, можна легко переміщати і змінювати їх розміри. Для додавання об'єктів "Напис", "Фігура" і "WordArt" необхідно спочатку клацнути на них (рис. 2), а потім на слайді і ввести необхідний текст (рисунок 3).

Фото без опису
Мал. 3

На слайд презентації PowerPoint 2007 можна вставити символи і впроваджений об'єкт із групи текст на вкладці "Вставити". Після введення тексту його слід відредагувати або змінити в будь-який час. Редагування тексту в PowerPoint 2007 аналогічно редагуванню тексту в Word 2007. Для редагування тексту на вкладці "Головна" є такі інструменти, як: знайти, замінити, виділити, вирізати, копіювати, зберегти.

Крім того, на панелі швидкого доступу PowerPoint 2007 розміщені команди: скасувати введення і повторити введення. У процесі редагування тексту часто застосовуються клавіші клавіатури: Delete, Backspace, Enter і Space. Після редагування текст треба відформатувати.

До основних операцій форматування відносяться: форматування заголовків, основного тексту, створення маркованих і вкладених списків. На вкладці Основне є основні інструменти форматування, розміщені в групі "Шрифт" і "Абзац". Наприклад, в групі шрифт командами форматування можна змінити вигляд шрифту, його розміри, накреслення, колір.

У групі абзац можна змінити напрямок тексту, міжрядковий інтервал, інтервал перед абзацом і після абзацу, вирівняти текст, застосувати додаткові параметри до тексту (об'ємний, тіні і т.д.), розподілити текст по стовпцях, перетворити текст в малюнок SmartArt. Крім того, в цій групі можна сформувати марковані й нумеровані списки, змінити рівень вкладеності списків.

Наприклад, до форматування заголовка "Економічна інформатика" відноситься: вирівнювання, зміна шрифту, його розміру, додавання тіні і формату об'ємної фігури (рисунок 4).

Фото без опису
Мал. 4

Для створення маркованого списку треба виділити текст і клацнути на стрілці піктограми "Маркери", далі вибрати Список - Маркований - Малюнок. У вікні діалогу "Мальований маркер" вибрати необхідний маркер-малюнок. На рис. 4 для трьох модулів обрані маркери для веб-сторінок. Для вкладеного списку (Word, Excel, PowerPoint, Access) cо другим рівнем вкладеності обрані інші маркери-малюнки.

У PowerPoint 2007 представлено дев'ять рівнів вкладеності для списків. Змінити рівень вкладеності можна на слайді у вікні слайд інструментом "Знизити рівень списку" або "Підвищити рівень списку", який розташований на стрічці в групі "Абзац". Крім того, змінити рівень вкладеності можна в області Слайди / Структура на вкладці Структура. Для цього треба підвести курсор до маркера і коли він набуде вигляду чотирьох стрілок, натиснути ліву кнопку миші і перетягнути маркер вправо на необхідний рівень вкладеності.

Крім тексту, на слайд презентації PowerPoint 2007 можна додати таблицю (з групи таблиці), діаграму, малюнок SmartArt, малюнок з файлу, кліпи (з групи ілюстрації), фільми і звуки (з груп кліпи мультимедіа), розташовані на вкладці "Вставка".

Для того щоб додати один з перерахованих вище об'єктів можна скористатися макетом слайда "Тема і об'єкт".

Фото без опису
Мал. 5

Для цього треба клацнути на необхідний об'єкт, відкриється вікно діалогу "Вставка ..." відповідного об'єкта, і виконати вставку цього об'єкта на слайд. В результаті цієї операції на слад презентації буде вставлений тільки один об'єкт, який ви вибрали. Наприклад, на слайд презентації PowerPoint 2007 вставлена ??діаграма, скріншот якої представлений на малюнку 6.

Фото без опису
Мал. 6

Для вставки вищевказаних об'єктів можна також використовувати команди стрічки на вкладці "Вставка" (малюнок 7).

Фото без опису
Мал. 7

Для вставки об'єкта на виділений слайд презентації PowerPoint 2007 треба клацнути на обрану піктограму об'єкта на вкладці "Вставка", відкриється вікно діалогу "Вставка ...", вибрати конкретний об'єкт і клацнути "Вставити". Відповідний об'єкт буде вставлений на слайд.

Як додати кліпи мультимедіа? Щоб додати фільм або звук необхідно вибрати слайд і місце вставки на ньому, потім клацнути на відповідній кнопці в групі "Кліпи мультимедіа" на вкладці "Вставка" (малюнки 8, 9). У меню, що розкрилося вибираємо необхідний кліп і вставляємо його, на слайді буде відображатися піктограма вставленого звукового файлу або відеофайлу.

Фото без опису
Мал. 8.

Фото без опису

Мал. 9.

Після вставки, наприклад, звуку з файлу, необхідно його налаштувати. Для цього клацаємо на вставленої піктограмі звукового файлу, відкриється контекстна вкладка "Робота зі звуком". За допомогою інструментів, поміщених на цю вкладку, щоб виконати ряд налаштувань: переглянути, встановити гучність при показі, поширити звук на всі слайди і т.д. (Мал.10)

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора