A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 45. Сучасний стан досліджень геному.

Дата: 20.01.2021 17:36
Кількість переглядів: 5289

21.01.2021

Завдання:

Опрацювати матеріали за силками 

 

  1. презентації та відео

https://naurok.com.ua/prezentaciya-suchasniy-stan-doslidzhen-genomu-96746.html  

https://vseosvita.ua/library/prezentacia-sucasnij-stan-doslidzen-genomu-ludini-378557.html

https://www.youtube.com/watch?v=qd52PdmnkO4

https://www.youtube.com/watch?v=cMyfyCsrg9M

  1.   посилання на підручник

https://pidruchnyk.com.ua/1130-biologiya-ekologiya-10-klas-sobol.html

Пр. 42 с.164-167.

https://studfile.net/preview/5281022/page:3/ 

  1. Створити опорний конспект теми
    4.     Дати відповіді на питання с.167 1, 2,7,10

 

Записати конспект,відповіді у зошит, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24. З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

 

Міжнародна програма «Геном людини» була сформульована на початку 90-х років XX ст. Внаслідок копіткої роботи до початку 2003 р. геном людини повністю секвенований, тобто повністю прочитана послідовність трьох мільярдів пар основ, з яких побудована ДНК всіх 23 пар хромосом людини. Генетична довжина геному людини складає 3000 сМ (сантиморганіда, генетична відстань, яка дорівнює 1 % кросинговеру). Розв'язання програми «Геном людини» сприяло створенню генетичної карти, відтворенню цитогенетичної карти геному і власне секвенсу.
ГЕНОМ ЛЮДИНИ – сукупність усіх генів і міжгенних проміжків молекул ДНК людини, що містяться в ядрі й мітохондріях клітини. Геном людини має значну подібність до інших еукаріотичних геномів, а саме: мозаїчний принцип будови кодувальної частини, наявність функціональних та нефункціональних послідовностей ДНК, надлишковість нефункціональних послідовностей ДНК та ін. У той же час геном людини має низку особливостей

Генетична карта передбачає встановлення послідовності розміщення генетичних маркерів з відстанню не більше 1 см вздовж усіх хромосом. Така генетична карта дозволяє картувати будь-який ген, встановити відносну відстань між локусами.

Винятковим успіхом програми «Геном людини» було створення інтегральних (фізичних) карт геному.

Картовано близько 40000 кодуючих послідовностей. Загальне число генів, очевидно, складатиме 30500-40000.

На сьогодні весь геном людини клонований у вигляді великих фрагментів, які перекривають один одного. Розташування кожного з цих фрагментів на хромосомі визначено з високою точністю.

Термін клонування означає, що ген картований, виділений, вивчена його структура, знайдена мутація, яка викликає те чи інше захворювання.

Розкриття геному людини сприятиме розвитку нових напрямків медицини, вивченню природи спадкових і злоякісних хвороб, розробці генної і клітинної терапії.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора