A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 12. Антропічний вплив на біорізноманіття. Проблеми акліматизації та реакліматизації видів. Збереження біорізноманіття як необхідна умова стабільності біосфери.

Дата: 14.11.2021 11:06
Кількість переглядів: 2470

18.11.2021

Завдання:

  1. Опрацювати матеріал за силками:
  2. Переглянути відео
  3. https://www.youtube.com/watch?v=xtf8icy6K2U

     https://www.youtube.com/watch?v=txoEb4jLnTE

  1. презентацію
  2. https://vseosvita.ua/library/prezentacia-bioriznomanittta-prirodozapovidanna-ak-odna-z-form-zberezenna-bioriznomanitta-osnovni-kategorii-zapovidnih-obektiv-11-klas-100079.html
  3. посилання на підручник

https://history.vn.ua/pidruchniki/sobol-biology-and-ecology-11-class-2019-standard-level/54.php

§51 стр.196-199

  1. Створити опорний  конспект теми та робота з таблицею.

Онлайн-тестування

            Виконати тест «Проблема акліматизації та реакліматизації видів. Збереження біорізноманіття як необхідна умова стабільності біосфери» на освітній платформі «На урок», скориставшись посиланням  

https://naurok.com.ua/test/problema-aklimatizaci-ta-reaklimatizaci-vidiv-zberezhennya-bioriznomanittya-yak-neobhidna-umova-stabilnosti-biosfkri-94225.html

Записати конспект та пройти тест., сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24 З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

 

  • Біологічне різноманіття – кількість видів в екосистемі (чи угрупуванні) і кількісне співвідношення між цими видами           (Б.М. Міркіним).

У Конвенції про охорону біологічного різноманіття термін «біологічне різноманіття» визначається як різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони; це поняття включає в себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманітність екосистем.

  • Види біорізноманіття:
  • генетичне – це сукупність генофондів різних популяцій одного виду;
  • видове – це сукупність видів, що населяють територію;
  • екосистемне (ландшафтне) – це сукупність унікальних і типових лісових, лучних, болотних, степових, гірських, рівнинних, морських, річкових угрупувань.

Для людей біорізноманіття має економічну, рекреаційну, культурну, екологічну та інші цінності.

«До відома»

Рослинний світ України вражає багатством і різноманіттям. Рослинність лісів, степів, луків, боліт дуже багата і нараховує понад 25 тисяч видів рослин: 5100 судинних рослин, більше 15 тис. грибів і слизовиків, більш ніж 1 тис. лишайників, майже 800 мохоподібних і близько 4 тис. водоростей.

Тваринний світ України налічує більше 45 тис. видів: понад 35 тис. комах, майже 3,5 тис. інших членистоногих, 1800 найпростіших, 1600 круглих, 1280 плоских та 440 кільчастих червів, близько 200 риб і круглоротих, 17 земноводних, 21 плазунів, близько 400 птахів і 108 ссавців.

Біорізноманіття України характеризується певним ендемізмом та реліктовістю.

 

  • Ендеміки (ендеми) – види, які мають обмежений ареал, тобто не виходять за межі природної області або провінції, котрі мають виразні фізико-географічні особливості. Третя частина рослин. Які належать до флори України є ендемічними видами. Ендеміки властиві відносно невеликій території, наприклад, Кримським горам, Українським Карпатам, Подільської та Донецької височин.
  • Реліктові види – рослини і тварини, що входять до складу рослинного покриву або тваринного світу даної країни або області, як пережитки флори і фауни минулих геологічних епох, і які знаходяться в деякій невідповідності з сучасними умовами існування.

До Червоної книги України занесено 199 реліктів тваринного та рослинного світу. 

  • Інтродукція – заселення видів на нові території (адвентивні або інтродуктивні види).
  • Акліматизація – пристосування організмів до нових умов мешкання.
  • Реакліматизація – відновлення на певній території видів місцевих організмів, що зникають або вже зникли.
  • Чужорідні види.

Коли людина ввозить в будь-яку екосистему чужорідні біологічні види, вони можуть зайняти екологічні ніші, що до того належали іншим видам. Іноді чужорідні види змінюють всю екосистему настільки, що витісняють інші види, або приносять із собою такі хвороби, проти яких у них немає імунітету.

Причини зменшення біорізноманіття

  • Надмірна експлуатація природних ресурсів.

Деякі біологічні види гинуть саме з цієї причини. Яскравий приклад цьому – мандруючий голуб. На початку XIX століття популяція цих птахів у Північній Америці була найчисельнішою. Але наприкінці того ж століття, у результаті полювання на них, цей вид опинився на межі зникнення, а у вересні 1914 року в зоопарку міста Цінціннат помер останній мандруючий голуб. 

  • Швидкий ріст населення.

В середині XIX століття чисельність населення Землі складала один мільярд чоловік. Через півтора століття, коли ця цифра збільшилась до шести мільярдів, люди стали замислюватися, що використання ними природних ресурсів перевищує допустимі норми. Населення нашої планети невпинно зростає, і з кожним роком темпи витіснення нами різних видів тварин викликають все більшу тривогу.

  • Загроза глобального потепління

Згідно оцінки Міжурядової комісії з кліматичних змін, протягом останнього століття температура на Землі може підвищитися на 3,5 градуса за Цельсієм. Таке різке потепління може викликати зникнення деяких видів тварин і рослин. За даними досліджень, підвищення температури води – одна з причин загибелі коралових рифів, які слугують середовищем життя багатьох морських організмів. За оцінками вчених, підняття рівня Світового океану на 1 м може призвести до затоплення великих прибережних ділянок заболочених земель, багатих різноманітною флорою та фауною. Деякі вчені вважають, що глобальне потепління сприяє таненню льодового покриву Гренландії і Антарктиди, а це загрожує екологічною катастрофою.

                Отже, проблеми екології – найгостріші проблеми нашого часу, і збідніння біорізноманіття – це свого роду бомба уповільненої дії, закладена під людську цивілізацію. Мільйони, десятки мільйонів видів можуть зникнути швидше, ніж людство дізнається про їхнє існування!

  • Основні засобами здійснення загальних заходів щодо збереження і невиснажливого використання біорізноманіття:
    • розвиток економічних та заохочувальних підходів щодо збереження біорізноманіття;
    • інтеграція зацікавлених сторін в загальну справу збереження та невиснажливого використання біорізноманіття;
    • забезпечення фінансування різних природоохоронних заходів за рахунок Державного бюджету України;
    • координація діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та громадських організацій щодо збереження біорізноманіття центральним органом виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища;
    • екологічна та біологічна освіта та просвіта населення, поширення знань щодо збереження біорізноманіття та невиснажливого використання ресурсів рослинного та тваринного світу;
    • підтримка ініціатив громадськості щодо збереження біорізноманіття, розвиток та поширення екологічного руху;
    • популяризація елементів місцевої народної культури та традицій.

У природоохоронному законодавстві у статті 60 сказано, що існують природні території та об’єкти, які мають значну екологічну цінність і підлягають особливій охороні. В Україні для збереження рідкісних видів рослин і тварин створено природно-заповідний фонд із 17 заповідників, 7 природних парків, 259 заказників, 124 пам’яток природи, 17 ботанічних садів, 710 заповідних урочищ, 6 зоопарків, 24 дендрологічних парків. Усього мережа природно-заповідного фонду налічує 6450 територій та об’єктів загальною площею 1665 тис. гектарів, що становить 2,8% території України.  У 1948 році було організовано постійну комісію з видів рослин і тварин, яким загрожує зникнення. Результатом роботи комісії стало створення Міжнародної Червоної книги. В Україні перше видання Червоної книги побачило світ у 1980 році. Червона книга – це державний документ про сучасний стан видів рослин і тварин, які перебувають під загрозою знищення, та про заходи щодо їхнього збереження і науково обґрунтованого відтворення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора