Тема уроку: Якість і конкурентоспроможність продукції.
Тема уроку: Якість і конкурентоспроможність продукції (послуг).
Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект у зошит.
Лекція на тему: Якість і конкурентоспроможність продукції (послуг).
Тестові завдання:
1. Сукупність властивостей продукції, що зумовлюють міру її придатності задовольняти потреби людини відповідно до свого призначення – це:
а) конкурентоспроможність продукції;
б) позиціонування продукції;
в) якість продукції;
г) сертифікацією продукції;
д) диверсифікація продукції.
2. Показники якості продукції, що відображають кілька властивостей одиниці продукції одночасно, − це:
а) комплексні;
б) одиничні;
в) диференційовані;
г) загальні.
3. Які з наведених показників якості належать до функціональних?
а) потужність і швидкодія;
б) надійність (довговічність);
в) ергономічність;
г) естетичність;
д) ресурсоємність виробництва.
4. Не є загальним показником рівня якості всієї сукупності продукції, яку виготовляє підприємство:
а) частка принципово нових (прогресивних) виробів у загальному їхньому обсязі;
б) коефіцієнт оновлення асортименту;
в) частка продукції, на яку одержано сертифікати якості;
г) рівень експлуатаційних витрат часу й коштів.
5. Документи, що регулюють діяльність кожного виробничого процесу; складові одиниці, норми, вимоги і методи в сфері розробки й організації виробництва виробів; технологічні процеси, норми і вимоги до них; обмеження за застосовуваною номенклатурою матеріалів, деталей; форми і методи управління є…
а) стандартами;
б) сертифікатами якості;
в) ліцензіями;
г) патентами;
д) технічними умовами підприємства.
6. Конкурентоспроможність продукції – це:
а)сукупність споживчих властивостей виробу, що характеризують міру задоволення конкретної потреби проти репрезентованої на ринку аналогічної продукції;
б) сукупність властивостей продукції, що зумовлюють міру її придатності задовольняти потреби людини відповідно до свого призначення;
в) сукупність властивостей виробу, що характеризують міру задоволення конкретної потреби споживачів;
г) сукупність технічних властивостей виробу, що характеризують міру задоволення конкретної потреби проти аналогічної продукції.
7. Який метод оцінювання якості заснований на використанні одиничних параметрів аналізованої продукції і бази порівняння, їх зіставленні:
а) комплексний метод;
б) диференційований метод;
в) об’єктивний метод;
г) органолептичний метод;
д) змішаний метод.
8. Під стандартизацією розуміють:
а) застосування узгодженої системи прогнозування і планування необхідного рівня якості виробів;
б) застосування єдиних правил з метою впорядкування діяльності в певній галузі;
в) сукупність властивостей продукції, що зумовлюють міру її придатності задовольняти потреби людини;
г) застосування різних правил з метою впорядкування діяльності в певній галузі.
9. Основними видами нормативно-технічної документації є:
а) стандарти й технічні умови;
б) галузеві стандарти;
в) державні стандарти;
г) міжнародні стандарти ІSО;
д) усі відповіді правильні.
10. З нижченаведених одиничних показників якості продукції виберіть економічні:
а) безвідмовність роботи;
б) можливий термін використання;
в) продуктивність;
г) рівень експлуатаційних витрат часу й коштів.