A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Текст та інші об'єкти на слайдах презентацій PowerPoint 2007

Дата: 16.12.2020 11:05
Кількість переглядів: 1718

Тема уроку: Текст та інші об'єкти на слайдах презентацій PowerPoint 2007.

Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект.

На слайди презентацій PowerPoint 2007 можуть бути поміщені текст і інші об'єкти. До об'єктів відносяться: таблиці, діаграми, графічні об'єкти, картинки, малюнки, фотографії, кліпи мультимедіа (фільми та звуки). Але все-таки основою слайдів презентацій PowerPoint 2007 є текст. Як можна ввести і відредагувати текст на слайдах? Як відформатувати текст на слайдах?

Розглянемо різні методи введення, редагування і форматування тексту при створенні презентації в PowerPoint 2007.

Робота з текстом в презентації PowerPoint 2007

На слайдах презентації з типовою розміткою текст вводять в текстові наповнювачі в області слайдів або області Слайди / Структура на вкладці Структура. На малюнку 1 представлений скріншот титульного слайда презентації PowerPoint 2007, в текстові наповнювачі "Заголовок слайда" і "Підзаголовок слайда" якого введено текст.


Мал. 1

Якщо слайди презентації PowerPoint 2007 не містять текстових наповнювачів, то текст вводять одним з таких методів:

  • вставити на слайд об'єкт "Напис" для введення необхідного тексту;
  • вставити на слайд об'єкт "Фігура", а в неї ввести текст;
  • вставити на слайд об'єкт "WordArt".

Зазначені інструменти знаходяться на вкладці "Вставка" стрічки вікна PowerPoint 2007 (рисунок 2).


Мал. 2

Вставлені на слайд презентації PowerPoint 2007 об'єкти, можна легко переміщати і змінювати їх розміри. Для додавання об'єктів "Напис", "Фігура" і "WordArt" необхідно спочатку клацнути на них (рис. 2), а потім на слайді і ввести необхідний текст (рисунок 3).


Мал. 3

На слайд презентації PowerPoint 2007 можна вставити символи і впроваджений об'єкт із групи текст на вкладці "Вставити". Після введення тексту його слід відредагувати або змінити в будь-який час. Редагування тексту в PowerPoint 2007 аналогічно редагуванню тексту в Word 2007. Для редагування тексту на вкладці "Головна" є такі інструменти, як: знайти, замінити, виділити, вирізати, копіювати, зберегти.

Крім того, на панелі швидкого доступу PowerPoint 2007 розміщені команди: скасувати введення і повторити введення. У процесі редагування тексту часто застосовуються клавіші клавіатури: Delete, Backspace, Enter і Space. Після редагування текст треба відформатувати.

До основних операцій форматування відносяться: форматування заголовків, основного тексту, створення маркованих і вкладених списків. На вкладці Основне є основні інструменти форматування, розміщені в групі "Шрифт" і "Абзац". Наприклад, в групі шрифт командами форматування можна змінити вигляд шрифту, його розміри, накреслення, колір.

У групі абзац можна змінити напрямок тексту, міжрядковий інтервал, інтервал перед абзацом і після абзацу, вирівняти текст, застосувати додаткові параметри до тексту (об'ємний, тіні і т.д.), розподілити текст по стовпцях, перетворити текст в малюнок SmartArt. Крім того, в цій групі можна сформувати марковані й нумеровані списки, змінити рівень вкладеності списків.

Наприклад, до форматування заголовка "Економічна інформатика" відноситься: вирівнювання, зміна шрифту, його розміру, додавання тіні і формату об'ємної фігури (рисунок 4).


Мал. 4

Для створення маркованого списку треба виділити текст і клацнути на стрілці піктограми "Маркери", далі вибрати Список - Маркований - Малюнок. У вікні діалогу "Мальований маркер" вибрати необхідний маркер-малюнок. На рис. 4 для трьох модулів обрані маркери для веб-сторінок. Для вкладеного списку (Word, Excel, PowerPoint, Access) cо другим рівнем вкладеності обрані інші маркери-малюнки.

У PowerPoint 2007 представлено дев'ять рівнів вкладеності для списків. Змінити рівень вкладеності можна на слайді у вікні слайд інструментом "Знизити рівень списку" або "Підвищити рівень списку", який розташований на стрічці в групі "Абзац". Крім того, змінити рівень вкладеності можна в області Слайди / Структура на вкладці Структура. Для цього треба підвести курсор до маркера і коли він набуде вигляду чотирьох стрілок, натиснути ліву кнопку миші і перетягнути маркер вправо на необхідний рівень вкладеності.

Крім тексту, на слайд презентації PowerPoint 2007 можна додати таблицю (з групи таблиці), діаграму, малюнок SmartArt, малюнок з файлу, кліпи (з групи ілюстрації), фільми і звуки (з груп кліпи мультимедіа), розташовані на вкладці "Вставка".

Для того щоб додати один з перерахованих вище об'єктів можна скористатися макетом слайда "Тема і об'єкт".


Мал. 5

Для цього треба клацнути на необхідний об'єкт, відкриється вікно діалогу "Вставка ..." відповідного об'єкта, і виконати вставку цього об'єкта на слайд. В результаті цієї операції на слад презентації буде вставлений тільки один об'єкт, який ви вибрали. Наприклад, на слайд презентації PowerPoint 2007 вставлена ??діаграма, скріншот якої представлений на малюнку 6.


Мал. 6

Для вставки вищевказаних об'єктів можна також використовувати команди стрічки на вкладці "Вставка" (малюнок 7).


Мал. 7

Для вставки об'єкта на виділений слайд презентації PowerPoint 2007 треба клацнути на обрану піктограму об'єкта на вкладці "Вставка", відкриється вікно діалогу "Вставка ...", вибрати конкретний об'єкт і клацнути "Вставити". Відповідний об'єкт буде вставлений на слайд.

Як додати кліпи мультимедіа? Щоб додати фільм або звук необхідно вибрати слайд і місце вставки на ньому, потім клацнути на відповідній кнопці в групі "Кліпи мультимедіа" на вкладці "Вставка" (малюнки 8, 9). У меню, що розкрилося вибираємо необхідний кліп і вставляємо його, на слайді буде відображатися піктограма вставленого звукового файлу або відеофайлу.


Мал. 8.

Мал. 9.

Після вставки, наприклад, звуку з файлу, необхідно його налаштувати. Для цього клацаємо на вставленої піктограмі звукового файлу, відкриється контекстна вкладка "Робота зі звуком". За допомогою інструментів, поміщених на цю вкладку, щоб виконати ряд налаштувань: переглянути, встановити гучність при показі, поширити звук на всі слайди і т.д. (Мал.10)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора