A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 22. Обмін речовин та енергії – основа функціонування біологічних систем.

Дата: 28.10.2021 07:53
Кількість переглядів: 4368

04.11.2021

Завдання:

Опрацювати матеріали за силками 

  1.  Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=J8VuigisH1M

https://www.youtube.com/watch?v=vh-R7czH9Qw

  1.  

 посилання на підручник

https://pidruchnyk.com.ua/1130-biologiya-ekologiya-10-klas-sobol.html

§22 стр.86-90

https://history.vn.ua/pidruchniki/sobol-biology-and-ecology-10-class-2018-standard-level/24.php

  1. Створити конспект теми

Записати конспект у зошит, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24 З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

 

Будь-які процеси в живому організмі — рух, ріст, розвиток, розмноження, відповідь на подразник та інші — зумовлені перетворенням одних хімічних речовин на інші. Вони чітко узгоджені й здійснюються під контролем клітини організму. Сукупність цих реакцій називається обміном речовин, або метаболізмом. Він складається з двох взаємно протилежних процесів:

• анаболізму (асиміляції, пластичного обміну) — сукупності реакцій біосинтезу високомолекулярних речовин (білків, нуклеїнових кислот, вуглеводів і ліпідів) з низькомолекулярних; потребуютьвитрат енергії;

• катаболізму (дисиміляції, енергетичного обміну) — сукупності реакцій ферментативного розщеплення складних речовин до низькомолекулярних продуктів; супроводжується вивільненням енергії.

Одночасно з утворенням продуктів дисиміляції відбувається вивільнення енергії хімічних зв’язків, яка частково розсіюється у вигляді тепла, частково — запасається у молекулах АТФ.

Основним джерелом енергії для живих організмів є сонячне світло (прямо чи опосередковано). Організми, що здатні синтезувати органічні речовини з неорганічних, є автотрофами. Одні з них використовують для цих процесів енергію світла — це фототрофи (зелені рослини, ціанобактерії, деякі одноклітинні тварини та бактерії). Інші автотрофи для синтезу органічних сполук із неорганічних використовують енергію, яка звільняється під час хімічних реакцій. Це хемотрофи.

Гриби, більшість тварин і бактерій належать до гетеротрофів. Для них джерелом енергії є органічні сполуки, синтезовані іншими організмами, які вони одержують з їжею (живі організми, їхні рештки або продукти життєдіяльності).

Ось деякі процеси, для яких живим організмам потрібна енергія:

• хімічні (синтез органічних сполук);

• механічні (скорочення м’язів, рух джгутиків та війок одноклітинних організмів);

• електричні (проходження нервового імпульсу по нервовому волокну);

• теплові (підтримання сталої температури тіла);

• світлові (перетворення енергії хімічних зв’язків органічних сполук на енергію свічення деяких мікроорганізмів, комах, глибоководних риб).

Іншими прикладами є активний транспорт речовин до клітини і назовні проти градієнту дифузії (приклад: робота калій- натрієвого насосу), фагоцитоз, піноцитоз, екзоцитоз тощо.

Загальні закономірності обміну речовин є такими:

• надходження поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів), вітамінів, мінеральних речовин, води до організму в складі продуктів харчування;

• перетворення поживних речовин (білків, полісахаридів, жирів) у травному тракті на більш прості сполуки (амінокислоти, моносахариди, жирні кислоти, гліцерин), що здатні всмоктуватисяепітелієм слизової оболонки шлунка та кишечнику;

• транспорт простих сполук кров’ю та лімфою, надходження їх крізь мембрани судин до органів і тканин (печінки, м’язів, головного мозку, нирок, жирової тканини тощо);

• внутрішньоклітинний метаболізм (проміжний обмін);

• виділення з організму кінцевих продуктів обміну речовин (вуглекислого газу, води, сечовини, амоніаку та ін.) через нирки, легені, шкіру, кишечник.

 

Домашнє завдання

  • Опрацювати параграф 22.
  • Відповісти на питання.

1. Що таке мембранне транспортування? 2. Назвіть основні види транспортування. 3. Що таке метаболізм? 4. Наведіть приклади структур клітини, що беруть участь у процесах метаболізму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора