A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема: Створення запитів і пошук інформації в базі даних.

Дата: 27.11.2020 12:45
Кількість переглядів: 449

Тема: Створення запитів і пошук інформації в базі даних.

Опрацювати лекцію, зробити опорний конспект.

У СУБД Access 2007 можна створювати запити для відображення необхідних полів із записів однієї або декількох таблиць.

У СУБД Access 2007 застосовуються різні типи запитів: на вибірку, на оновлення, на додавання, на видалення, перехресний запит, виконання обчислень, створення таблиць. Найбільш поширеним є запит на вибірку. Застосовуються два типи запитів: запит за зразком (QBE) і запит на основі структурованого мови запитів (SQL).

Запити на вибірку використовуються для відбору необхідної користувачеві інформації, що міститься в декількох таблицях. Вони створюються тільки для зв'язаних таблиць. Queries можуть грунтуватися як на кількох таблицях, так і існуючі запити. СУБД Access 2007 включає такі засоби створення запитів, як Майстер і Конструктор.

Крім того, в СУБД Access 2007 існує безліч засобів для пошуку та відображення інформації, яка зберігається в базі даних. Дані в таблицях можна впорядкувати на основі будь-якого поля або комбінації полів. Для вилучення з бази даних необхідних записів можна відфільтрувати таблицю, застосувавши засоби фільтрації.

На скріншоті (рисунок 1) кошти сортування та фільтрації виділені округленим прямокутником червоного кольору.


Рис. 1.

Розглянемо створення запиту на вибірку за допомогою Конструктора

Для створення нового пустого запиту в режимі конструктора треба клацнути на піктограмі Конструктор запитів (малюнок 2).


Рис. 2.

Відкриється активне вікно діалогу Додавання таблиці (рисунок 3) на тлі неактивного вікна «Запрос1». В цьому вікні можна вибрати таблиці і queries для створення нових запитів.


Рис. 3.

У вікні Додавання таблиці слід вибрати кілька таблиць з представленого списку таблиць, на основі яких буде проводитися вибір даних, і клацнути на кнопці Додати. Після цього закрити вікно Додавання таблиці, а вікно «Запрос1» стане активним (рисунок 4).


Рис. 4.

Вікно Конструктора складається з двох частин - верхньої і нижньої. У верхній частині вікна розміщується схема даних запиту, яка містить список пов'язаних таблиць. У нижній частині вікна знаходиться Бланк побудови запиту QBE, в якому кожен рядок виконує певну функцію.

Перемістимо імена полів з таблиць-джерел в Бланк. З таблиці Групи студентів перемістимо поле Назва в першому полі Бланка, з таблиці Студенти перемістимо поле Прізвища в друге поле, а з таблиці Успішність перемістимо поле Оцінка в третє поле і з таблиці Дисципліни перемістимо поле Назва в четверте поле Бланка запитів.

При необхідності можна задати принцип сортування (за зростанням або за спаданням) результатів запиту. У рядку "Висновок на екран" автоматично встановлюється прапорець перегляду інформації.

Умови обмеженого пошуку або критерій пошуку інформації вводиться в рядку "Умови" відбору і рядку "Або". Наприклад, введемо критерій пошуку - "5 / A" в рядку "Умови" для поля Оцінка. В цьому випадку в результаті виконання запиту на екрані будуть відображатися всі прізвища студентів, які отримали оцінку 5 / A (рисунок. 5).


Рис. 5.

Далі треба закрити вікно запиту Запрос1, з'явиться вікно діалогу Зберегти, відповісти - Та й ввести ім'я запиту, наприклад "Успішність студентів". Для запуску запиту двічі клацнемо на query "Успішність студентів", відкриється таблиця з результатами виконаного запиту (рис. 6).


Рис. 6.

Далі створюємо параметричний запит або запит з параметрами. Створюємо цей запит також як і попередній, в режимі конструктора, але тільки в рядку Умови відбору для поля Прізвище введемо умова відбору в вигляді запрошення в квадратних дужках, наприклад [Введіть прізвище]. В цьому випадку в результаті виконання запиту на екрані буде відображатися прізвище студента і все дисципліни, за якими він отримав оцінку.

Закрити вікно запиту на вибірку. На питання про збереження зміни відповісти - Та й ввести ім'я запиту, наприклад "Параметричний запит". Запустимо Параметричний запит, двічі клацнувши на ньому. У відкритому на екрані вікні діалогу «Введіть значення параметра» треба ввести прізвище студента, інформацію про успішність якого необхідно отримати (рис. 8).

Рис. 8.

У деяких випадках для створення запитів можна використовувати Майстер запитів. Після створення запитів на вибірку інформації з БД Access 2007 можна приступати до формування форм.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора