A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Тема уроку 3.1: «Документація господарських операцій, її значення. Вимоги до змісту і оформлення документів. Реквізити бухгалтерських документів.»

Дата: 31.03.2022 20:59
Кількість переглядів: 502

ТЕМА 3. ДОКУМЕНТАЦІЯ ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ

Тема уроку 3.1: «Документація господарських операцій, її значення. Вимоги до змісту і оформлення документів. Реквізити бухгалтерських документів.»

План лекції

1. Бухгалтерський документ як форма первинного спостереження

2. Вимоги до змісту і оформлення документів

3. Які обов’язкові реквізити повинні мати первинні документи?

1. Бухгалтерський документ як форма первинного спостереження

Бухгалтерський облік являє собою складну систему інформаційного забезпечення користувачів для прийняття ними управлінських рішень.

Кожна господарська операція містить певний обсяг економічної інформації. Одержання інформації про об'єкт бухгалтерського обліку здійснюється в процесі спостереження за ним.

За способом технічного здійснення спостереження може здійснюватись автоматизованим, механізованим чи ручним способом.

За способом охоплення спостереження може бути суцільним або вибірковим.

За видами вимірників спостереження може здійснюватись за натуральними, умовно-натуральними, трудовими або грошовими вимірниками.

Первинне спостереження, яке є інформаційним забезпеченням бухгалтерського обліку, здійснюється з метою наступного перетворення даних спостереження на інформаційні показники.

Отже, основна мета спостереження – відображення змін у стані об'єкта обліку за допомогою інформаційних показників.

Спостереження в бухгалтерському обліку здійснюється за допомогою таких елементів методу, як документування та інвентаризація. Для того, щоб відобразити в обліку той чи інший об’єкт суб’єкта господарювання, за ним необхідно вести спостереження. Втім об’єктів обліку на підприємстві велика кількість, і вони постійно знаходяться в процесі руху (надходять, вибувають, використовуються в процесі діяльності тощо). Оскільки цей рух відбувається в різних місцях, бухгалтер не може безпосередньо спостерігати за всіма господарськими операціями. Через це на підприємствах такі обов’язки передаються іншим учасникам операції, через яких бухгалтер веде спостереження.

Інформація, отримана в результаті спостереження, фіксується в документі. Відтак документація в бухгалтерському обліку виступає як спосіб первинного спостереження за виробничою і фінансово-господарською діяльністю. Документ в перекладі з латинської – доказ, свідоцтво.

Бухгалтерський документ – це письмове свідоцтво про здійснену господарську операцію, або письмове розпорядження на право її здійснення.

Документування – це спосіб оформлення господарської операції відповідними документами, які є доказами її здійснення.

Порядок документального оформлення господарських операцій та вимоги до складання документів регламентується Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» (стаття 9 «Первинні облікові документи та регістри бухгалтерського обліку») та «Положенням про документальне забезпечення записів у регістрах бухгалтерського обліку», затвердженим наказом МФУ №88 від 24.05.95р.

Результати спостереження оформлюють за допомогою первинних документів. Первинні документи є основою будь-якої системи бухгалтерського обліку. Відображення господарських операцій в первинних документах називають первинним обліком. Первинний облік є початковою стадією бухгалтерського обліку.

Бухгалтерські документи виконують наступні ФУНКЦІЇ:

  1. доказова – підтверджує факт здійснення господарської операції та є її юридичним свідченням;
  2. інформаційна – дані документа використовують для одержання інформації про фактичний стан господарських засобів та їх зміни в процесі кругообігу;
  3. контрольна – дає можливість контролювати господарські, виробничі процеси, фінансові операції для зовнішніх і внутрішніх користувачів при проведенні ревізії, аудиту, аналізу господарської діяльності;
  4. накопичення і збереження даних – дає можливість одержати в майбутньому інформацію для різних цілей.
  1. Вимоги до змісту і оформлення документів

Першочергова вимога до документів – своєчасність складання і вірогідність інформації, відображеної в документі.

Документи складаються з наведенням усіх обов’язкових реквізитів, що забезпечують йому юридичну силу. Термін «реквізит» в перекладі з латинської означає „потрібне, необхідне”. Відповідно до Положення №88 обов’язковими РЕКВІЗИТАМИ є:

  • назва документа;
  • дата і місце складання;
  • назва підприємства, від імені якого складений документ;
  • зміст, обсяг і одиниця виміру господарської операції;
  • посади і підписи осіб, відповідальних за здійснення і правильність оформлення господарської операції.

Залежно від характеру операцій до первинних документів можуть бути внесені додаткові реквізити, серед яких:

  • ідентифікаційний код підприємства чи особи;
  • номер документа;
  • підстава для здійснення операції;
  • дані про документ, що засвідчує особу;
  • інші додаткові реквізити.

Керівник підприємства затверджує перелік осіб, які мають право підпису документів, що відображають рух товарно-матеріальних цінностей і коштів.

До оформлення первинних документів ставляться такі ВИМОГИ:

  • документ має бути складений в момент здійснення господарської операції або відразу після її завершення;
  • документи складаються на бланках типових форм, затверджених Держкомстатом України, або на бланках спеціалізованих форм, затверджених відповідними міністерствами і відомствами, або виготовлені самостійно;
  • у випадках, встановлених законодавством, бланки первинних документів можуть бути віднесені до бланків суворої звітності. Їх друкують за зразками типових або спеціалізованих форм з обов’язковим зазначенням номера;
  • записи в первинних документах виконують в темному кольорі чорнилом, кульковою ручкою або друкарськими засобами;
  • в разі складання документів на машинних носіях інформації підприємство зобов’язане забезпечити виготовлення його на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій;
  • вільні рядки в документах підлягають обов'язковому прокресленню;
  • первинні документи можуть бути вилученими у підприємства тільки за постановою уповноважених державних органів відповідно до чинного законодавства України;
  • відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів та недостовірність відображених в них даних несуть особи, які склали і підписали цей документ.

Первинні документи складаються на паперових або машинних (електронних) носіях. Відповідно до цього існують і вимоги до змісту і оформлення документів. Електронний документ може бути доказом, якщо його складено з дотриманням усіх вимог і можна довести його цілісність і справжність. Це досягається шляхом застосування електронного документообігу та цифрового підпису. На теперішній час електронний документообіг та цифровий підпис набули широкого розповсюдження у сфері проведення банківських операцій.

Значна частка первинних документів складається на бланках типових форм, які затверджені Держкомстатом України на підставі п. 2.7 Положення

№88. Типові форми первинних документів забезпечують, в першу чергу, основні господарські операції ( типові форми з обліку основних засобів, сировини і матеріалів, МШП, касових операцій, з обліку розрахунків по заробітній платі).

Бланки суворої звітності (грошові чеки, векселі, довіреності) мають зберігатись в сейфах. Надходження та видача бланків реєструється у прибутково-видатковій книзі обліку бланків суворої звітності.

До обліку приймаються тільки правильно оформлені документи. З погляду практичного застосування документ повинний мати юридичну доказовість і відповідати діючим правилам складання.

У документах, якими оформлені касові, банківські операції та операції з цінними паперами, виправлення не допускаються. Якщо в таких документах допущено помилку, їх анулюють, а замість них оформлюють нові. В інших первинних документах помилки виправляють коректурним способом.

Відносно правил складання документи можуть бути доброякісними і недоброякісними.

Документи можуть бути недоброякісними як за формою, так і за змістом. За формою документи можуть бути неправильно або не повністю оформлені. За змістом документи можуть бути фальсифікованими або такими, що містять недостовірні дані.

3. Які обов’язкові реквізити повинні мати первинні документи?

Згідно з частинами першою та другою ст. 9 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі ОБОВ’ЯЗКОВІ РЕКВІЗИТИ, якщо інше не передбачено окремими законодавчими актами України:

назву документа (форми);

дату складання;

назву підприємства, від імені якого складено документ;

зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Первинні документи, складені в електронній формі, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

1. Опрацювати лекцію

2. Зробити конспект

3. Дати відповіді на тестові завдання:

1. Рахунок бухгалтерського обліку - це:

а) спосіб неперервного обліку визначеної групи засобів;

б) групування джерел створення господарських засобів;

в) групування господарських засобів.

2. Подвійний запис - це:

а) запис кожної операції у одній і тій же сумі на двох рахунках: на одному - по дебету, на другому - по кредиту;

б) реєстрація на рахунках господарських операцій;

в) відображення на рахунках господарських засобів та джерел їх утворення

3. Облік на забалансових рахунках ведеться:

а) за допомогою подвійного запису;

б) без використання методу подвійного запису;

в) відповіді а) і б).

4. Ск = Сп + ДО - КО - визначення кінцевого сальдо на:

а) активних рахунках;

б) пасивних рахунках.

в) за балансових,

де Сп - початкове сальдо, ДО – дебетовий оборот, КО – кредитовий оборот, Ск – кінцеве сальдо.

5. Ск = Сп - ДО + КО - визначення кінцевого сальдо на:

а) активних рахунках;

б) пасивних рахунках;

в) за балансових;

г) немає вірної відповіді.

4. Виконану роботу надіслати на пошту Galitskaya_Taxa1994@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора