A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 5.27: «Рахунок, прибуткова накладна, видаткова накладна»

Дата: 07.02.2022 11:15
Кількість переглядів: 1136

Тема 5. Автоматизована обробка облікової інформації за допомогою програм «1С: Підприємство» .

Тема уроку 5.27: «Рахунок, прибуткова накладна, видаткова накладна»

План лекції

1.Формування рахунку в 1С:Підприємство 

2.  Надходження товарів. Прибуткова накладна

3. Повернення товарів постачальникові. Видаткова накладна

1.Формування рахунку в 1С:Підприємство 

Формується рахунок на оплату в 1С:Підприємство, коли здійснюється відвантаження товару з залишку на складах, без попереднього резервування. Його можна роздрукувати як стандартну форму або надіслати користувачу по факсу. Документ дає можливість відстежувати оплату і відвантаження. У договорі контрагента позначається, за якими параметрами буде відбуватися контроль.

Якщо був виписаний рахунок, але потім потрібно зарезервувати продукцію або її розміщення в замовленнях постачальників, тоді формується документ «Замовлення покупця». У ньому вказуються схема збереження товару на складах і розміщення в замовленнях постачальників.

Сформований «Рахунок на оплату покупця» дозволяє створити такі документи:

  • «Прибутковий касовий ордер» – коли оплата проводиться готівкою;
  • «Платіжне доручення вхідне» з подальшим підтвердженням – реєстрація безготівкового     платежу.
  • «Реалізація товарів і послуг» – для оформлення відвантаження продукції. Якщо він створюється на основі рахунку, то попередні реалізації не враховуються.  

Картка рахунку

Звіт КАРТКА РАХУНКУ представляє собою стандартний звіт з граничною ступенем деталізації – до елементарної облікового запису, тобто до проводки. Сформований звіт представляє собою впорядковану по датах вибірку інформації про проводки, які відносяться до обраного періоду часу і в яких був використаний вибраний рахунок. Розглянемо приклад заповнення Картки рахунку (Рис 1.)

Фото без опису

Рис. 1. Приклад заповнення картки рахунку

Звіт виводиться у вигляді таблиці, кожен рядок якої відповідає одній проводці. У порядку зліва направо виводиться наступна інформація:

? дата;

? відомості про документ і операції, які сформували проводку;

? відомості про дебетові обороті обраного рахунку в даній проводці (якщо вибраний рахунок використовувався в проводці як рахунок дебету): кореспондуючий рахунок і сума дебетового обороту;

? відомості про кредитовий обороті обраного рахунку в даній проводці (якщо вибраний рахунок використовувався в проводці як рахунок кредиту): кореспондуючий рахунок і сума кредитового обороту;

? сальдо обраного рахунку, що вийшло після запису проводки.

Крім того, у таблиці виводиться підсумкова інформація: початковий залишок по вибраному рахунку, а також кінцевий залишок і підсумкові обороти.

Установки звіту дозволяють задати висновок проміжних підсумків у розрізі обраної періодичності: по днях, тижнях і т.д. Якщо по рахунку ведеться аналітичний облік, то в настройках можна задати відбір проводок за значенням субконто.

2.  Надходження товарів. Прибуткова накладна

Для відбиття в обліку вступу товарів від постачальників служить документ Прибуткова накладна, який може бути створений на підставі документа Замовлення постачальникові. За допомогою прибуткової накладної можна реєструвати ціни постачальників. (Рис. 2. Приклад заповнення прибуткової накладної)

Фото без опису

Рис. 2. Приклад заповнення прибуткової накладної

У прибутковій накладній вказується тип операції Надходження від постачальника, уводиться інформація про постачальника й договір з ним, склад, на який буде оформлятися вступ товару, і при необхідності — конкретна комірка цього складу.

Закладка Послуги служить для відбиття вступу послуг сторонніх організацій — наприклад, оренда або доставка товару. Якщо у формі документа встановлений прапорець Включати послуги в собівартість запасів, перед проведенням документа необхідно розподілити витрати, з урахуванням їх вартість на собівартість закуповуваних товарів. Для цієї мети на закладці Товари передбачена кнопка Розподілити послуги. З її допомогою викликається меню для вибору один з варіантів розподілу: по кількості або по сумі.

Прибуткові накладні й замовлення постачальникам поєднуються в довідник Прибуткові накладні, (рис 3. Приклад заповнення Прибуткових накладних) доступ до якого можна одержати по однойменному гіперпосиланню розділу Закупівлі. Список даних документів дозволяє відбивати факт вступу товарів і послуг (витрат) від постачальників, у тому числі й по відкритих замовленнях постачальникам.

Фото без опису

Рис 3. Приклад заповнення Прибуткових накладних

Документи можна оформити як по одному, так і по декільком виділеним замовленням постачальникам.

У списку можна проаналізувати стан оплати виділених замовлень постачальникам і стан взаєморозрахунків.

3. Повернення товарів постачальникові. Видаткова накладна

Товари, що поступили, можуть бути повернуті контрагентові-постачальникові. Для оформлення повернення використовується документ Видаткова накладна, (Рис 4. Приклад заповнення Видаткової накладної) що створюється на підставі прибуткової накладної на надходження товарів. У документі вказується вид операції Повернення постачальнику.

Фото без опису

Рис 4. Приклад заповнення Видаткової накладної

1. Ознайомитись с лекцією

2.Для більш детального ознайомлення з темою лекції – переглянути відеоролик https://www.youtube.com/watch?v=OoCZYDo5mq0 

3. Зробити опорний конспект

4. Фото конспекту відправити на пошту ( Galitskaya_Taxa1994@ukr.net)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора