A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 5.57: «Оборотно-сальдова відомість»

Дата: 24.05.2022 18:40
Кількість переглядів: 150

Тема 5. Автоматизована обробка облікової інформації за допомогою програм «1С: Підприємство» 

Тема уроку 5.57: «Оборотно-сальдова відомість»

План лекції

1. Загальні відомості програми 1С: «Підприємство» оборотно-сальдова відомість (ОСВ).

2. Приклад створення, заповнення оборотно-сальдової відомості (ОСВ) за допомогою програми 1С: «Підприємство».

1. Загальні відомості програми 1С: «Підприємство» оборотно-сальдова відомість (ОСВ).

Цей звіт показує початкові і кінцеві залишки, а також обороти за період для вибраного рахунку. Для рахунків, по яких ведеться аналітичний облік, можна отримати залишки і обороти окремо по об'єктах аналітичного обліку (субконто). Якщо вибраний рахунок містить субрахунки, то звіт можна сформувати з деталізацією за субрахунками.

Наприклад, при необхідності отримати дані про витрати основного виробництва протягом звітного періоду в параметрах звіту слід вказати рахунок 231 «Основне виробництво». Сформований звіт покаже витрати на виробництво з двома рівнями розбивки – за підрозділами організації і по номенклатурних групах всередині кожного підрозділу.

У налаштуваннях звіту можна встановити ознаку виведення розгорнутого сальдо для вибраного рахунку. При цьому розгорнуте сальдо розраховується для кожного рівня угруповання і по рахунку в цілому. Якщо ознака виведення розгорнутого сальдо встановлений, то в рядку «Разом розгорнуте» виводиться розгорнуте сальдо по рахунку, а в рядку «Разом» згорнуте сальдо.

По складу виведеної інформації звіт Оборотно-сальдова відомість по рахунку нагадує фрагмент звіту Оборотно-сальдова відомість.

Для первинного формування даного звіту можна скористатися меню «Звіти» – «Оборотно-сальдова відомість по рахунку». Крім того, звіт Оборотно-сальдова відомість по рахунку можна сформувати наступною послідовністю дій: заздалегідь сформувати звіт Оборотно-сальдова відомість, в його формі двічі клацнути мишею на рядку потрібного рахунку і в списку, вибрати назву звіту Оборотно-сальдова відомість по рахунку.

Звіт Оборотно-сальдова відомість у 1С 8.3 є найголовнішим звітом бухгалтера. З його допомогою можна:

- Побачити повні дані про стан бухгалтерського та податкового обліку організації, а також обороти та сальдо по кожному рахунку окремо.

- Виявити та виправити помилки.

- Швидко знайти інформацію, що цікавить, і відповісти на питання, що виникають у поточній роботі.

2. Приклад створення, заповнення оборотно-сальдової відомості (ОСВ) за допомогою програми 1С: «Підприємство».

Отже, в загальному вигляді ОСВ в програмі 1С Бухгалтерія 8.3 виглядає ось так:

У такому вигляді оборотка не надто інформативна. Для її зміни потрібно скористатися кнопкою «Показати налаштування»

У відкрила формі на першій закладці «Угруповання» рекомендую встановити прапорець «За субрахунками»

Тепер ОСВ буде виглядати ось так, з розшифровкою кожного рахунку по субрахунках.

Багато користувачів з допитливим розумом частенько запитують, а навіщо на закладці «Угруповання» є кнопка «Додати» і що вона нам дає для настройки.

Давайте подивимося. Знімемо прапорець «За субрахунками» і по кнопці додамо рахунок, наприклад 10 з прапорцем «За субрахунками» і порожнім субконто.

В результаті вийшла ось така ОСВ. З деталізацією по субрахунках тільки одного 10 рахунку, а інші рахунки без деталізації.

Ще раз повернемося в настройку на першу закладку. В осередку «по субконто» натискаємо на три точки і в списку, що з'явився вибираємо, наприклад, номенклатура.

Формуємо ОСВ і ось така краса у нас вийшла, з деталізацією 10 рахунку по субрахунках і по номенклатурі.

Продовжимо вивчення налаштувань звіту (я повернула ОСВ до деталізації по субрахунках всіх рахунків) і переходимо на закладку «Відбір». Якщо ви працюєте з забалансовими рахунками, то я раджу вам встановити відповідний прапорець.

Тоді дані про позабалансових рахунках з'являться внизу ОСВ:

Продовжуємо вивчати можливості настройки ОСВ. І на закладці «Показники» встановлюємо прапорець НУ. Це дозволить нам бачити дані в Оборотка не тільки з бухгалтерського, а й за податковим обліком. Можна вивести в звіт постійні і тимчасові різниці.

На закладці «Додаткові поля» є можливість встановити прапорець, для виведення на екран найменування рахунку. Це зручно, так як далеко не кожен бухгалтер пам'ятає, як називається той чи інший рахунок в плані рахунків.

Після всіх наших налаштувань в оборотно-сальдової відомості будуть виведені відомості за субрахунками всіх рахунків, дані з бухгалтерського та податкового обліку, а також назви рахунків бухгалтерського обліку.

1) Ознайомитись с лекцією

2) Для наочного прикладу, перейти за посилянням, переглянути відео уривок, приклад заповнення оборотно-сальдової відомості

Оборотно-сальдова відомість

3) Зробити опорний конспект


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора