A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Заповнення таблиць БД Access 2007.

Дата: 27.11.2020 11:52
Кількість переглядів: 169

Тема: Заповнення таблиць БД Access 2007.

Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект.

Таблиці БД Access 2007 необхідно заповнювати даними в певній послідовності. Спочатку треба заповнювати головні таблиці, а потім підлеглі. Заповнення таблиць для БД Деканат доцільно виконувати в такій послідовності: Групи студентів, Студенти, Дисципліни і Успішність. В цьому випадку для заповнення полів вторинних ключів (КодГруппи, КодСтудентов, КодДісціпліни) можна використовувати список, що розкривається даних.

Список, що розкривається даних для вторинних ключів з'явиться тільки в тому випадку, якщо при створенні структури підлеглих таблиць в режимі конструктор для полів вторинних ключів обраний тип даних "Майстер підстановок".

Розглянемо заповнення таблиці Групи студентів. У вікні бази даних Деканат_2007 в області об'єктів вибираємо таблицю Групи студентів, і виконуємо на ній подвійне клацання. У вікні редагування з'явиться структура табл. "Групи студентів" в режимі таблиці. Нова таблиця складається з одного порожнього рядка.

Заповнення проводиться по записах (по рядках). Поле лічильника (поле КодСтудента) заповнюється автоматично. Перехід до наступного поля здійснюється натисканням клавіші ТаЬ. Після введення першого запису курсор зміщується на наступний запис. Після заповнення таблиці Групи студентів має такий вигляд (рисунок 1).


Рис. 1.

Аналогічним чином заповнюється таблиця Студенти (рис.2). Необхідно відзначити, що в табл. Студенти поле КодГруппи заповнюється із списку.


Рис. 2.

Якщо список, що розкривається не виникає, то необхідно закрити таблицю Студенти і відкрити вікно Схема даних. У цьому вікні для таблиці Студенти розірвати зв'язки, тобто видалити відносини. Для цього клацаємо правою кнопкою миші на одну з зв'язків і з контекстного меню вибираємо команду Видалити. Потім видаляємо інший зв'язок. Закриваємо вікно Схема даних. Відкриваємо табл. "Студенти" в режимі Конструктор.

Зі списку вибираємо тип даних для поля КодГруппи "Майстер підстановок". В процесі призначення типу даних "Майстер підстановок" для поля КодГруппи табл. "Студенти" вибираємо такі дані: на першому кроці Групи студентів, а потім Назва і далі клацаємо Готово. Закриваємо таблицю Студенти. Після цього відновлюємо зв'язку (відносини) у вікні Схема даних. Продовжуємо заповнення таблиці Студенти з використанням списку для поля КодГруппи.

Далі заповнюється таблицю Дисципліни (рис. 3).


Рис. 3.

Потім заповнюється таблиця Успішність (рис. 4).


Рис. 4.

У таблиці Успішність поля КодДісціпліни і КодСтудента заповнюються з розкривних списків.

Необхідно відзначити, що в базах даних Access 2007 застосовуються різні методи переміщення по таблиці. Переходити від запису до запису можна за допомогою: клавіш управління курсором; кнопок з області Запис, розташованих внизу таблиці в режимі таблиці; команди Перейти в групі Знайти, розташованої на стрічці. Для переміщення від поля до поля (зліва направо) застосовуються клавіші Tab і Enter, а в зворотному напрямку Shift + Tab.

Пошук даних в таблиці великого обсягу, можна здійснювати командою пошук розташований внизу таблиці в режимі таблиці або командою Знайти в групі Знайти, розташованої на стрічці. Для заміни даних в полях необхідно використовувати команду Замінити в групі Знайти, розташованої на стрічці.

Після створення структури таблиць, їх заповнення та встановлення відносин (логічних зв'язків) між таблицями можна приступати до побудови запитів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора