A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 2.9: «Відкриття рахунків. Порядок записів на рахунках»

Дата: 17.03.2022 19:06
Кількість переглядів: 416

ТЕМА 2. РАХУНКИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І ПОДВІЙНИЙ ЗАПИС

Тема уроку 2.9: «Відкриття рахунків. Порядок записів на рахунках»

Відкриття рахунку розглянемо на прикладі

Необхідно:

Використовуючи дані початкового Балансу з попередньої задачі, відкрити до його статей необхідні бухгалтерські рахунки синтетичного та аналітичного обліку, у “Т”-вигляді.

Рекомендації з виконання задачі

Етап 1. Відкриття синтетичних рахунків бухгалтерського обліку.

+На основі балансу підприємства ВАТ “Прогрес” (див. форму 1) слід відкрити синтетичні рахунки бухгалтерського обліку у вигляді літери “Т” і записати у них суму початкового сальдо, рисунок 1

Рис.1 – Відображення початкових сальдо бухгалтерського рахунку

У якості назви рахунку може бути вказаний лише шифр синтетичного рахунку. Початкові сальдо вказують на суму залишку коштів по цих рахунках, станом на 01.01.200Хр.

Під час виконання задачі слід пам'ятати про дві такі основні речі:

1) сумі залишку по якійсь окремій статті балансу може відповідати як залишок тільки по одному рахунку, так і сума залишків по декількох рахунках, однорідних за змістом (наприклад, залишку балансової статті “Витрати майбутніх періодів” відповідає залишок тільки одного, однойменного, рахунку 39 “Витрати майбутніх періодів”, тоді як залишок за статтею “Грошові кошти та їх еквіваленти” є сумою залишків по таких рахунках, як: 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках” та інших).

2) до рахунків синтетичного обліку належать не тільки рахунки, але й субрахунки, що відкриваються до цих рахунків (наприклад, рахунок 30 “Каса”, субрахунок “Каса в національній валюті”).

Приклад 2.

Будемо вважати, що стаття балансу “Незавершене виробництво” містить станом на 01.01.200Хр. суму 10 тис. грн. (10 000 грн.).

Нам слід накреслити рахунок у вигляді літери “Т”, позначити його ліву частину як “Дебет”, а праву – “Кредит”. Потім необхідно вказати шифр і назву синтетичного рахунку (або лише його шифр за Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій) та записати суму початкового сальдо по цьому рахунку:

Примітка 2. У наведеному вище прикладі 2 використовується рахунок 23 “Виробництво”, хоча назва балансової статті, що відповідає йому, має назву “Незавершене виробництво”. Зауважимо, що ці стаття й рахунок однаково відображають обсяги продукції, виробництво якої ще триває (тобто, початкові залишки за цією статтею та рахунком “Виробництво” однаково вказують на обсяги собівартості продукції, виробництво якої не закінчено, – для галузей, що зайняті виготовленням продукції).

1. Опрацювати лекцію

2. Зробити конспект

3. На підставі даних віднести статті до активу чи пасиву балансу; визначити величину довгострокової позики банку та власного капіталу підприємства.

Дані для виконання:

№ з/п

Назва статті

Сума,

тис. грн.

1

Розрахунки з оплати праці

3000

2

Поточна кредиторська заборгованість за товари,

роботи, послуги

600

3

Виробничі запаси

8000

4

Основні засоби

35800

5

Зареєстрований  капітал

25000

6

Короткострокові кредити банків

400

7

Готівка

150

8

Рахунки в банках

15200

9

Нерозподілений прибуток

38000

10

Незавершене виробництво

2000

11

Готова продукція

9000

12

Довгострокові кредити банків

?

4. Виконану роботу надіслати на пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.ne


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора