A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 32 Значення якості питної води для збереження здоров’я людини. Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин.

Дата: 28.11.2020 15:24
Кількість переглядів: 2420

03.12.2020

Завдання:

Опрацювати матеріали за силками 

 

презентацію

https://naurok.com.ua/prezentaciya-porushennya-obminu-rechovin-pov-yazani-z-nestacheyu-chi-nadlishkom-nadhodzhennya-pevnih-himichnih-elementiv-rechovin-119844.html

 

  посилання на підручник

https://pidruchnyk.com.ua/1130-biologiya-ekologiya-10-klas-sobol.html

Підручник В.І. Соболь «Біологія і екологія» §30 стр.117-120.
Створити опорний конспект теми. Використовуючи матеріали тренінгу та підручника проаналізуйте користь і шкоду від широко розповсюджених дієт наприклад, вегетаріанство.

 

Записати конспект у зошит, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24. З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

 

Питна вода – це вода, що призначена для щоденного необмеженого й безпечного вживання людиною.

Серед основних показників якості питної води виокремлюють:

фізичні (смак, забарвлення, запах, каламутність),

хімічні (мінералізація, твердість, рН),

біологічні (наявність бактерій, вірусів і паразитів).

Невідповідність води санітарним вимогам може стати причиною бактеріальних (черевний тиф, дизентерія, холера), вірусних (гепатит А, поліомієліт), інвазійних (амебна дизентерія), гельмінтозів (аскаридоз, лямбліоз), а також хвороб, пов’язаних з хімічним забрудненням води (метгемоглобінемія, флюорози). У фаховому колі вважається, що підвищена твердість питної води є однією із причин

розвитку сечокам’яної хвороби. Підвищений вміст хлоридів у воді може сприяти розвитку хвороб системи кровообігу, новоутворень сечостатевих органів, хлоридів і сульфатів – виникнення новоутворень стравоходу, шлунку. Надлишок Феруму порушує процес кровотворення. Процес хлорування, що й досі є основним методом очищення питної води, веде до появи хлороорганічних токсичних сполук, що мають мутагенний й канцерогенний ефект.

Прояви надлишку та нестачі хімічних елементів і вітамінів у організмі людини

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ (від грец. раціо - розум) - це харчування, за якого до організму з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни та мінеральні солі в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності.

Таким чином, раціональне харчування - це розумне, розраховане забезпечення людини їжею.

А тепер давайте визначимо основні принципи раціонального харчування:

1) поживність та калорійність їжі - відповідають енергетичним витратам організму;

2) для забезпечення пластичних витрат дотримуватись білкового оптимуму, що становить 100 - 110 г білка на добу, а під час фізичної роботи - до 130 - 140 г;

3) максимальна різноманітність їжі для поповнення кількості речовин, що здійснюють регуляторну функцію;

4) дотримання індивідуального режиму харчування, (відповідно до маси, віку та рухової активності кожної людини).

Основні рекомендації щодо раціонального харчування. Перегляд відеоролика: https://www.youtube.com/watch?v=_AmB5Z3GTbQ

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ БАЛАНС - це співвідношення між кількістю енергії, що надходить в організм, і кількістю енергії, що виділяється ним.

Харчова цінність (поживність) їжі характеризується хімічним складом продукту. Усі речовини, що входять до складу харчових продуктів та їжі, поділяють на 2 групи:

 Поживні речовини відповідають за енергетичну цінність або калорійність їжі.

Так в результаті окиснення:

1 г жиру організм отримує - 39,2 кДж (9 ккал);

1 г білка - 17,6 кДж (4 ккал),

1 г вуглеводів - 17,6 кДж (4 ккал).

Для того щоб правильно складати раціон харчування Ви маєте запам’ятати норми вживання білків жирів та вуглеводів для свого віку..

Які наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини?

Недостатнє вживання білків призводить до порушення працездатності, пригнічення захисних сил організму, підвищеної сприйнятливості до інфекцій і в крайніх випадках - до дистрофії і «голодних набряків». За надмірного вживання білків посилюються процеси гниття в товстій кишці, що спричиняє розлади травлення. Крім того, надлишок білків сприяє розвитку подагри в осіб, які мають схильність до цього захворювання.

За недостатнього вживання вуглеводів глюкоза може утворюватися із глікогену. Першою ознакою пониження вмісту цукру в крові є сильне відчуття голоду і зниження фізичної й розумової працездатності. Якщо вміст цукру в крові знижується настільки, що перестає задовольняти потреби в ньому головного мозку, то наступає втрата свідомості й судоми (гіпоглікемічний шок). За надлишкового вживання вуглеводів вони перетворюються на жири і в такому вигляді відкладаються про запас. Надмірне вживання вуглеводів може призвести до розладів травлення через посилення процесів бродіння в товстому кишечнику, а за тривалого споживання великої кількості - до цукрового діабету.

Зі зниженням вживання жирів зменшується надходження жиророзчинних вітамінів, що може спричинити гіповітамінози за жиророзчинними вітамінами А, D, Е і К. Цими порушеннями є куряча сліпота, рахіт, безплідність, порушення зсідання крові тощо. Крім того, може спостерігатися нестача незамінних жирних кислот, що зумовлює появу шкірних захворювань, порушень обміну речовин, пошкодження мітохондрій та ін. За надмірного вживання насичених жирних кислот може підвищуватися вміст холестеролу, що призводить до утворення жовчних каменів, атеросклерозу. З підвищенням у раціоні вмісту жирів збільшується відкладання жиру в організмі.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора