A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 21,22 Поняття про онкогенні фактори. Профілактика онкологічних захворювань. Статеві клітини. Особливості гаметогенезу у людини. Лабораторна робота №3: Вивчення будови статевих клітин людини.

Дата: 07.12.2020 14:31
Кількість переглядів: 1499

10.12.2020

Завдання:

Опрацювати матеріал за силками 

  1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=Kh24oSN_1mA&list=PLFVSJgZgf7h88UFKF_RZcv_Sk-WlX5mvL&index=79

https://www.youtube.com/watch?v=8DPDcftZt9Q&list=PLFVSJgZgf7h88UFKF_RZcv_Sk-WlX5mvL&index=67

 

  1. презентації

https://naurok.com.ua/prezentaciya-ponyattya-pro-onkogenni-faktori-ta-onkologichni-zahvoryuvannya-109834.html

https://naurok.com.ua/prezentaciya-statevi-klitini-osoblivosti-gametogenezu-u-lyudini-118845.html

 

  1. посилання на підручник Біологія і екологія (Соболь) 10 клас

https://pidruchnyk.com.ua/1130-biologiya-ekologiya-10-klas-sobol.html § 59, §60стр.231-238

https://naurok.com.ua/laboratorna-robota-doslidzhennya-budovi-statevih-klitin-lyudini-109169.html

 

  1. Створити конспект теми розробити проект «Нова ера лікування раку».

Записати конспект за темою, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24 З приміткою групи та прізвища.

 

Література:

1.Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. –Кам’янець –Подільський: Абетка, 2018

 

Онкологія — від грец. онкос– пухлина і логос – наука) –  (це область медицини, яка об’єднує в собі знання про ракові  пухлини, а також доброякісні пухлини,  вивчає поведінку клітин, що беруть участь у їх формуванні, визначає наявність в організмі злоякісної пухлини.

  1. ЩО ТАКЕ РАК?

Ми походимо з однієї клітини.У кожній клітині є механізм поділу, підконтрольний і пригнічений у дорослому житті. Наразі незрозуміло, чому виникають більшість видів раку. Раптом у клітині щось збивається і цей механізм поділу починає знову працювати. Коли наша клітина починає неконтрольовано ділитися, вона стає пухлинною.Клітини безмежно і безконтрольно діляться, і так з’являються пухлини – добро- чи злоякісні. Доброякісна пухлина, як правило, росте в межах свого органу. Злоякісна проростає в інші органи, йде у кров, тому її значно важче лікувати.

Пухлинна клітина "не вигадує велосипед", вона працює як ембріон у матці вагітної

Без пригнічення імунітету матері не буде імплантації, не буде дитини.

Рак – який веде до смерті – використовує механізми самого життя.

 

Як ви вважаєте, в нашому організмі є онкодозор? Організм захищається? ( Так. Є імунна система. Т-кіллери, що захищають наш організм.) Отже, кожну секунду йде аналіз клітин. Давайте спробуємо відтворити це умовно з надувними кульками.

( Учні умовно відтворюють роботу імунної системи). Отже, є протираковий захист? Чому ж ракова клітина може вислизнути, якщо в нас такий онкодозор?

Перегляньте. Будь ласка, відеофрагмент.

(Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=4X5NW0kZgIs).  

Так рак обдурює наш імунітет, щоб рости. Він маскується.

Рак – захворювання, при якому відбувається безконтрольне зростання атипових (злоякісних) клітин, здатних проростати в сусідні органи і тканини, поширюватися (метастазувати) по кровоносних або лімфатичних судинах в інші ділянки

Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні клітини в ході багатоетапного процесу. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії генетичних факторів людини і факторів зовнішнього середовища.

Давайте з вами спробуємо пояснити, що таке онкологічні захворювання ?

(Запис в зошити).

 

Онкологічні захворювання - це спадкові порушення, що зумовлені появою в організмі змінених (трансформованих) соматичних клітин. Ці хвороби супроводжуються утворенням пухлин доброякісного (аденома, папілома, ліпома) або злоякісного характеру.

 

Як саме відбувається метастазування в організмі людини дізнаємось з відеофрагменту. (Перегляд відеофрагменту Метастазування ракових пухлин» https://www.youtube.com/watch?v=8ysCNqnKc7Y).

  1. ЩО ВИКЛИКАЄ РАК?

На розвиток злоякісних пухлин впливають онкогенні фактори. Що ж це за фактори?

Онкогенні фактори — це фізичні, хімічні або біологічні фактори, дія яких стає причиною утворення в організмі доброякісних або злоякісних пухлин. Онкогенні фактори відрізняються високим різноманіттям.

1. Неправильне харчування - викликає  виникнення пухлин у 35% випадків. Консерванти, барвники, розпушувачі, ароматизатори, поліпшувачі смаку, харчові добавки хімічного походження, які людина споживає, збільшують вірогідність  виникнення раку шлунка, товстої та прямої кишок.Їжа може бути джерелом хімічних канцерогенів.

Вони є у тваринній їжі, у будь-якому м’ясі. Якщо взяти яловичину, витягнути з неї певну речовину, внести мишам – буде рак. Це науковий факт. Тваринна їжа – особливо червоне і перероблене м’ясо – належать до онкогенних факторів нарівні з курінням!

Уявіть пачку Marlboro і банку шпротів. У шпротах є стільки ж онкогенних канцерогенів, як у двох пачках сигарет. Смажимо м’ясо, а на його поверхні – канцерогени.

2. Тютюнопаління – одна з найвагоміших причин виникнення раку. Ця шкідлива звичка викликає рак легенів, ротової порожнини, стравоходу, гортані, підшлункової залози, сечового міхура та шийки матки. Рак спричиняє і пасивне куріння.Вживання тютюну – найзначніший фактор ризику (смертність від раку через куріння становить близько 22% від усіх випадків).

3. Радіоактивне опромінення – викликає злоякісні пухлини у 4-5% випадків. Рак шкіри найчастіше виникає через тривале сонячне опромінення. Здатне викликати онкозахворювання і рентгенівське та радіаційне опромінення.

4. Малорухомий спосіб життя також викликає онкологічні захворювання у 4-5% випадків. Надлишкова вага є чинником розвитку багатьох злоякісних пухлин, у тому числі раку молочної залози, тіла матки, товстої кишки і раку передміхурової залози.

5. Вживання алкогольних напоїв – причина виникнення 2-3% онкологічних захворювань. Найбільше ризикують ті, хто поєднує випивку з курінням.

6. Забруднення довкілля є причиною розвитку злоякісних пухлин в 1-2% випадків. Потужне джерело виникнення злоякісних новоутворень – викид в атмосферу продуктів згорання автотранспортом. Також під ризик потрапляють люди, що проживають поблизу промислових гігантів.

7. Підвищена стресовість. Під час стресу  організм мобілізує всі органи і системи. Якщо стреси трапляються часто, це спричинює їх перевтому і виснаження. Унаслідок цього виникають різноманітні захворювання, які здатні, врешті-решт, спричинити рак.

8. Неякісні полімерні матеріали, з яких може бути виготовлений посуд, дитячі іграшки, меблі, здатні викликати рак дихальних шляхів.

9. Спадковість. Близько 15% раку молочної залози має спадковий характер. Також спадкову схильність мають лейкози, злоякісні лімфоми. Ретинобластома (пухлина ока) – єдине онкозахворювання у дітей, що має реальний спадковий зв’язок – приблизно в третини випадків.

10.  Деякі види вірусів. Головна причина раку печінки – хронічне інфікування вірусами гепатиту В, С, раку шийки матки – вірусом папіломи людини.

11. Безсистемне вживання медпрепаратів. Ліки слід вживати після консультації з лікарем і не займатися самолікуванням.

12. Порушення вироблення гормонів статевими органами. Гормональний дисбаланс: підвищеннярівняпевних гормонів. Тож не дивно, щонайрозповсюдженішіпухлини в світі: рак молочноїзалози у жінок і передміхурової у чоловіків.

13.Ще одним важливим чинником розвитку раку є старіння. Протягом життя людини відзначається зниження ефективності механізмів поновлення клітин у міру старіння людини, а фактори ризику виникнення онкології накопичуються.

Достатній рівень–розробити проект «Нова ера лікування раку».

Високий рівень-творче завдання: Враховуючи свої знання, сучасні погляди медиків, релігії напишіть власне висловлювання з теми «Причина рака – стрес?».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора