A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку: Основи анатомії людини.

Дата: 26.10.2021 12:40
Кількість переглядів: 242

Тема уроку: Основи анатомії людини.

Розглянути лекцію та зробити опорний конспект.

Анатомія людини - розділ біології, що вивчає морфологію людського організму, його систем і органів.

В організмі людини виділяють дихальну, кровоносну , опорно-рухову, м'язову, нервову, сечостатеву , ендокринну, травну системи, а також систему органів чуття. Ці системи забезпечують життєдіяльність організму.

Система дихання забезпечує газообмін між організмом людини та навколишнім середовищем. Вона забезпечує надходження в організм кисню і видаляє вуглекислий газ.

Кровоносна система побудована з серця і кровоносних судин. До них належать: артерії, вени, капіляри. Такий орган, як серце, скорочується та проштовхує кров по кровоносних судинах.

Пульс і його характеристика. Кров накачується в артерії порядку 70 разів протягом однієї хвилини, внаслідок чого відбувається коливання судин. 

Опорно-рухова система побудована із скелета й прикріплених до нього м'язів. Сам скелет та м'язи виконують функцію опори та руху тіла і дають йому змогу виконувати різні дії, також захищають внутрішні органи від негативних зовнішніх впливів.

М'язова система— це сукупність м'язів і м'язових пучків, об'єднаних сполучною тканиною. Вона виконує функцію руху організму, крові усередині організму, дихальні рухи, транспортування їжі, а також підтримує рівновагу тіла.

Травна система — це сукупність органів травлення, які дозволяють здійснювати обробку їжі, внаслідок якої живильні речовини всмоктуються і засвоюються, а продукти розпаду та неперетравлених речовин виводяться з організму людини.

Видільна система складається з нирок, сечовода, сечового міхура, сечівника. Вона виконує функцію виведення із людського організму продуктів обміну речовин та збереження сталості внутрішнього середовища, також підтримує водно-сольовий обміну.

Нервова система — це складна сукупність клітин та їх відростків спеціально пристосованих до сприйняття та переробки імпульсів із внутрішнього і зовнішнього середовища організму. Вона поєднує та координує роботу всіх органів тіла людини, є основним механізмом, завдяки якому наші органи працюють злагоджено. Нервова система побудована з головного та спинного мозку і нервів, що від них відходять.

Системи органів тісно пов'язані між собою. Їх діяльність взаємоузгоджена, що і забезпечує життєдіяльність всього організму людини. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора