A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Регулювання дорожнього руху.

Дата: 22.10.2021 12:40
Кількість переглядів: 254

Тема уроку: Регулювання дорожнього руху за допомогою світлофорів.

Світлофори призначені для регулювання руху транспортних засобів і пішоходів, мають світлові сигнали зеленого, жовтого, червоного і біло-місячного кольорів, які розташовані вертикально чи горизонтально. Сигнали світлофора можуть бути з нанесеною суцільною чи контурною стрілкою (стрілками), із силуетом пішохода, X-подібні.
 На рівні червоного сигналу світлофора із вертикальним розташуванням сигналів може встановлюватися табличка білого кольору із нанесеною на ній стрілкою зеленого кольору (№876 від 01.10.2008).

Сигнали світлофора.

Для регулювання дорожнього руху служать світлофори, які встановлюють на перехрестях, пішохідних переходах та в інших місцях пожвавленого руху. Слухаючись сигналів світлофорів пішоходи переходять вулиці та перехрестя, не заважаючи один одному і не ризикуючи потрапити під машину. Сигнали світлофорів допомагають водіям уникати зіткнень та інших нещасних випадкі.

Світлофори бувають різні. Найпоширеніші трисекційні. Секції їхні можуть бути розташовані вертикально й горизон­тально. У цих світлофорів три світлових сигнали — червоний, жовтий, зелений.

Ви вже знайомі із значенням кожного сигналу світлофора. Зелений дозволяє рух транспортним засобам і пішоходам. Якщо зелений сигнал почне мигати, це значить, що час його дії закінчується і скоро буде включений жовтий.

Жовтий попереджає пішоходів і водіїв про зміну сигналів. При цьому сигналі забороняється виходити на пішохідний пере­хід. Якщо загориться жовтий сигнал, а ви тільки почали пере­ходити вулицю, то треба дійти до середини проїзної частини Н, зупинитися на середині вулиці. Якщо ви пройшли середину вулиці і в цей момент загорівся жовтий сигнал, то треба закін­чити перехід.

Червоний забороняє будь-який рух транспортних засобів і пішоходів.

А якщо червоний сигнал світлофора загорівся, коли ви вже почали переходити вулицю? Тоді треба дійти до середини проїз­ної частини і чекати зеленого сигналу світлофора.

Якщо червоний сигнал застав вас на середині проїзної частини, то слід зупинитися.

Останніми роками потоки транспортних засобів на вулицях і дорогах дуже зросли. На перехрестях почала збиратися велика кількість автомобілів, де почали встановлювати трисекційні світ лофори з додатковими секціями — стрілками. Додаткові секції розташовують збоку основної вертикальної секції світлофора — зліва і справа, а іноді й з двох сторін. У додатковій секції, розта­шованій зліва, загоряється зелена стрілка, звернена у ліву сто­рону, а в секції справа — праворуч чи прямо.

Зелені стрілки показують водіям, куди дозволено рух. Вони можуть загорятися одночасно із зеленим і червоним сигналами основної секції світлофора.

Якщо у світлофора секція розташована зліва, то всі транс­портні засоби можуть виїжджати на перехрестя для повороту ліворуч лише тоді, коли загориться зелена стрілка.

Пішоходам переходити вулицю дозволяється лише в тому випадку, коли загоряється зелений сигнал в основній секції світлофора.

Зелена стрілка в правій секції дозволяє автомобілям поворот праворуч. Якщо права зелена стрілка горить у сполученні з чер­воним чи жовтим сигналом основної секції, то водій повертає праворуч не одразу. Він повинен пропустити транспортні засоби, які їдуть зліва від нього у поперечному напрямку на зелений сигнал свого світлофора.

Пішоходам переходити вулицю можна тільки при зеленому сигналі основної секції світлофора, тому що при включенні правої секції зі стрілкою у її напрямку почнуть повертати транспортні засоби, і пішохід, який порушує правило переходу, може потрапити під їхні колеса.

Додаткові секції, розташовані по обидві сторони світлофора, також можуть включатися у сполученні як із червоним сигналом, так і з зеленим в основній секції. Переходити вулицю у цьому випадку можна тільки на зелений сигнал основного світлофора (з виключеними сигналами бокових секцій).

Іноді на перехрестях можна зустріти чотирьох- і п'ятисекційні горизонтальні світлофори. Зелені стрілки по краях у них направлені як ліворуч, так і праворуч. У цьому випадку пере­ходити вулицю дозволяється тільки на зелений сигнал світло­фора.

Усі світлофори на перехрестях переключаються регулюваль­ником за допомогою ручного керуючого пристрою або авто­матично.

На великих магістралях світлофори переключаються авто­матично, послідовно на кожному перехресті, і якщо водій вибере встановлену швидкість, то він зможе проїхати всі перехрестя без зупинок. Так діє «зелена хвиля».

Останнім часом у великих містах почали застосовувати світлофори з автоматичним перемиканням. Вони відрегульовані таким чином, що для руху транспорту по основній магістралі відводиться більше часу ніж для руху по другорядній. Так само налагоджують і пішохідні світлофори. Для руху транспортних засобів відводиться більше часу, ніж для руху пішоходів.

Переглянути відео:

Сигнали світлофора


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора