A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 2.2: «Загальна характеристика рахунків, як метод систематизації і узагальнення облікових даних»

Дата: 10.03.2022 17:39
Кількість переглядів: 192

ТЕМА 2. РАХУНКИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І ПОДВІЙНИЙ ЗАПИС

Тема уроку 2.2: «Загальна характеристика рахунків, як метод систематизації і узагальнення облікових даних»

Система рахунків бухгалтерського обліку як   елемент його   методу є способом економічного групування, поточного контролю та відображення наявності і руху активів, зобов'язань, власного капіталу, здійснення господарських операцій.

З    позицій    сучасних    поглядів    на    зміст     бухгалтерського обліку, рахунки є складовими систематизації та збереження інформації, яка для потреб прийняття управлінських   рішень   має   бути   накопичена та збережена. Таке розуміння рахунків є типовим для більшості закордонних науковців.

Рахунок вважається основною одиницею збереження інформації у бухгалтерському обліку. Більше того, рахунок – це стандартизований формат, який використовується для збору інформації про кожен елемент бухгалтерського обліку з метою:

а) полегшення підготовки фінансової звітності;

б) забезпечення безперервної перевірки точності запису господарських операцій.

Характеристики    рахунків     як     системи     і     окремого     рахунку як елемента цієї системи відмінні. Інформаційна модель (система бухгалтерського обліку) фінансового стану і діяльності підприємства складається із деякого числа елементів (рахунків), що є носіями класифіка- ційних ознак. Останні вказують на якісну визначеність врахованих на них об'єктів, формують ознаки виділення рахунків.

Рахунки відкривають на кожен вид активу, зобов’язань і капіталу, доходів і витрат. Невеликому господарюючому суб’єкту достатньо мати декілька десятків рахунків у той час, як корпорація мусить використовувати дуже велику їх кількість.

В основі побудови (формату) рахунку покладена ідея розподільного відображення двох можливих змін, що відбуваються в об'єктах бухгалтерського обліку: збільшення та зменшення їх величини (наявності, розміру). Тому кожен із рахунків бухгалтерського обліку – це двостороння таблиця для відокремленого відображення збільшення та зменшення, що відбувається в об’єкті бухгалтерського обліку, інформацію про наявність та зміни якого фіксує згадуваний рахунок.Традиційно лівій стороні таблиці, що є форматом рахунку, присвоєна назва “Дебет”, а правій – “Кредит”.

У міжнародній та вітчизняній практиці найбільш розповсюдженим є найпростіший формат рахунку – так звана “Т-модель рахунку” - Т-рахунок. Назва формату зв’язана з тим, що нагадує літеру “Т”. У цілому ж система рахунків дуже гнучка і можна вживати інші їх формати, як, скажімо, записи в стовпчик. Проте рахунок створено так, що всі збільшення вносять в одну його сторону, а всі зменшення – в протилежну.

Рахунок формату “Т-модель” включає три елементи:

  1. назву, яка звичайно відображає об’єкт, інформація про який фіксується на рахунку;
  2. ліву частину дебет, що означає назву лівої сторони рахунку;
  3. праву      частину – кредит,       що      вказує       назву       правої сторони формату рахунку.

1. Опрацювати лекцію

2. Зробити конспект

3. Пов’язати наведені нижче терміни з їх визначеннями. Для цього проставити ліворуч від номеру терміну відповідну літеру.

Термін

Визначення

(1) Адміністрація

А. Податкові служби, банки і аудиторська служба

(2) Власники

Б. Фізичні та юридичні особи, які потребують інформації про діяльність підприємства для прийняття рішень

(3) Внутрішні

користувачі

В. Засновники і учасники підприємства, менеджери, управлінці всіх рівнів

(4) Дебітори

Г. Група людей, що вклали у справу свій капітал і ризикують найбільше, ніж будь-хто, і зацікавлені в одержанні максимального прибутку

(5) Зовнішні

користувачі

Д. Юридичні та фізичні особи, перед якими у підприємства є заборгованість за надані послуги, відвантажену продукцію тощо

(6) Користувачі

звітності

Е. Група людей на підприємстві, яка несе повну відповідальність за управління його діяльністю і досягнення цілей, що стоять перед ним

(7) Кредитори

Є. Юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів

4. Виконану роботу надіслати на пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора