A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку: 5.43: «Облік товарів і тари на підприємстві»

Дата: 24.06.2022 17:37
Кількість переглядів: 131

ТЕМА 5. АВТОМАТИЗОВАНА ОБРОБКА ОБЛІКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОГРАМ «1С: ПІДПРИЄМСТВО» .

Тема уроку: 5.43: «Облік товарів і тари на підприємстві»

Введення відомостей про товари і послуги.

Список номенклатури запасів, обладнання (не введено в експлуатації матеріальних необоротних активів), продукції, а також перелік послуг (отриманих, наданих і внутрішніх виробничих), ведеться в довіднику «Номенклатура». В цей довідник заноситься також інформація по тарі, наборах товарів і комплектах. Перед заповненням документів, в яких дані підставляються з довідника «Номенклатура», рекомендується попередньо заповнити цей довідник, а він в свою чергу, той же вимагає попереднього заповнення ряду довідників, таких як:

• Довідник «Класифікатор одиниць вимірювання »

Доступ меню Підприємство - Товари (матеріали, продукція, послуги) - Класифікатор одиниць вимірювання або відкриваємо через меню Склад.

Якщо в Класифікаторі немає потрібної одиниці вимірювання, заповнити довідник можна довільним чином, натиснувши кнопку - Додати, але краще підбором з класифікатора стандартних міжнародних і національних одиниць виміру. Для цього на П. І. натискаємо на кнопці Підбір з класифікатора. Де в вікні, подвійним клацанням миші, вибираємо потрібну одиницю виміру

У програмі передбачено відображення операцій з однієї номенклатурою в різних одиницях виміру. Одна з них повинна бути визнана основною або базової. Всі рухи ТМЦ в кількісному вимірі будуть перераховуватися в цю одиницю.

• Довідник «Номенклатурні групи »

Доступ меню Підприємство - Товари (матеріали, продукція, послуги) - Номенклатурні групи. Натиснувши на кнопку

В новому елементі довідника вводимо Найменування групи (напр. товар, продукція, канцтовари або більш конкретно: продукти, меблі, косметика, напої, і т.д.). В поле Податкове призначення вводимо, обкладається товар ПДВ.

Таблична частина заповнюється автоматично після заповнення довідника Номенклатура.

• Довідник «Типи цін номенклатури»

Кількість цін в конфігурації не обмежена. У довідник Типи цін необхідно ввести які використовуються компанією назви типів цін, наприклад: "роздрібна", "оптова", "закупівельна" і т. д.

Для кожної позиції номенклатури може бути призначено стільки цін, скільки їх зберігається в довіднику Типи цін.

Відкриємо довідник Типи цін через меню Підприємство - Товари (матеріали, продукція, послуги) - Типи цін номенклатури.

В основному, в даний довідник у всіх конфігурація: 1С: вводяться три основних ціни "роздрібна","оптова"," закупівельна ". Але, якщо необхідно внести новий тип цін, на П. І натиснувши на кнопку - - Додати, в новому елементі довідника, вводимо новий тип ціни.

Заповнення довідника «Номенклатура».

Для введення нового елемента номенклатури відкриваємо потрібну групу (папку), наприклад, Товари та, натиснувши на кнопку Або натиснувши на клавіатурі клавішу Insert, у вікні вводимо дані.У довіднику вводимо короткий і повне найменування номенклатури, якщо потрібно, вводимо артикул.

Довідник незалежний від списку складів організації, від осіб яких ведеться облік в базі. Тобто, одні і ті ж елементи довідника можуть використовуватися в відображенні господарських операцій по всіх складах і всім організаціям. Єдиним визначальною ознакою для системи є тільки перемикач «Послуга». Якщо він вимкнений - це ознака матеріальної цінності, для якої ведеться складський облік руху і залишків. Якщо він включений - це нематеріальна номенклатура, для якої не буде вестися складський облік.

Перемикач «Є транспортною послугою» впливає на формування друкованої форми документа «Податкова накладна», що видається покупцеві.

Одиниця вимірувводиться автоматично та, яку встановили в основних налаштуваннях. В даному випадку - Штука. Щоб вибрати іншу одиницю, клацаємо мишею по кнопці довідника.

Реквізит «Номенклатурная група» заповнюється посиланням на елемент однойменного довідника. В даному випадку вибираємо Товар. Значення реквізиту визначає входження номенклатури в групу для угруповання доходів від реалізації та витрат підприємства (в тому числі виробничих).

Значення реквізиту «Ставка ПДВ» буде використовуватися системою для підстановки за замовчуванням в документи купівлі / продажу даної номенклатури.

Реквізит «Пільга з ПДВ» стає доступним для введення і редагування, якщо в реквізиті «Ставка ПДВ» вибрано значення «Без ПДВ». Тут вказується підстава для пільги з ПДВ - відповідний пункт закону про ПДВ, текст використовується для формування друкованої форми податкової накладної.

«Код групи товарів» (УКТ ЗЕД)водимо для імпортних і підакцизних товарів. Код в довідник вводимо з вбудованого класифікатора, аналогічно од. виміру.

Перемикач (вимірюється у сумів виразі) і поле (Текст для друку в ПН) використовуються для відображення послуг в друкованій формі податкової накладної, якщо послуга не вимірюється кількісними вимірювачами (з 2014 р вже не діє).

Реквізит (Стаття витрат) - параметр, який буде використовуватися для постановки за замовчуванням відповідної статті при списанні ТМЦ на витрати і витрати організації.

Після заповнення Основної закладки натискаємо кнопку Записати для того, щоб активувати наступні закладки.

На закладці Ціни вводимо ціну товару.

Переходимо на закладку (Рахунки). Закладка Рахунки призначена для визначення значень облікових параметрів господарської операції із запасами, послугами та обладнанням як «стандартні заводські». А також для різних операцій з ТМЦ - для власних і комісійних товарів, для зберігання на складах або переданих на комісію або в переробку.

Так, наприклад, для обліку товару використовуються такі рахунки, як показані на малюнку

на закладці (Податковий облік), вводимо (Податкове призначення): напр., Обкладається ПДВ і Податкове призначення доходів і витрат: напр., Госп. Д-сть.

1. Опрацювати конспект лекції

2. Зробити конспект у зошит

3. Дати відповіді на тесттові завдання:

  1. Інформаційні технології – це:

а) процеси, що застосуються в системах управління базами даних;

б) технології та засоби, що забезпечують та підтримують інформаційні процеси; в) процеси збирання інформації

  1. Що розуміють під терміном "нові інформаційні технології"?

а) сукупність методів і засобів отримання і використання інформації на базі обчислювальної і комунікаційної техніки і широкого використання математичних методів

б) інноваційні методи збирання та обробки інформації в) використання ПЕОМ та програмного забезпечення г) це технології електронного зберігання інформації;

  1. Інформаційна система це:

а) система, яка організовує пам'ять і маніпулювання інформацією щодо проблемної сфери".

б) система, яка здійснює або в якій відбуваються інформаційні процеси

в) організований набір елементів, що збирає, обробляє, передає, зберігає та надає дані.

г) методи і засоби отримання і використання інформації на базі обчислювальної і комунікаційної техніки.

  1. Технічне забезпечення ІС — це:

а) організація інженерних робіт у підрозділах підприємства;

б) накопичення на складах підприємства необхідних запасів оргтехніки;

в) комплекс технічних засобів, призначених для автоматизації менеджменту підприємства;

г) програмна підтримка прийняття управлінських рішень.

4. Фото конспекту відправити на електронну пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора