A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 5.40: «Ведення бухгалтерського обліку з допомогою програми «1С:Бухгалтерія»»

Дата: 10.06.2022 15:14
Кількість переглядів: 354

ТЕМА 5. АВТОМАТИЗОВАНА ОБРОБКА ОБЛІКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОГРАМ «1С: ПІДПРИЄМСТВО» .

Тема уроку 5.40: «Ведення бухгалтерського обліку з допомогою програми «1С:Бухгалтерія»»

План лекції

1. Запуск програми. Вибір режиму роботи. Заповнення констант

2. Як запустити програму в потрібному режимі

3. Платформа програми 1С: Підприємство 8.2 (Бухгалтерія для України).

1. Запуск програми. Вибір режиму роботи. Заповнення констант

Програма "1С:Бухгалтерія" призначена для автоматизації всіх розділів обліку, підготовки первинних документів і звітності і може бути використана для підприємств будь-якого типу. Вона складається з двох частин - технологічної платформи (яка, у свою чергу, ділиться на три компоненти - бухгалтерський облік, оперативний облік і розрахунок) і прикладних рішень.

Прикладні рішення, створені на основі компонент технологічної платформи, називаються конфігураціями. Властиво, конфігурація - це те, що ви бачите, коли працюєте з програмою. Саме в конфігурації створені документи, звіти, довідники, з якими ви працюєте.

Для однієї й тієї ж програми можуть бути написані різні конфігурації, що враховують особливості обліку конкретної галузі і навіть конкретного підприємства. Для написання конфігурацій програма містить засоби конфігурування.

Ми розраховуємо, що у вас уже встановлена "1С:Бухгалтерія", однак нагадаємо, що встановлення програми відбувається в два етапи:

1. Встановлюється система "1С:Підприємство" з компонентою "Бухгалтерський облік". Це робиться за допомогою програми встановлення Setup.exe. При цьому створюється нова програмна група в меню Пуск/Программы - 1С:Предприятие.

2. Встановлюється конфігурація. Цей другий етап ви можете відкласти і подумати над тим, яку конфігурацію встановити. У комплект поставки обов'язково входить конфігурація "Бухгалтерский учет для Украины" - типова конфігурація, яку ми розглядаємо у своїх уроках. Тепер запустимо програму.

Є конфігурації на основі кількох компонент. Такі конфігурації називають комплексними. Типова конфігурація "Бухгалтерский учет для Украины" використовує одну компоненту - "Бухгалтерский учет".

2. Як запустити програму в потрібному режимі

"1С:Бухгалтерія 7.7 для України" може бути запущена (Пуск/Программы/1С:Предприятие) в таких режимах роботи:

-1С:Предприятие - призначена для ведення бухгалтерського обліку. Якщо ми спеціально не обумовлюємо режим, то в уроках йдеться саме про цей режим.

Конфигуратор - призначений для редагування структур даних, збереження, відновлення даних, формування списку користувачів, призначення їм прав. Про цей режим ми плануємо поговорити надалі.

Отладчик - кінцевими користувачами не використовується. Призначений для налагодження програмних модулів.

Монитор призначений для перегляду списку користувачів та історії зміни інформаційної бази. Він дозволяє побачити, коли, як і над якими документами, скільки часу працюють ваші бухгалтери, і контролювати їхню роботу.

Тепер, коли ми вибрали режим роботи, - розпочнімо вибір інформаційної бази.

Запустіть "1С:Бухгалтерію" в режимі Монитор з вашою робочою інформаційною базою.

Виберіть меню Монитор/Журнал регистрации.

У вікні Фильтр журнала регистрации, що з'явилося, натисніть кнопку ОК. У журналі ви побачите всі дії, які виконували користувачі останнім часом.

3. Платформа програми 1С: Підприємство 8.2 (Бухгалтерія для України).

Основним продуктом фірми «1С» з 1999 року і до наших днів залишається система програм "1С: Підприємство». Система складається з платформи і конфігурацій. Дані по конфігурації і їх види ми вже з вами розглядали.

Платформа - спеціалізована середовище розробки бізнес-додатків, або універсальний «конструктор» для програмістів. У цьому середовищі програмування можна вирішувати різноманітні завдання. Можна, наприклад, написати додаток для гри в шахи або для управління швейною машинкою. Але призначена платформа «1 С: Підприємство» в першу чергу для автоматизації різних областей економічної діяльності.

У платформі є три базові компоненти:

1. Компонента «Бухгалтерський облік» підтримує роботу з бухгалтерськими рахунками, оборотами і результатами по рахунках, а також принцип подвійного запису. На її основі розроблені всі бухгалтерські конфігурації, в тому числі і типова конфігурація «1 С: Бухгалтерія» для України.

2. Компонент «Оперативний облік» призначена для автоматизації обліку запасів, грошових коштів і розрахунків з контрагентами в випадках, коли облік за допомогою подвійного запису за рахунками можна не вести. Облікові регістри, покладені в основу цієї компоненти, обробляються комп'ютером набагато швидше, ніж бухгалтерські рахунки. Тому на базі компоненти «Оперативний облік» реалізовані великі виробничі, торговельні та складські системи, такі як конфігурація «1С: Торгівля і склад для України». У таких системах передбачена можливість передачі зведених облікових даних в бухгалтерську програму.

3. Компонент «Розрахунок» призначена для розробки рішень, що вимагають виконання періодичних залежних один від одного розрахунків і зберігання їх результатів. На її основі створена програма «1 С: Зарплата і Кадри для України».

При побудові конфігурації можна використовувати кілька базових компонент. Такі зміни називаються комплексними (наприклад, «Виробництво + Послуги + Бухгалтерія для України»). Крім базових компонент, фірмою «1С» і її партнерами розроблені спеціалізовані компоненти - для організації обліку в мережі територіально відокремлених підприємств, для роботи з торговим обладнанням та інші.

Інформаційна база 1С- єдине сховище для конфігурації і даних, що характеризується певною адресою зберігання. Можливі два варіанти зберігання інформаційної бази 1С: файловий і клієнт-серверний варіант. Для використання клієнт-серверного варіанту додатково необхідно ПО сторонніх розробників (одна з СУБД: Microsoft SQL Server, PostgreSQL, IBM DB2 або Oracle). При використанні файлового варіанту зберігання інформаційна база 1С являє собою один файл - 1Cv8.1CD. Цей файл має спеціальний формат, підтримуваний системою 1С: Підприємство 8.

Вибір інформаційної бази

Установка програми за замовчуванням відбувається в каталог C: Program Files 1Cv82. Виконувані модулі встановлюються в підкаталог Bin цього каталогу (повний шлях C: Program Files lCv82 Bin), незаповнена робоча інформаційна база - в підкаталог Accoutingukr, інформаційна база з прикладом обліку - в підкаталог Demo Accoutingukr. Ці дві інформаційні бази: і видно в вікні, показаному на рис. 1.

При першому запуску програми: «1C: Підприємство», кнопки «Змінити», «Додати» і «Видалити» служать для управління представленим у стартовому вікні списком.

Щоб поміняти запропоноване за замовчуванням найменування інформаційної бази, виділіть потрібний рядок і клацніть лівою кнопкою миші на кнопці «Змінити». У верхньому полі введення вікна можна змінити назву бази, під яким вона буде представлена ??у вікні запуску на рис..2.

Як найменування бази зручно використовувати скорочене найменування підприємство по якому в цій ІБ ведеться облік Поле Каталог інформаційної бази вікна на рис. 1.1.4 служить для введення повного шляху до інформаційної бази. Інформаційна база може бути розташована в іншому каталозі, на іншому жорсткому диску і навіть на іншому комп'ютері, пов'язаному з ваших робіт місцем локальної мережі (таке розміщення ІБ типово для мережевих версій, системи «1С: Підприємство»).

1. Опрацювати конспект лекції

2. Зробити конспект у зошит

3. Дати відповіді на наступні запитання:

  1. Види забезпечення інформаційних систем обліку.
  2. Сучасні комп’ютерні технології ведення бухгалтерського обліку, їх переваги та недоліки.

4. Фото конспекту відправити на електронну пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.ne


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора