A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 2.13: «Поняття хронологічного та системного запису. Системні рахунки (рахунки першого порядку) і субрахунки (рахунки другого порядку)»

Дата: 24.03.2022 20:01
Кількість переглядів: 83

ТЕМА 2. РАХУНКИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І ПОДВІЙНИЙ ЗАПИС

Тема уроку 2.13: «Поняття хронологічного та системного запису. Системні рахунки (рахунки першого порядку) і субрахунки (рахунки другого порядку)»

План лекції

1. Хронологічна і систематична система запису господарських операцій

2. Системні рахунки (рахунки першого порядку) і субрахунки (рахунки другого порядку)

1. Хронологічна і систематична система запису господарських операцій

Запис господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку здійснюється відповідно до перевіреними документами, що підтверджують факт їх здійснення. При відображенні операцій на рахунках документи групуються в хронологічній послідовності, тому записи господарських операцій на рахунках в порядку їх здійснення називаються хронологічними.

У практиці облікової роботи хронологічні записи виробляються в Журналі (книзі) реєстрації господарських операцій, де вказуються номери, дати, зміст господарських операцій, кореспондуючі рахунки і суми. Такі регістри (журнали, книги) застосовуються, як правило, організаціями при невеликому обсязі господарських операцій. Журнал дозволяє здійснювати контроль за повнотою відображення господарських операцій і збереженням документів.

Форма Журналу реєстрації господарських операцій наступна:

№ з/п

Документ

Зміст господарської операції

Кор-ція

Сума, грн

Д-т

К-т

Для обліку господарських засобів і джерел їх формування необхідна системна реєстрація інформації, яка представляє її угруповання за економічним змістом на рахунках бухгалтерського обліку відповідно до розробленої системи рахунків. Тому записи, що дозволяють групувати інформацію за економічним змістом, тобто за однорідними об'єктам, називаються систематичними. У практиці облікової роботи систематичні записи виробляються в картках, журналах-ордерах, відомостях, Головній книзі. З метою скорочення дублювання облікових записів проводиться суміщення хронологічних і систематичних записів в одному регістрі.

комбінована (Сінхроністіческіе) запис об'єднує в собі ознаки хронологічних і систематичних записів.

На рахунках бухгалтерського обліку накопичується інформація про стан господарських засобів і джерела їх формування як в цілому за видами, так і в розрізі окремих складових їх частин. Для прийняття управлінських рішень в одних випадках необхідні узагальнені в підсумковому виразі показники про об'єкти бухгалтерського обліку, в інших - деталізовані, виражені не тільки в сумових, але і в натуральних показниках.

Наприклад, на рахунку "Готова продукція" повинні бути сформовані дані про загальну суму виробленої продукції, її надходження та вибуття Одночасно на даному рахунку формується інформація за окремими видами та сортами готової продукції за кількістю і сумою. На рахунку "Розрахунки з підзвітними особами" систематизуються показники стану розрахунків з працівниками за виданими їм під звіт грошових коштів в цілому по підприємству і по кожній особі окремо.

В обліковій практиці широко використовуються шаховий і лінійно-позиційний способи запису.

шахова запис характерна тим, що господарські операції записуються один раз і відображаються одночасно по дебету і кредиту відповідного рахунку. Ця запис дає можливість бачити кореспонденцію рахунків, що дуже важливо для контролю і скорочення обсягу роботи.

Лінійно-позиційна запис характеризується тим, що дебетові та кредитові обороти відображаються в одну лінію, що забезпечує спостереження за своєчасним витребуванням дебіторської і погашенням кредиторської заборгованості.

Рахунки першого порядку - це синтетичні рахунки, які позначаються трьома цифрами: перша вказує на номер розділу балансу, дві інші - на порядковий номер рахунку. Рахунки другого порядку відображають зміст операції шляхом додавання до номера рахунку першого порядку двох цифр.

Рахунки другого порядку вказують на: тип клієнта - наприклад, рахунок першого порядку 102 «Статутний капітал кредитних організацій, створених у формі акціонерного товариства, сформований за рахунок звичайних акцій» знаходить уточнення в рахунках другого порядку за ознакою приналежності акцій:

1. Опрацювати лекцію

2. Зробити конспект

3. Дати відповіді на тестові завдання:

1. Операція «Отримані матеріали від постачальника» відноситься до:

а) І;

б) ІІ;

в) ІІІ

г) ІV.

2. Актив та пасив балансу - це групування засобів по:

а) джерелах створення та призначенню;

б) видах та розміщенню;

в) видах ресурсів та джерелах їх утворення.

3. Операції І та ІІ типів:

а) збільшують валюту балансу;

б) не змінюють валюту балансу;

в) зменшують валюту балансу.

4. Ресурси, використання яких приведе до отримання економічних вигід у майбутньому, називають:

а) довгостроковими зобов'язаннями;

б) активами;

в) власним капіталом;

г) короткостроковими зобов’язаннями.

5. Подія, яка викликає зміни в структурі активів та пасиві, називається:

а) зміною облікової політики;

б) заповненням первинного документу;

в) господарською операцією;

г) немає вірної відповіді.

4. Виконану роботу надіслати на пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.ne


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора