A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 2.10: «Подвійний відбиток господарських операцій в рахунках. Контрольне значення подвійного відбитку операцій в рахунках»

Дата: 17.03.2022 19:10
Кількість переглядів: 114

ТЕМА 2. РАХУНКИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І ПОДВІЙНИЙ ЗАПИС

Тема уроку 2.10: «Подвійний відбиток господарських операцій в рахунках. Контрольне значення подвійного відбитку операцій в рахунках»

План лекції

1. Подвійний відбиток господарських операцій в рахунках

2. Метод подвійного запису і бухгалтерське проведення

1. Подвійний відбиток господарських операцій в рахунках

Кожна господарська операція відображається в бухгалтерських документах, а потім переноситься на рахунки бухгалтерського обліку із застосуванням способу подвійного запису. Сутність Методу подвійного запису полягає в наступному: будь-яка господарська операції зачіпає два рахунки (дві статті балансу) і тому повинна записуватися двічі - в дебет одного рахунку і в кредит іншого. Причому записи на рахунках виробляються таким чином, що дебет одною рахунку може бути взаємопов'язаний з кредитом одного чи кількох рахунків, а кредит одного рахунку з дебетом одного або декількох рахунків в однакових сумах.

Завдяки методу подвійного запису об'єкти бухгалтерського обліку знаходять відбиток на рахунках у взаємній зв'язку, що має важливе значення для контролю. Процедура визначення рахунків, яких торкається даної господарською операцією, і подальшого відображення на цих рахунках суми проведеної операції називається, бухгалтерським проведенням. Бухгалтерська проводка складається тільки на підставі документів.

Взаємний зв'язок між рахунками, що виникає при подвійного запису, називається кореспонденцією рахунків, а рахунки, між якими виникає такий зв'язок, називаються кореспондуючими рахунками.

В результаті обробки документів бухгалтер встановлює кореспонденцію рахунків або проводку (сума операцій як би проводиться від рахунку до рахунку), вказуючи дебетуемий і кредитується рахунку.

У бухгалтерському обліку господарські операції показують в календарній послідовності їх здійснення. Відображення господарських операцій в міру їх здійснення в порядку надходження документів до бухгалтерії називається хронологічної записом. Реєстрація госп. операцій в хронологічній послідовності здійснюється в реєстраційному журналі (журнал реєстрації господарських операцій). У журналі реєстрації підводиться підсумок, тобто визначається сума по всім документам. Для здійснення контролю за господарськими процесами, узагальнення відомостей про об'єкти обліку все госп. операції групуються на рахунках по економічно однорідними ознаками. Таке групування називається систематичної записом (інакше називається рознесенням по рахунках).

Систематична запис дозволяє отримувати з рахунків бухгалтерського обліку необхідні відомості про враховуються об'єктах. Хронологічний порядок служить для контролю за повнотою реєстрації операцій і правильністю систематичної записи. Хронологічний порядок часто передує систематичної записи на рахунках бухгалтерського обліку, тобто операції спочатку відображаються в реєстраційному журналі, а потім систематизуються на відповідних рахунках.

Застосування автоматизованих систем бухгалтерського обліку дозволяє об'єднати хронологічну і систематичну запис, спростити бухгалтерські записи зменшити ймовірність помилок.

2. Метод подвійного запису і бухгалтерське проведення

Економічна сутність господарської операції полягає в тому, що вона викликає подвійні та рівновеликі зміни засобів та джерел їхнього формування. Двоїстий характер господарської операції зумовлює необхідність відображення її на рахунках методом подвійного запису.

Подвійний запис – це метод відображення суми господарської операції двічі: за дебетом одного рахунку і за кредитом іншого.

У подвійному записі реалізуються технічний та контрольний прийоми бухгалтерського обліку. Технічний прийом забезпечує горизонтальний взаємозв’язок між рахунками. Контрольний прийом випливає зі ствердження, що незалежно від кількості операцій загальна сума записів за дебетом усіх рахунків завжди дорівнюватиме загальній сумі записів за кредитом цих рахунків.

Отже, мета подвійного запису:

  1. у забезпеченні горизонтального взаємозв'язку між рахунками;
  2. у контролі збалансованості підсумків записів на рахунках з метою виявлення технічних помилок (обороти за дебетом і кредитом за сумою рахунків мають дорівнюватись).

Форма вираження взаємозв'язку між рахунками в процесі відображення господарських операцій методом подвійного запису називається кореспонденцією рахунків.

Рахунки, між якими виникає взаємозв'язок при відображенні господарських операцій, називаються кореспондуючими.

Велика кількість господарських операцій за характером є типовими, що дозволяє    використовувати в    бухгалтерському обліку    формалізовані записи ( проводки, проведення).

Кореспонденція рахунків із указівкою суми виконаної господарської операції, відображеної під окремим номером, називається бухгалтерським проведенням.

Наприклад, у касу підприємства надійшли кошти з банку на суму 100000 грн. Схематично ця операція відображається на рахунках таким чином:

Відображення бухгалтерського запису у вигляді алгоритму може бути виконане як у горизонтальному, так і у вертикальному виді:

Для складання бухгалтерського проведення необхідно:

  1. визначити сутність змін, що відбуваються за результатами операції, у господарських засобах і джерелах їхнього утворення;
  2. за Планом рахунків обрати ті рахунки, за дебетом і кредитом яких має бути записана сума господарської операції.

Тотожність відображення господарських операцій на кореспондуючих рахунках забезпечує рівність сум оборотів за дебетом і кредитом.

За кількістю кореспондуючих рахунків проведення бувають прості та складні.

У простому проведенні кореспондують між собою тільки два рахунки: один рахунок дебетується та один кредитується.

У складному проведенні один рахунок дебетується, а кілька рахунків – кредитуються на загальну суму, або навпаки: один кредитується, а кілька дебетуються на загальну суму.

Наприклад: З каси підприємства видано заробітну плату в сумі 25000 грн., у підзвіт на відрядження – 350 грн., на оплату канцелярських витрат – 50 грн.

Бухгалтерське проведення матиме вид:

К-т    рах. 30 «Готівка»                                                         25400

Д-т    рах. 66 «Розрахунки з оплати праці»                       25000

Д-т    рах. 372 «Розрахунки з підзвітними особами»            350

Д-т рах. 92 «Адміністративні витрати»                                 50

З метою забезпечення єдиних підходів до відображення операцій застосовують Інструкцію №291 та типові кореспонденції рахунків, що наводять у спеціальних довідниках.

1. Опрацювати лекцію

2. Зробити конспект

3. Визначити вплив господарських операцій на бухгалтерський баланс.

№ з/п

Зміст операції

Актив

Пасив

Тип

операції

1

Перераховано з поточного рахунку банку в погашення кредиту

 

 

 

2

Одержана на поточний рахунок передоплату від покупця

 

 

 

3

Перераховано кошти з поточного рахунку в касу підприємства

 

 

 

4

Видані з каси грошові кошти під звіт

 

 

 

5

Перераховано з поточного рахунку до бюджету

 

 

 

6

Видана заробітна платня працівникам підприємства

 

 

 

7

Оприбутковані канцелярські товари, придбані підзвітною особою

 

 

 

8

Повернена невикористана підзвітною особою сума грошових коштів

 

 

 

9

Перераховані з каси на поточний рахунок грошові кошти

 

 

 

10

Одержані матеріали від постачальника

 

 

 

11

Списані матеріали, використані на виробництво продукції

 

 

 

12

Нарахована заробітна плата працівникам виробництва

 

 

 

13

Утриманий ПДФО із заробітної плати

 

 

 

14

Оприбуткована на склад готова продукція

 

 

 

15

Перераховано постачальникам

 

 

 

16

Відвантажена готова продукція покупцю

 

 

 

4. Виконану роботу надіслати на пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.ne


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора