A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волноваське професійно-технічне училище

Урок 23. Організм як середовище мешкання.

Дата: 15.02.2022 09:07
Кількість переглядів: 5016

17.02.2022

 

Завдання:

Опрацювати матеріал за силками 

  1. презентації

https://naurok.com.ua/prezentaciya-organizm-yak-seredovische-meshkannya-124999.html

 https://vseosvita.ua/library/prezentacia-organizm-ak-seredovise-meskanna-171844.html

  1. відео

https://www.youtube.com/watch?v=GRO9rhobyKM

  1. посилання на підручник §14 стр. 50-52

https://pidruchnyk.com.ua/1244-biologi-11-klas-sobol.html

  1. Створити опорний конспект теми, дати письмові відповіді на пит.стр. 52 1,2,3

 

Записати конспект за темою, сфотографувати та надіслати на електронну пошту anuta.halangot@gmail.com або на Viber 0666 10 30 24. З приміткою групи, вказати прізвище та ім’я.

 

 

 

Організми одних видів можуть використовувати в якості середовища існування організми інших видів. У такому середовищі біотичним екологічним факторам належить істотно більша роль, ніж в інших типах середовищ. В організмах як хазяїна, так і квартиранта розвиваються численні адаптації до впливів одне на одного, що є одним із прикладів коеволюції. Заселеними можуть бути як поверхні тіла організмів, так і їх внутрішні порожнини. У якості квартирантів можуть виступати прокаріоти, одноклітинні еукаріоти або ж багатоклітинні організми різних груп. Симбіонти можуть траплятися навіть в одноклітинних організмів. Розглянемо більш детально.

ГОСТАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ (від англ. host - господар) - це біотичне середовище існування, пов'язане з ресурсами живого організму.

Які особливості має це середовище? (самостійна робота з підручником ст.50)

Переваги: стабільність водного режиму, сталість сольового складу, велика кількість їжі, захищеність мешканців, відсутність температурних перепадів.

Недоліки: обмеженість життєвого простору, незначний вміст кисню, нестача світла, наявність захисних бар'єрів . Лімітуючими чинниками в гостальному середовищі є біотичні впливи з боку організму хазяїна.

Як називаються організми, що мешкають в такому середовищі? (онтобіонти).

Які типи взаємодії є між організмом і його гостальним середовищем?

Взаємовигідні взаємодії організмів хазяїна та симбіонта.  Це мешкання мікроскопічних водоростей у тканинах тридакни.  У так званих «зелених» гідр (Hydra viridissima) в клітинах ентодерми живуть водорості роду Chlorella. На світлі такі гідри можуть понад чотири місяці обходитися без їжі, а без симбіонтів і годування гинуть за два місяці. Яскраве забарвлення коралових рифів також зумовлене наявністю симбіотичних водоростей. У разі їх загибелі тіло корала стає сірим, а через нестачу поживних сполук він гине. Водорості можуть оселятися і на наземних організмах. Найбільш відомим прикладом є мешкання їх на шерсті лінивців. Звісно, ці ссавці не використовують продукти фотосинтезу, але зелений відтінок забарвлення допомагає їхньому маскуванню.

Частіше за водоростей у якості симбіонтів виступають бактерії. Кишкова паличка в людини утворює вітамін K. Бактеріальні симбіонти джгутикових одноклітинних, що мешкають у травному тракті рослиноїдних тварин, уможливлюючиперетравлення ними целюлози (терміти, жуйні ссавці).

Ендосимбіоз. Оселення прокаріотичної клітини всередині іншої - ендосимбіоз - мало важливе значення в процесі еволюції. Відповідно до сучасних уявлень, саме так виникли важливі клітинні складники - мітохондрії та пластиди. Імовірно, спочатку це був симбіоз автономних організмів, проте в процесі розвитку частина генів симбіонтів перемістилася до ядерного геному, що зробило таке співіснування облігатним (обов'язковим).

 

Отже, основними адаптаціями мешканців гостального середовища є взаємозалежне живлення, спрощення організації, анаеробне дихання, органи прикріплення тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора