A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 8. Поняття про спряжену еволюцію (коеволюцію) та коадаптацію.

Дата: 26.10.2020 12:18
Кількість переглядів: 2151

27.10.2020

Завдання:

  1. Опрацювати матеріал за силкою  Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=6r2RwN282MI

  1. презентацію

https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-v-11-klasi-ponyattya-pro-spryazhenu-evolyuciyu-koevolyuciyu-ta-koadaptaciyu-125909.html

https://naurok.com.ua/prezentaciya-ponyattya-pro-spryazhenu-evolyuciyu-koevolyuciyu-ta-koadaptacyu-133849.html

  1. посилання на підручник

https://history.vn.ua/pidruchniki/sobol-biology-and-ecology-11-class-2019-standard-level/7.php

  1. Створити конспект теми

Записати конспект за темою, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24 З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

 

Вирішенням питань, які ми сьогодні з вами розглянемо,ще  в свій час , займався Чарльз Дарвін. У своїй праці «Походження видів шляхом природного добору...» говорив: природний добір на більш високих рівнях організації біологічних систем може виявлятися у взаємному доборі залежних один від одного видів.

У сучасній біологічній науці для позначення механізму взаємозумовлених змін складників угруповання, що розвивається, використовують термін спряжена еволюція, або коеволюція.

  • Що це?
  • Хто вперше запропонував цей термін?
  • Наведіть приклади, що ілюструють коеволюцію. Звернемо увагу  на матеріал підручника. (самостійна робота с.24)

Отже, спряжена еволюція є важливою формою розвитку, тому що приводить до тривалого взаємного вдосконалення багатьох груп організмів. Результатом коеволюції є взаємні адаптації (коадаптації) двох видів, що забезпечують можливість їхнього спільного існування та підвищення стійкості екосистеми як цілісної біологічної системи.

  • Що означає термін коадаптація?
  • Наведіть приклади, що ілюструють коадаптацію. Звернемо увагу  на матеріал підручника. (самостійна робота с.25)

Сучасна наука використовує термін «коеволюція» для позначення механізму взаємозумовлених змін складників цілісної системи, що розвивається. Згідно з принципом коеволюції, людство, для того, щоб забезпечити своє майбутнє, має не лише змінювати біосферу з урахуванням своїх потреб, але й само змінюватися, пристосовуючись до об'єктивних вимог природи. «Ми так радикально змінили наше середовище, - стверджував американський учений, засновник кібернетики Норберт Вінер, - що тепер для того, щоб існувати в ньому, ми повинні змінити себе». Саме коеволюційний перехід системи людина - біосфера до стану динамічно стійкої рівноваги вможливить існування людства на планеті.

  1. Самостійна робота на зіставлення. (ст. 25,26 підручника)

Зіставте наведені коадаптації з відповідними формами коеволюції.

Домашнє завдання

  1. Опрацювати §7 підручника, пит. ст.25 усно
  2. Повторити, що таке екосистема, її складові.
  3. Виконати онлайн – тест.

https://naurok.com.ua/test/ekologichna-nisha-yak-naslidok-adaptaci-organizmiv-pevnogo-vidu-do-isnuvannya-v-ekosistemi-ponyattya-pro-spryazhenu-evolyuciyu-koevolyuciyu-ta-koadaptaciyu-8278.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора