A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 18. Адаптивні біологічні ритми біологічних систем різного рівня організації. Типи адаптивних біологічних ритмів організмів.

Дата: 12.01.2021 13:28
Кількість переглядів: 4034

14.01.2021

Завдання:

Опрацювати матеріал за силками 

  1. презентації та відео

https://vseosvita.ua/library/prezentacia-adaptivni-biologicni-ritmi-biologicnih-sistem-riznogo-rivna-organizacii-179149.html

https://www.youtube.com/watch?v=oxRblVhrbwM

https://www.youtube.com/watch?v=nc51rJ6jj2A

https://www.youtube.com/watch?v=F_dwGrfPH00

  1. посилання на підручник §18 стр. 64-67

https://pidruchnyk.com.ua/1244-biologi-11-klas-sobol.html

  1. Створити опорний конспект теми, дати письмові відповіді на питання:

1. Назвіть основні середовища існування організмів.

2. Сформулюйте закон оптимуму. Що таке межі витривалості?

3. Що таке екологічна валентність виду?

 

Записати конспект за темою, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24. З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

 

 

Одна з фундаментальних властивостей живої природи – циклічність більшості процесів, що відбуваються в ній. Усе життя на Землі, від клітини до біосфери, підвладне певним ритмам.

Ритмічність – властивість живих організмів, така ж важлива як спадковість, мінливість, розвиток. Всесвітнє буття здійснюється ритмічно. Організми по-різному адаптуються до цих умов.

Оголошення теми уроку.

Біоритми – періодично повторювані зміни характеру та інтенсивності біологічних процесів і явищ.

Біоритми

/

                      адаптивні                                                     функціональні

                              /

зовнішні                          внутрішні

Існування періодичних змін зумовлює виникнення адаптивних біоритмів у живих істот.

Адаптивні біологічні ритми – це регулярні зміни життєдіяльності біосистем, що збігається за періодом із зовнішніми геофізичними циклами.

Адаптація – здатність живого пристосовуватися до мінливих умов навколишнього середовища, що виробилось у процесі еволюційного розвитку.

Адаптивні біоритми властиві для всіх біосистем й відбуваються на всіх рівнях життя:

Молекулярний – реплікація ДНК,

Клітинний – поділ клітини,

Популяційно-видовий – зміна чисельності популяції.

Типи адаптивних біоритмів

                                      /          /           /                                     

        Добові    Припливно-відпливні    Місячні    Сезонні     Багаторічні

Об’єднання учнів в групи. Для кожної групи необхідно ознайомитись із текстом підручника по певному типу адаптивних біоритмів та отримавши картку з цікавими фактами із життя організмів, дати відповіді за схемою:

тип адаптивних біоритмів

геофізичні причини даних адаптацій

пристосувальний характер змін

Відповіді учнів вчитель підкріплює презентацією по даним прикладам.

Добові біоритми

Мадагаскарська руконіжка, або ай-ай – найбільший у світі нічний примат та дуже рідкісний. Вони відшукують личинок, що живуть під корою дерева, за допомогою ехолокації, постукуючи середнім пальцем. Потім прогризає кору, наколює видобуток на інші пальці і відправляє в рот.

Більшість нічних метеликів відрізняються від денних: їх тіло більш об’ємне і волохате, а крила малі; нюх і слух тонкіш.

Нічний метелик юка, що мешкає в пустелі, є єдиним запилювачем квітучих кактусів юка. Метелик набирає в рот пилок від одного кактуса і несе до іншого, летячи на запах квіток.

У хамелеона є дивовижна здатність змінювати свій колір в залежності від різних факторів. Африканські тварини набувають темного кольору вночі, притягуючи тепло, а в день стають світлими, щоб не вмерти від спеки.

Сезонні (річні) біоритми

З настанням посушливого сезону риба рогозуб (Африка) заривається в мул. З мулу і власного слизу вона будує своєрідне укриття-кокон, який твердішає і утворює непроникну шкарлупу. Маленький отвір зв’язує рибку з оточуючим середовищем. Рогозуб перетворюється на мумію, зменшується у вазі та довжині( норма – 120см, 50кг). В такому стані він може жити до 4 років. Пройде дощ, оболонка розкриється і рибка повернеться до нормального життя.

Дуже вражає залицяння страуса до самиці. Білі крила – то ліве, то праве – він піднімає вгору. Все швидше і швидше чергуються змахи, здається, що білі шари пливуть над чорним птахом. Церемонним шагом він наближається до подруги. Разом нахиляють голови, дзьоби занурюють в пісок, рвуть та кидають траву.

Місячні біоритми

Для місцевих жителів островів Фіджі черв палоло тихоокеанський – делікатес – «тихоокеанська ікра». Один раз на рік, або й двічі, коли Місяць перебуває у третій чверті, протягом 1-3 ночей на поверхню моря спливають маси червів, частина тіла із статевими продуктами відривається, а сам черв зникає в глибині океану.

Фази Місяця посилюють чи послаблюють сили тяжіння Землі. А це, в свою чергу, впливає на надземну або підземну частину рослини.

Припливно-відпливні біоритми

Ваблячий краб змінює забарвлення під час відпливів. Самець є володарем великої, яскраво забарвленої клешні. Характерними рухами він відлякує конкурентів і водночас привертає самку.

Молюски – морські блюдечка – живуть у прибійній смузі та мають виражений інстинкт «дому» (хомінг): під час припливу вони повзають камінням, зішкрібаючи водорості, а за відпливу повертаються щоразу на одне й те ж місце.

Багаторічні біоритми

Хто не чув про жах сарани? 1т сарани з’їдає 10т зелених рослин. Зграї мають довжину – 100км, ширину – 12км, вагу – 15000т. Спалахи чисельності цього шкідника за 150 років мале місце 13 разів на території 2 материків від Індії до Марокко. На території України це явище також мало місце.

Рись полює на зайця. Росту чисельності рисі передує стрімке зростання чисельності зайця. А падіння чисельності популяцій стимулює її ріст. Такий зв'язок отримав назву «хвилі життя».

Перегляд фільму Сплячка тварин ( діти осмислюють матеріал, розуміють значення адаптацій для організмів і використання адаптивної здатності для людини).

 

 

Застосування знань про біоритми людиною

/                                       

медицина      сільське господарство       соціальна сфера

Значення для організмів

                     /                /                                                                              

розмноження      захист    відновлення чисельності особин   відновлення 

                                                                                                власних

                                                                                                 ресурсів

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора