A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок.16 Концепція сталого розвитку та її значення. Природокористування в контексті сталого розвитку.

Дата: 21.02.2022 11:53
Кількість переглядів: 1799

24.02.2022

Завдання:

Опрацювати матеріал за силками:

  1. Переглянути відео

https://uroky.com.ua/koncepcija-stalogo-rozvytku/

 

  1. презентацію

 https://naurok.com.ua/prezentaciya-koncepciya-stalogo-rozvitku-ta-znachennya-prirodokoristuvannya-v-konteksti-stalogo-rozvitku-161059.html

https://naurok.com.ua/tema-koncepciya-stalogo-rozvitku-ta-znachennya-159298.html

  1.   посилання на підручник

https://history.vn.ua/pidruchniki/sobol-biology-and-ecology-11-class-2019-standard-level/57.php

§54

Створити опорний  конспект теми 

 

Записати конспект та пройти тест., сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24 З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

Сталий розвиток — це такий розвиток суспільства, який задовольняє потреби нинішніх поколінь і не ставить під загрозу можливості наступних поколінь задовольняти свої потреби. 

Концепцію сталого розвитку було сформульовано в рішеннях Конференції ООН із навколишнього середовища та розвитку (1992р.). На цій конференції голови 179 держав ухвалили план дій щодо сталого розвитку, який отримав назву «Порядок денний на ХХІ століття».

Концепція сталого розвитку передбачає позитивний синтез і системне вирішення екологічних, економічних, соціальних і культурних проблем сучасності.

Ключові завдання сталого розвитку: 

• забезпечення випереджального розв’язання проблем соціального та духовного розвитку; 

• узгодження темпів економічного розвитку з господарською ємкістю екосистем; 

• збереження і відновлення природних екосистем та їх здатності до самовідтворення; 

• це розвиток, що до мінімуму зменшує негативний вплив на навколишнє середовище. 

Зараз розглядаємо два підходи досягнення сталого розвитку.

Перший підхід пов’язує сталий розвиток людства з екологічно чистою енергетикою, безвідходними технологіями, замкненими циклами виробництва. Цей підхід ураховує те, що зміни в навколишньому середовищі є наслідком неправильного ведення господарства і можуть бути усуненні шляхом такої його перебудови, що не буде пригнічувати навколишнє середовище. Однак створення абсолютно замкненого технологічного циклу є дуже дорогим, а подеколи і неможливим. Для регулювання розвитку господарства вони пропонують використовувати різні економічні інструменти, наприклад великі штрафи за забруднення, пов’язують свої надії зі зміною споживчого поводження населення Землі.

Другий підхід ґрунтується на тому, що людство споживає багато природних ресурсів, що спричиняє їх виснаження й деградацію навколишнього середовища. Тому необхідно знизити рівень використання природних ресурсів. Прихильники цього підходу пропонують зменшити масштаби розвитку економіки, віддають пріоритет прямому регулюванню цього процесу, наполягають на обмеженні споживання. 

Державні стандарти.

Сучасним прикладом утілення Концепції сталого розвитку на державному рівні може бути питання прийняття екологічних стандартів, які регулюють вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. Такі стандарти діють у країнах Європи з 1988 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора