A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ ВИРАЖАТИ СВОЇ ЕМОЦІЇ.

Дата: 18.04.2024 18:04
Кількість переглядів: 10

 Рекомендації батькам:   Як навчити дитину виражати свої емоції?

Знайомимо дитину з емоціями. 
      Для цього можна взяти будь-які картки «Емоції» або емоційний кубик і розказати дитині, які емоції бувають. Важливо при цьому обговорити, коли саме людина може сердитись, сумувати, радіти тощo.

🔹 Проговорюємо дитині свої емоційні стани, наприклад «радію, коли ти посміхаєшся» чи «мені сумно, коли ти так поводиш себе».

🔹 Допомагаємо дитині розібратись зі своїми почуттями, даючи їм назву, наприклад «мені здається, ти сердишся, тому що ми не купили нову іграшку», «ти сумуєш, бо твоя подружка поїхала?».
Особливо це важливо для маленьких діток, оскільки вони часто капризують саме через те, що не можуть висловити якусь свою емоцію.

🔹 Не блокуємо емоції дитини фразами на зразок «не кричи», «не плач», «чоловіки не плачуть» і т.п. Виникає емоційне блокування, дитина отримує установку про те, що емоції виражати не можна. Це заборонено.

🔹 Самі виражаємо емоції. Коли батьки все тримають у собі, дитина засвоює саме такий зразок поведінки. Чим дорослішою вона буде ставати, тим більше емоцій буде залишатись всередині. 
Отже, важливо самим навчитись екологічно «випускати пар» і навчити цьому дитину. Дозволяйте собі проживати ті стани, які є.

🔹 Треба донести до дитини інформацію, що будь-яка емоція має право на існування, вона виникає без бажання дитини. Але вже дитина може вчитись управляти своїм емоційним станом, що зовсім не означає тримати все в собі. 
Дитина повинна чути від вас фразу «я тебе розумію, ти сердишся, але …» Тоді вона не буде боятись розказати вам про свої тривоги і переживання. 

       Якщо ж дитина все ж таки буде тримати все в собі, то це прямий шлях до нервових зривів або психосоматичних розладів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора