A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок №25 Тема: Значення та види оцінки вартості основних засобів

Дата: 13.10.2020 11:58
Кількість переглядів: 1802

Урок №25

Тема: Значення та види оцінки вартості основних засобів

 

13.10.2020 року

 

Для обліку, аналізу та планування, а також визначення обсягу та структури капітальних вкладень необхідна вартісна оцінка основних засобів.

 

Оцінка основних засобів - це грошовий вираз їх вартості.

 

З метою бухгалтерського обліку застосовується три види оцінки:

- Первісна;

- Відновна;

- Залишкова.

 

Кожна з них виражає певну сукупність фінансових відносин і різні методи регулювання.

 

Первісною вартістю основних засобів, придбаних за плату, визнається сума фактичних витрат організації на придбання, спорудження та виготовлення, за винятком податку на додану вартість та інших відшкодовуються податків, а також фактичних витрат на доставку об'єктів і приведення їх у стан, придатний для використання.

 

Фактичними витратами на придбання, спорудження та виготовлення основних засобів є:

- Суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю);

- Суми, сплачувані організаціям за здійснення робіт за договором будівельного підряду та іншими договорами;

- Суми, сплачувані організаціям за інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з придбанням основних засобів;

- Реєстраційні збори, державні мита та інші аналогічні платежі, здійснені у зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;

- митні збори;

- Невозмещаемие податки, сплачувані у зв'язку з придбанням об'єкта основних засобів;

- Винагороди, що сплачуються посередницькій організації, через яку придбаний об'єкт основних засобів;

- Інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням, спорудженням та виготовленням об'єкта основних засобів. Зокрема, нараховані до прийняття об'єкта основних засобів до бухгалтерського обліку відсотки за позиковими коштами, якщо вони залучені для придбання, спорудження або виготовлення цього об'єкта.

 

Не включаються до фактичних витрат на придбання, спорудження або виготовлення основних засобів загальногосподарські та інші аналогічні витрати, крім випадків, коли вони безпосередньо пов'язані з придбанням, спорудженням або виготовленням основних засобів.

 

Відновлювальна (приведена) вартість основних засобів визначається в результаті переоцінки вартості основних засобів. Ця оцінка перебуває на балансі господарюючого суб'єкта основних засобів, обчислена у сумі грошових коштів, яка може бути сплачена на дату їх переоцінки.

Вартість залежить від темпів прискорення НТП, рівня інфляції та ін. Своєчасна і об'єктивна переоцінка основних засобів має дуже важливе значення, Величина відхилення відновної вартості основних засобів від їх первісної насамперед, для їх простого і розширеного відтворення.

 

В умовах інфляції переоцінка основних засобів на підприємстві дозволяє:

- Об'єктивно оцінити справжню вартість основних засобів;

- Більш правильно і точно визначити витрати на виробництво і реалізацію продукції;

- Більш точно визначити величину амортизаційних відрахувань, достатню для простого відтворення основних засобів;

- Об'єктивно встановлювати продажні ціни на реалізовані основні засоби та орендну плату (в разі здачі їх в оренду).

 

Переоцінка проводиться двома способами

прямим перерахунком балансової вартості основних засобів за цінами, чинним на дату переоцінки на аналогічні об'єкти; множенням балансової вартості об’єктів, що потребують переоцінки основних засобів, врахованих на дату переоцінки, на відповідні індекси (коефіцієнти).

У період переходу до ринкової економіки в Росії, який супроводжувався спадом виробництва і високим рівнем інфляції, переоцінка основних засобів здійснювалася щорічно. Остання була проведена в 1997 р шляхом:

- Індексації балансової вартості окремих об'єктів із застосуванням індексів зміни вартості основних фондів, диференційованих за типами будівель і споруд, видів машин і устаткування, транспортних засобів та інших основних фондів по регіонах, періодам виготовлення (придбання);

- Прямого перерахунку вартості окремих об'єктів основних фондів за документально підтвердженими ринковими цінами на них, які склалися на 1 січня 1997

 

В даний час комерційна організація може не частіше одного разу на рік (на початок звітного року) переоцінювати групи однорідних об'єктів основних засобів за поточною (відновною) вартістю, шляхом індексації, або прямого перерахунку за документально підтвердженими ринковими цінами.

При прийнятті рішення про переоцінку за такими основними засобами слід враховувати, що в подальшому вони переоцінюються регулярно, щоб вартість основних засобів, за якою вони відображаються в бухгалтерському обліку та звітності, суттєво не відрізнялася від поточної (відновлювальної) вартості. Переоцінка проводиться шляхом перерахунку його первісної вартості або поточної (відновлювальної) вартості, якщо даний об'єкт переоцінювався раніше, і суми амортизації, нарахованої за весь час використання об'єкта.

Вартість об'єкта основних засобів, що вибуває або постійно не використовується для виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг або для управлінських потреб організації, підлягає списанню з бухгалтерського обліку.

 

Залишкова вартість основних засобів являє собою різницю між первісною (відновлювальною) вартістю та сумою зносу, тобто ця та частина вартості основних засобів, яка ще не перенесена па вироблену продукцію.

Оцінка основних засобів за їх залишкової вартості необхідна для того, щоб знати їх якісний стан, зокрема визначити коефіцієнти придатності та фізичного зносу і складання бухгалтерського балансу.

З метою оподаткування також виділяють первісну, відновну і залишкову вартість основних засобів.

Первісна вартість основного засобу визначається як сума витрат на його придбання, спорудження, виготовлення, доставку та доведення до стану, в якому воно придатне для використання, за винятком податку на додану вартість і акцизів.

Відновлювальна вартість амортизованих основних засобів визначається як їх первісна вартість з урахуванням проведених переоцінок.

Залишкова вартість основних засобів визначається як різниця між їх первісною вартістю і сумою? нарахованої за період експлуатації амортизації.

З метою оподаткування амортизується майно приймається на облік за первісною вартістю.

Виділяють також і ліквідаційну вартість необоротних активів, що представляє собою виручку від реалізації застарілих об'єктів основних фондів з вичерпаним корисним терміном служби, за вирахуванням витрат на демонтаж, розбирання, продаж, оформлення. Також вона встановлюється ліквідаційною комісією підприємства, що підлягає ліквідації внаслідок банкрутства, за рішенням учасників або з інших підстав, передбачених чинним законодавством.

В даний час все частіше використовують поняття "ринкова вартість" необоротних активів, що представляє собою ціну, яку готовий заплатити покупець, який купує їх відповідно до договору купівлі-продажу, в ході аукціону чи інших комерційних торгів, включаючи тендер. Оціночна вартість встановлюється залежно від прибутковості, рівня інфляції, інших чинників ринкового характеру.

 

Завдання: Опрацювати текст,зробити конспект.

 

Дайте відповіді на наступні запитання:
 

  1. Що таке оцінка основних засобів?
  2. Для чого необхідна вартісна оцінка основних засобів?
  3. Скільки видів оцінки застосовують?
  4. Яка сума визнається первісною вартістю основних засобів?
  5. Які витрати не включаються до фактичних витрат?
  6. Як визначається відновлювальна вартість?
  7. Для чого потрібна переоцінка основних засобів на підприємстві?
  8. Який об’єкт підлягає списанню з бухгалтерського обліку?
  9. Які вартості основних об’єктів виділяють з метою оподаткування?
  10. Від чого залежить оціночна вартість?

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора