A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема 19. Нуклеїнові кислоти: огляд будови й біологічні ролі.

Дата: 28.11.2020 15:25
Кількість переглядів: 234

03.12.2020

Завдання:

Опрацювати матеріали за силками 

  1.  Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=oSGnRY-ZQ2E

  1. презентацію

https://svitppt.com.ua/biologiya/biologichna-rol-bilkiv.html

  1. посилання на підручник

https://pidruchnyk.com.ua/1130-biologiya-ekologiya-10-klas-sobol.html

§20 стр.85-87

https://history.vn.ua/pidruchniki/sobol-biology-and-ecology-10-class-2018-standard-level/22.php

  1. Створити конспект теми

Записати конспект у зошит, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24 З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

Основні поняття:

•     азотна основа;

•     РНК;

•     ДНК;

•     нуклеозид;

•     принцип комплементарності.

Складаємо схему будови нуклеотиду — складової частини нуклеїнових кислот.

Нуклеїнові кислоти (НК) — містяться в ядрі цитоплазми, мітохондріях, хлоропластах, рибосомах. Уперше їх добув І. Я. Горбачевський. Існує два типи: РНК (рибонуклеїнова кислота) та ДНК (дезоксирибонуклеїнова кислота).

 

ДНК — один із двох типів природних нуклеїнових кислот, який забезпечує зберігання, передачу з покоління в покоління і реалізацію генетичної програми розвитку й функціонування живих організмів. Основна роль ДНК в клітинах — довготривале зберігання інформації про структуру РНК і білків.

У ДНК трапляється чотири види азотних основ (аденін, гуанін, тимін і цитозин).

Дезоксирибонуклеїнова кислота є біополімером, мономерами якого є нуклеотиди. Кожен нуклеотид складається із залишку фосфатної кислоти, приєднаного до цукру дезоксирибози, до якого також через глікозидний зв’язок (C-N) приєднана одна з чотирьох азотистих основ. Саме наявність характерного цукру і є однією з головних відмінностей між ДНК і РНК.

З хімічної точки зору, ДНК — це довга полімерна молекула, що складається з послідовності блоків — нуклеотидів. Зв’язки між нуклеотидами в ланцюжку утворюються за рахунок дезоксирибози й фосфатної групи. У переважній більшості випадків (окрім деяких вірусів, що містять одноланцюжкові ДНК) макромолекула ДНК складається з двох ланцюжків, орієнтованих азотистими основами один проти одного. Важливим є те, що аденін завжди розміщується в парі з тиміном, а цитозин — з гуаніном. Ця дволанцюжкова молекула утворює спіраль. У цілому структура молекули ДНК отримала назву «подвійної спіралі».

Розшифровка структури ДНК (1953 р.) стала одним з поворотних моментів в історії біології. За видатний внесок у це відкриття Френсісу Кріку, Джеймсу Вотсону і Морісу Вілкінсу було присуджено Нобелівську премію з фізіології та медицини 1962 р.

РНК (рибонуклеїнова кислота) — клас нуклеїнових кислот, лінійних полімерів нуклеотидів, до складу яких входять залишок фосфатні кислоти, рибоза (на відміну від ДНК, що містить дезоксирибозу) і азотисті основи — аденін, цитозин, гуанін і урацил (на відміну від ДНК, що містить замість урацилу тимін). РНК містяться головним чином у цитоплазмі клітин і рибосомах. Ці молекули синтезуються в клітинах усіх клітинних живих організмів. Основні функції РНК в клітинних організмах: 1) шаблон для трансляції генетичної інформації в процесах синтезу білка; 2) доставка відповідних амінокислот до рибосом. У вірусах є носієм генетичної інформації (кодує білки оболонки й ферменти вірусів).

 Відомо три основні типи РНК: інформаційна, або матрична (і-РНК, або м-РНК), транспортна (т-РНК) і рибосомна (р-РНК). Вони розрізняються місцем розташування в клітині, формою, розмірами та функціями. Інформаційна РНК є копією певної ділянки молекули ДНК (одного чи кількох генів). Вона переносить спадкову інформацію від ДНК до місця синтезу молекули білка, а також бере безпосередню участь у її збиранні. Частка і-РНК становить приблизно 2% від загальної кількості РНК клітини. Вторинна і третинна структури і-РНК формуються з допомогою водневих зв’язків, електростатичних та інших типів взаємодій. Молекула і-РНК відносно нестабільна, вона швидко розпадається на нуклеотиди. Наприклад, у мікроорганізмів і-РНК існує усього декілька хвилин, а в клітинах еукаріотів — декілька годин або днів.

Яка біологічна роль нуклеїнових кислот у метаболізмі?

Нуклеїнові кислоти ? полімери, мономерами яких є нуклеотиди. Нуклеотид ? молекула, яка складається з трьох частин: азотиста (нітратна) основа, пентоза, фосфатна кислота ? залишки.

Порівняльна характеристика ДНК і РНК

 

ДНК

РНК

Структура

Два полінуклеотидні ланцюги з'єднані між собою

Один полінуклеотидний ланцюг

Нітратні снови в нуклеотидах

Аденін (А), Гуанін (Г), цитозин (Ц), тимін (Т)

Аденін (А), гуанін (Г), і цитозин (Ц), урацил (У)

Моносахарид у нуклеотиді

Дезоксирибоза

Рибоза

Місце розташування в клітині

Ядро, мітохондрії, пластиди

Ядерце,цитоплазма

Спосіб синтезу

Редуплікація ? подвоєння за принципом комплементарності

Матричний синтез за принципом комплементарності на одному з ланцюгів ДНК

Комплементарність

А ? Т; Ц ? Г

А ? У; Ц ? Г

Функції

Збереження й передача спадкової інформації в ряді поколінь

Беруть участь у синтезі білка: і-РНК (м-РНК) переписують і передають інформацію про структуру білків із ядра до рибосоми;

Р-РНК містяться в рибосомах; т-РНК беруть участь у транспортуванні амінокислот

 

Домашнє завдання

Опрацювати параграф 18,19,20.

Зробити кросворд по параграфах.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора