A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 2.14: «Рахунки аналітичного обліку. Призначення рахунків та їх особливість»

Дата: 24.03.2022 20:06
Кількість переглядів: 939

ТЕМА 2. РАХУНКИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І ПОДВІЙНИЙ ЗАПИС

Тема уроку 2.14: «Рахунки аналітичного обліку. Призначення рахунків та їх особливість»

Аналітичні рахунки - це рахунки бухгалтерського обліку, призначені для деталізації, конкретизації інформації про наявність, стан і рух майна та джерел його формування, що міститься в синтетичних рахунках. Вони відкриваються в розвиток певного синтетичного рахунку в розрізі його видів, частин, статей і, при необхідності, з оцінкою інформації в натуральному, трудовому та грошовому вираженні.

Відображення об'єктів обліку і процесів в деталізованому вигляді на аналітичних рахунках називається аналітичним обліком. Деталізація показників встановлюється підприємством самостійно залежно від конкретних умов і потреби в отриманні відомостей для оперативного управління. При організації облікового процесу необхідно встановити, до яких синтетичними рахунками відкривати субрахунки, скільки рівнів аналітичного обліку і які аналітичні звіти потрібні для отримання інформації, необхідної для оперативного управління організацією. Вибір принципів побудови аналітичного обліку обумовлений наступними факторами:

- Потребою управлінського обліку та аналізу для ефективного управління дебіторською та кредиторською заборгованістю, оцінки ефективності основних процесів, цінової політики, рентабельності за видами діяльності, аналізу обсягів продажів, планування і нормування собівартості, витрат па продаж, виявлення шляхів їх мінімізації, стимулювання персоналу та ін. ;

- Вимогами до бухгалтерської звітності, покликаної представляти достовірну і повну інформацію про фінансовий стан і фінансові результати організації;

- Вимогами податкового обліку;

- Необхідністю складання та подання статистичної звітності.

Між синтетичними і аналітичними рахунками існує тісний взаємозв'язок, що полягає в тому, що на аналітичних рахунках відображаються те ж майно, джерела та факти господарського життя, що і на синтетичних, але з різним ступенем деталізації. Існує два види аналітичних рахунків, які відрізняються один від одного за формою і змістом: для обліку розрахунків (у грошовому вираженні) і товарно-матеріальних цінностей (у натурально-грошовому вираженні). Наприклад, до рахунку 41 "Товари" можуть відкриватися аналітичні рахунки:

«Одяг» і «Взуття» (табл. 1-3).

Таблиця 1. Рахунок 41 "Товари"

Таблиця 2. Субрахунок "Одяг"

Таблиця 3. Субрахунок "Взуття"

Аналітичні рахунки для обліку розрахунків мають таку ж форму, як і синтетичні рахунки, за винятком назви, наприклад, до синтетичного рахунку 71 "Розрахунки з підзвітними особами" можуть бути відкриті два аналітичних рахунки "Іванов А. В." і "Петрова О. І." (табл. 4-6).

Таблиця.4. Рахунок 71 "Розрахунки з підзвітними особами"

Таблиця 5. Субрахунок "Іванов А. В."

Таблиця.6. Субрахунок "Петрова О. І."

Взаємозв'язок між синтетичними і аналітичними рахунками можна виразити наступними равенствами, що відбивають тотожність даних синтетичного і аналітичного обліку:

- Залишок синтетичного рахунку дорівнює сумі залишків аналітичних рахунків по ньому;

- Обороти за дебетом синтетичного рахунку дорівнюють сумі оборотів за дебетом аналітичних рахунків даного синтетичного рахунку;

обороти по кредиту синтетичного рахунку дорівнюють сумі оборотів по кредиту аналітичних рахунків даного синтетичного рахунку.

Здійснення принципу тотожності даних аналітичного обліку оборотам і залишкам за рахунками синтетичного обліку на перше число кожного місяця реалізується за допомогою складання оборотно-сальдових відомостей по рахунках синтетичного та аналітичного обліку, що дозволяють перевірити на практиці правильність і взаємоув'язки хронологічних і систематичних записів синтетичного й аналітичного обліку.

1. Опрацювати лекцію

2. Зробити конспект

3. Дати відповіді на наступні запитання:

  1. Визначення балансу за стандартами обліку.
  2. Характеристика складових частин балансу.
  3. Стаття бухгалтерського балансу, її ознаки.

4. Виконану роботу надіслати на пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора