A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок Практична робота №5 «Складання типології країн Америки за рівнем їх економічного розвитку».

Дата: 10.12.2020 20:15
Кількість переглядів: 52609

Практична робота

Теоретичнівідомості

За рівнем економічного розвитку виділяють такі типи та підтипи країн:

  • Високорозвинені країни. До провідних країн, або «Великої сімки» належать: США, Японія, Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія та Канада.
  • Розвинені країни Європи та переселенські країни, які в Америці відсутні.
  • Країни з перехідною економікою. Це країни з повністю сформованим господарством, яке за своєю структурою мало відрізняється від структури господарства економічно розви­нених країн. В Америці вони відсутні.
  • Країни, що розвиваються. У світі таких країн налічується понад 130. Вони істотно відрізняються одна від одної не тільки розмірами територій, кількістю населення, природними умовами, історичними особливостями розвитку, а й структурою господарства, науковим і технічним потенціалом.

Серед країн, що розвиваються, виділяють такі підтипи:

  1. Країни нової індустріалізації, або «нові індустріальні країни» (НІК). До них традиційно відносять «азіатських тигрів»: Республіку Корея, Сингапур, Тайвань (частково визнана дер­жава), а також Аргентину, Бразилію, Мексику, Чилі, Малайзію, Індонезію і Таїланд.
  2. Країни експортери нафти. Це держави Перської затоки, Об'єднані Арабські Еміра­ти, Кувейт, Катар, Саудівська Аравія, Оман, Бруней, Лівія, Іран та ін.
  3. Малі острівні країни («багаті острови») — Антигуа і Барбуда, Багамські Острови, Барбадос, Бахрейн, Сейшельські Острови.
  4. Країни, з порівняно зрілою структурою господарства. Це держави з багатопрофільною, але технічно і структурно відсталою економікою (переважно країни Азії, Латинської Аме­рики та Північної Африки — Іран, Перу, Колумбія, Марокко, Єгипет та ін.).
  5. Найменш розвинені країни (близько 50). Вони мають низькі показники ВВП. Серед найбідніших та економічно найвідсталіших країн Ефіопія, Південний Судан, Того, Еритрея, Мозамбік, Малаві, Нігер, Ліберія, Бурунді, Руанда, Сомалі, Гаїті, Афганістан, Камбо­джа, Бангладеш, Непал, Кірибаті, Соломонові Острови, Комори.

 

  1. З'ясуйте, які з перелічених у теоретичних відомостях країн розташовані в Америці.

 

2. Використовуючи карту та додаткові джерела знань, доповніть список країн Америки та з'ясуйте їхні типи (за можливості й підтипи) за рівнем економічного розвитку.

3. Позначте кордони та підпишіть на контурних картах назви держав Америки та їх­ні столиці. (Невеликі за територією країни позначте цифрами і зробіть посилання в легенді.)

  4.Виберіть умовні позначення (наприклад, різні кольори або різні види штрихування) для країн різних типів та підтипів за рівнем економічного розвитку, зробіть посилання в ле­генді. Позначте території держав відповідними кольорами або штрихуванням.

ВИСНОВОК

Укажіть особливості типології країн Америки за рівнем їхнього економічного розвитку.

 

Домашнє завдання: виконати практичну роботу, надіслати відповіді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора